zondag 14 juni 2015

Willy van Damme 28

Syrië–Miljarden dollars

by willyvandamme
Ooit schreef de bekende journalist Jean Vanempten in De Tijd met een uitgestreken pen en zonder hinder van veel kennis van zaken dat de radicalisering van die Syrische jihadisten een gevolg was van het feit dat de VS weigerde om die vol goede bedoelingen zittende opstandelingen te helpen. Een artikel in de Washington Post van 12 juni toont het groteske van die leugen nogmaals aan. 
Alleen vernielen
De krant bericht in het verhaal “Secret CIA effort in Syria faces large funding cut’ (1) over de interne achter de schermen gehouden discussies in het Amerikaanse parlement rond de kwestie Syrië. Volgens dat verhaal wordt de begroting van de CIA met betrekking tot de strijd in Syrië met zeker 20% gekort. 
De reden is, stelt de krant, dat men zowel bij de Republikeinen als bij de Democraten in het Huis van Afgevaardigden schrik begint te krijgen dat die jihadisten te sterk worden en Syrië wel eens geheel ten onder zou gaan. En dat is een scenario dat men in het Capitool toch ook niet wil. Daarom dat men de geheim gehouden begroting van de CIA volgens dit dagblad nu aanpast en de steun van de CIA aan die jihadisten gaat verminderen. 
Tom Donilon - 3
Uit in de Amerikaanse pers gelekte discussies binnen de regering van Barack Obama bleek dat Nationaal Veiligheidsadviseur Tom Donilon (foto) zich verzette tegen het idee van de CIA en Buitenlandse Zaken om die salafisten in Syrië aan de macht te brengen. Hij was, volgens die lekken, voorstander van een zo lang mogelijk durende oorlog om het land praktisch geheel te vernielen. Een advies dat president Barack Obama dan volgde.
Dat de door het westen gesteunde bendes van al Qaeda, ISIS en aanverwanten het land kapot schieten en miljoenen mensen op de vlucht jagen is geen probleem. Neen, het is een wens. Maar meer dan kapot schieten en moorden mag er echter voor Washington niet bij zijn. Het is al jaren de strategie van Nationaal Veiligheidsadviseur Tom Donilon die in deze interne discussies de steun kreeg van Barack Obama. 
Jaarlijks 1 miljard dollar
Volgens het bericht in die krant kost die ganse ‘geheime’ operatie aan de CIA jaarlijks een miljard dollar. Waarbij uiteraard ook nog steun van andere regeringsdepartementen als USAID, de dienst Ontwikkelingshulp, komt. En aangezien deze oorlog al 5 jaar duurt kan men met zekerheid stellen dat de VS hier al 6 miljard dollar uitgaf. Zeker daar ook de voorbereiding pakken geld heeft gekost. 
Niet om bijvoorbeeld onderwijs of de gezondheidszorg in het land te steunen maar aan steun voor koppensnellende shariafreaks. Hierbij moet men vermoedelijk nog grotere bedragen rekenen van Turkije, Qatar, Saoedi Arabië en mindere bedragen van Israël, Frankrijk , Koeweit, het Verenigd Koningrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.
Amerikaanse militairen doen training in Jordanië
Er zijn massa’s Amerikaanse militairen en mensen van de CIA in Jordanië. En ze zijn er niet om het land te beschermen maar om in Jordanië islamitische extremisten, waaronder ook Belgische, een militaire training te geven en naar Syrië te sturen. Ook veel leden van ISIS kregen hier van de VS een opleiding. 
Het verklaart waarom tot eind 2013 honderden Belgische extremisten vanuit ons land naar ginds konden vertrekken zonder dat iemand er zich in de politiek of pers aan ergerde. Nog straffer, er verschenen in bladen als Humo zelfs heldenepossen over die vrienden van Fouad Belkacem & Co. Nadien kwam dan plots het  - veel te late - besef dat dit ook voor ons land wel eens gevaarlijk kon zijn.
Maar men gaf dus met andere woorden al vermoedelijk tientallen miljarden dollars uit om het land te vernielen en het onder controle van deze alliantie te brengen. Het toont het zeer grote belang dat men hecht aan de verovering van Syrië. Het toont eveneens nogmaals de dubbelzinnigheid van de VS met betrekking tot haar beleid in het Midden-Oosten. 
Als er maar geschoten wordt
Terwijl de CIA in haar geheime basis nabij de Jordaanse stad Safawi duizenden extremisten waaronder leden van al Qaeda en ook ISIS (2) een militaire training gaf en nog steeds geeft voert de VS nu officieel een oorlog, maar dan onder leiding van de Amerikaanse generaal op rust John Allen, tegen diezelfde groepen. “Als er maar geschoten wordt”, lijkt wel het Amerikaanse motto. 
Want men mag in de VS en elders in het westen dan wel beweren dat er een verschil is tussen die rebellengroepen, in de praktijk is dat zero. De door ISIS publiek onthoofde Amerikaanse journalist James Foley was bijvoorbeeld voordien voor losgeld gevangen genomen door een steevast als gematigd omschreven rebellengroep. Maar ISIS wou er ook voor betalen en dus viel de man in hun handen. Met de gekende gevolgen. 
John Allen, generaal - 5
Terwijl de CIA minstens indirect nog steeds ISIS en rechtstreeks al Qaeda in Syrië steunt moet mariniersgeneraal op rust John Allen, goed voor vier sterren, de oorlog van de VS tegen ISIS leiden. Amper iemand in de Amerikaanse politiek en pers die wijst op die toch wel heel essentiële tegenstelling.
Ook lopen ganse groepen rebellen vlot over van de ene naar de andere bende waaronder vooral ISIS. Evenmin is het voor hen een probleem om te veranderen van naam om dan eens te werken met Jabhat al Nusra (al Qaeda) en dan weer niet. Het gevolg is dat die wapens van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nu ook bij ISIS zitten. Foto’s van al Qaeda en ISIS met bijvoorbeeld Amerikaanse TOW anti-tankraketten zijn legio. 
Wie zoals Didier Reynders via zijn woordvoerder stelt alleen ‘gematigde’ rebellen te steunen, steunt dan ook zowel ISIS als al Qaeda. De Syrische president Bashar al Assad is geen koorknaap, hij is president van een land. Maar dat is duizenden maal beter dan het stel koppensnellende shariafreaks die Didier Reynders en Barack Obama onder het mom van de mensenrechten nu helpen. 
Willy Van Damme
ISIS met TOW anti-tankraketten - Palmyra - Mei 2015
Een propagandafoto van ISIS van een van hun strijders met een Amerikaanse TOW anti-tankraket gebruikt bij de verovering van Palmyra (Tadmur). 
2) WND, Aaron Klein, ‘Blowback! U.S. trained Islamists who joined ISIS’, 17 juni 2014,
http://www.wnd.com/2014/06/officials-u-s-trained-isis-at-secret-base-in-jordan/#6QdLwlzKj4tDVSvV.99
willyvandamme | 14 juni 2015 om 15:15 | Categorieën:Buitenland - Midden-Oosten | URL: http://wp.me/pgSxv-2Xk

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...