Vandaag raakten een aantal macro-economische cijfers over de Oekraïense economie bekend en de toestand blijkt nog veel dramatischer te zijn dan de grootste pessimisten voorzagen. Zo daalde het bruto binnenlands product voor de eerste drie maanden van dit jaar in vergelijking een jaar geleden met een bijna onvoorstelbare 17,6%.
Een puinhoop
In vergelijking met het vorige kwartaal was de daling 6,5%. Bij de door de VS gecontroleerde Wereldbank blijft men er echter nog wat de moed inhouden en voorziet men een krimp dit jaar van 7,5%. Dit lijkt echter nog wat optimistisch. Veel hangt immers af van het al of niet opnieuw starten van de oorlog.
Petro Porosjenko
Petro Poroshenko, president van de republiek van dieven, fascisten en ultra-nationalisten, werd de voorbije twee decennia multimiljardair terwijl zijn bevolking elke dag armer wordt. Hij is de president van een failliet land die openlijk droomt van nog meer oorlog. Een gevaarlijk man dus.
Maar de extremisten in Kiev lijken wel te kicken op oorlog. Zo spreekt president Petro Poroshenko openlijk over het heroveren van de internationale luchthaven van Donetsk. Dit terwijl die volgens de laatste vredesakkoorden van Minsk in het gebied ligt van de afgescheurde provincies Donetsk en Loehansk.
En dan zijn er natuurlijk de fascistische groepen waaronder het Azov Bataljon en Pravy Sektor voor wie Russen en andere niet-raszuivere Oekraïners ongedierte zijn dat men best dient te verwijderen. De vrede lijkt dan ook meer dan precair.
Alles hangt hier echter af van de VS die overal aan de touwtjes lijkt te trekken. Wil die meer oorlog of wil die een oplossing? Het antwoord ligt in Washington, niet in Brussel, Berlijn, Moskou of Kiev.
Een Amerikaanse minister
Nadat men aantal Amerikaanse of pro-Amerikaanse buitenlanders op sleutelposities in de regering opnam  - Natalie Jaresko, de minister van Financiën, is in feite een ambtenaar van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken - werd die Amerikaanse invloed de voorbije dagen nog groter gemaakt.
 Arsenik Jatsenjoek (links), Oleh Tyahnybok en Amerikaanse senator John McCain (rechts)
John McCain (rechts) in gesprek met premier Arseni Jatsenjoek en Oleh Tyahnybok (midden), de leider van Svoboda, een volbloed fascistische partij. In Syrië ontmoette McCain in het publiek mensen van al Qaeda. McCain is als het ware verslaafd aan oorlogen en heeft daarom ook niet verrassend een voorliefde voor tuig.
Zo benoemde Poroshenko deze week drie adviseurs die hem gaan helpen bij het uitstippelen van zijn beleid. Zij moeten zo de greep van Washington nog vergroten en de haat in het land tegen Moskou verder aanzwengelen.
De drie adviseurs zijn Carl Bildt, de Zweedse zeer pro-Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken, Michael Saakasjvili, de zijn land ontvlucht zijnde Georgische ex-premier die voorheen in de VS als advocaat aan de bak kwam, en de Amerikaanse senator John McCain, de voorzitter van de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten en gewezen Republikeins presidentskandidaat. Een man die verslaafd lijkt aan oorlog voeren.
John McCain voelde dat voorstel van Poroshenko aan als een grote eer maar bedankte daar deze functie volgens hem niet samengaat met zijn positie als senator. McCain heeft in het verleden al herhaaldelijk opgeroepen om het Oekraïense leger te bewapenen en soldaten te sturen. Het toont wel aan dat de invloed van de EU in Kiev praktisch zero is.
5 jaar cel
Recent maakte men het nu ook mogelijk om buitenlanders in het Oekraïense leger op te nemen. Er werd al een algemene mobilisatie ingevoerd maar die wordt massaal geboycot, zeker in het oosten maar blijkbaar ook elders. Ondanks de zware straffen die men hier instelde. Maar in feite vechten er al heel wat buitenlanders mee in het Oekraïense leger en bij groepen als het Azov Bataljon.
Natalie Jaresko - 5
Alhoewel Natalie Jaresko de Amerikaanse nationaliteit heeft, financieel verre van onbesproken is en haar loon volgens sommige bronnen nog steeds komt van Washington werd ze minister van Financiën in de regering van premier Arseni Jatsenjoek, een van de serie buitenlandse benoemingen. Jatsenjoek, een racist van het zuiverste water, is al evenzeer een Amerikaanse benoeming.
En terwijl men in Rusland met luide trom het einde van de tweede wereldoorlog herdacht en de overwinning 70 jaar geleden op het fascisme, ging men in Kiev een gans andere richting uit.
Hier geen herdenkingsmarsen over de strijd tegen het fascisme of de bevrijding van de vernietigingskampen, maar een nieuwe wet die de nieuwe ultranationalistische en fascistische koers moet versterken.
Met de bedoeling zo Rusland cultureel verder te verwijderen van Oekraïne. Wat de ultieme bedoeling is van Washington. Die wil Rusland omsingelen met Moskou vijandig gezinde staten om het zo continu te destabiliseren.
Het moet ook een toenadering van de EU tot Rusland onmogelijk maken. Iets waarvoor onze media de voorbije paar jaar ‘prachtig’ werk leverden. Nooit voorheen gooide onze media met zoveel modder als naar de Russische president Vladimir Poetin. 
Zo worden als gevolg van die nieuwe wet alle herinneringen aan Rusland en de Sovjetunie verwijderd en mag men dit verleden ook niet meer ophemelen. Alle symbolen van het communisme zoals straatnamen en monumenten worden verboden. Wie dit verleden toch als positief ziet riskeert een celstraf van 5 jaar.
Azov Bataljon - Embleem
Volgens een vorige maand door het parlement goedgekeurde wet zijn zowel communistische als fascistische symbolen voortaan verboden. Maar men mag ook geen kritiek meer leveren op de Oekraïense fascistische groepen uit het interbellum en de Tweede Wereldoorlog zoals de OON-B en het UPA. Maar hun nakomelingen als het Azov Bataljon, het vrijwilligersleger, gebruiken alleen nazi-symbolen.
Officieel zegt Kiev, na brave protesten uit het buitenland hierover, dat ze niet gericht is tegen de persvrijheid of het intellectueel debat, maar de pers ligt al geheel aan banden. Wee de journalist met een andere dan de officiële mening. Een ‘zelfmoord’ is zoals al bleek hier geen enkel probleem.
Officieel zijn ook alle fascistische symbolen verboden maar de nieuwe wet stelt ook dat men geen kritiek mag leveren op de fascistische bewegingen uit WO II zoals de Organisatie van Oekraïense Nationalisten en de ermee gelieerde bewegingen. Hierop kritiek leveren kan ook 5 jaar cel opleveren.
Een gruwelijk monster
Het bewind in Kiev is dan ook aan het ontaarden in een gruwelijk monster en een schertsvertoning. Voor de mensen in het land is dit zo te zien de ergste periode sinds de tweede wereldoorlog.
Het land is failliet, de corruptie is nog erger dan voorheen en met politieke moorden en repressie die schering en inslag zijn geworden. Oekraïne is een van die enkele landen uit het vorige Oostblok dat er sinds de instorting van de Sovjetunie op achteruit ging. En dat was dan voor o.a. Herman Van Rompuy hoogstnodig mee een staatsgreep moesten plannen.
Petro Porosjenko met Manuel Barroso en Herman Van Rompuy - Milaan - 16-10-2014
En fier dat ze waren over hun staatsgreep toen begin 2014. Hier glunderend, Manuel Barroso, toen voorzitter van de Europese Commissie, Petro Poroshenko en Herman Van Rompuy, toen Europees president. De oorlogsstokers en puinmakers. Een ongehoorde schande.
De door de VS en de EU georganiseerde staatsgreep heeft van het al arme en trieste land een grote ruïne gemaakt. Onze media weten dit wel allemaal onder de mat te vegen maar de realiteit is echter te schokkend om het blijvend te verzwijgen. Dit kan alleen maar slecht aflopen. Dit wil zeggen: nog slechter dan het nu is!
Guy Verhofstadt, Herman Van Rompuy en al die andere imperialistische dagdromers in het westen maakten het land kapot, zorgden voor vele duizenden slachtoffers, minstens een miljoen vluchtelingen, destabiliseerden Europa en brachten onmetelijke schade toe aan de Europese economie.
Al men iemand aan de schandpaal mag nagelen dan zijn het zeker deze heren en dames. Zij verdienen alleen maar de grootst mogelijke verachting.
Willy Van Damme