zaterdag 16 mei 2015

Peter van der Meersch

Beste lezer,
Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.
 Europa beefde nog wat na van de Britse verkiezingen, deze week. Labour, UKIP en de LibDems likten samen met de opiniepeilers hun wonden. 'De Britse uitslag tekent de identiteitscrisis van de sociaal-democraten in Europa', schreef Caroline de Gruyter in een prachtig essay. 'Een crisis die links zelf over zich afroept'.
 Ook in Israël gaat het slecht met links. Daar vormde premier Netanyahu onlangs zijn vierde kabinet, het meest rechtse in Israël sinds 1999. 'Naar verwachting zal dit kabinet de rechten van de Arabieren verder beknotten', aldus onze correspondent Derk Walters in een mooie reportage over de enige Arabische voetbalclub in de Israëlische eredivisie.
 Links in Nederland kreeg deze week dan weer wat hoop. Want de Nederlandse politicus van de week was ongetwijfeld de kersverse GroenLinks-leider Jesse Klaver (29). Dinsdag beschreven Tom-Jan Meeus en Philip de Witt Wijnen hoe de komst van de nieuwe fractievoorzitter de dynamiek in het parlementaire debat kan veranderen. Een dag later analyseerde Hans Beerekamp in zijn column hoe de ambitieuze politicus zich in de televisieprogramma's had gepositioneerd.
Ik kijk uit naar uw reactie. Mail mij op petervandermeersch@nrc.nl

Beste Peter van der Meersch:

Waarom denk jij dat politiek 'links' ook daadwerkelijk progressief 'links' is? Toch niet op grond van hun politieke daden, dus is mijn vraag: welke criteria kies jij om te bepalen wie 'links' en wie 'rechts' is? Als onafhankelijke journalist acht ik jou bijvoorbeeld uitgesproken rechts. Jij zult daarentegen jezelf ongetwijfeld 'progressief' achten, in de zin van iemand die met zijn tijd meegaat. Wanneer je wilt weten waarom ik jou 'rechts' beschouw, laat het mij dan weten en ik leg het je uit.

Ik kijk uit naar jouw reactie. Mail mij op stanvanhoucke@gmail.com


Geen opmerkingen:

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...