dinsdag 17 februari 2015

Blik Op NOSjournaal 12



maandag 16 februari 2015


Debat in Nederland vs debat in Rusland

Het politieke debat in Nederland beweegt zich tussen de krappe marges van mild Pro-Kiev to Extreem Pro-Kiev. De eerst persoon die oproept tot sancties tegen Poroshenko en hulp voor Donetsk en Lugansk, zelfs humanitaire (!) moet op de radio of tv nog verschijnen.

Daarbij wordt er in ons mooie NAVO kikkerlandje vaak met dedain over de Russisch "staats" media gesproken: Allemaal propaganda!



Een typisch voorbeeld van Nederlands "debat" rond Oekraïne is de Nieuws BV met Felix Meurders. Donderdag 12 Februari jl. kwamen daar Evgeniy Levchenko, Anna Grebrentchikova en Arend Jan Boekestijn tesamen. De marge van de discussie bewoog tussen enkel geld geven aan Kiev (Anna) tot geld en wapens aan Kiev geven (Levchenko). Arend Jan Boekestijn mocht de "gulden middenweg" bewandelen: "Wapens of geen wapens voor Kiev? "Een duivels dilemma!"". Terugluisteren kan HIER.

Buitenhof Zondag 15-2-2015

Laura Starink twittert Valentijnsdag: "Een jaar na Majdan is Poetin erin geslaagd Oekr in een puinhoop te veranderen..." De volgende dag mag zij aanschuiven bij Buitenhof...

Een ander, niet minder typisch voorbeeld, was gisteren het staatspraatprogramma Buitenhof. Daar mochten aanschuiven Laura Starink "Een jaar na Majdan is Poetin erin geslaagd Oekraïne in een puinhoop te veranderen" en oud-diplomaat Adriaan Jacobovits "Ik zou mogelijke wapenlevering aan Kiev boven de markt hebben laten hangen". De presentatrice vatte het gesprek, hoe verrassend, aan het eind samen: "Het gedrag van Poetin blijft volledig onvoorspelbaar. Dank voor het gesprek." Terugkijken kan HIER.

Talkshow Rusland: de Vonken vliegen er vanaf.

We maken even een sprongetje naar Moskou. Onderstaand ziet u de talkshow waar we het eerder over hebben gehad. Maar gisteren deden we een interessante ontdekking. Wie kwamen we namenlijk tegen in een oude uitzending (we schatten eind vorig jaar) van die talkshow? Inderdaad, op 12:00 Pieter Waterdrinker!


De correspondent van de Telegraaf, de pro-Kiev, pro-USA, pro-NATO krant. En hij was niet de enige die het Westerse geluid mocht laten horen. Ook "Michael", de Amerikaan waar we het eerder over hadden, die ook het pure VS geluid laat horen, was er weer bij. Er waren nog meer buitenlanders, maar daarvan weten we niet precies hoe ze in de discussie stonden. Maar vergelijk Buitenhof en het Russische discussieprogramma. Buitenhof is flets en iedereen is het gezellig met elkaar eens. In Rusland vliegen de dakpannen bijna van het studiodak af en beweegt de discussie zich in veel ruimere marges.



Deze 18 minuten komt Zhirinovski veel aan het woord. Dat komt omdat deze samenvatting van zijn politieke partij komt en zij dus logischerwijs, de stukken met hem verzameld hebben. Het discussieprogramma zelf kan één of meer uren duren. Helaas hebben we geen andere versie van die betreffende uitzending kunnen vinden. Waterdrinker heeft zelf ook aangegeven dat je bij een Russische talkshow, in tegenstelling tot in Nederland, vooraf niet het hemd van je lijf gevraagd wordt over wat je wil of moet gaan zeggen. Veel vrijer, veel spontaner. De vrijheid en ruimte die u dus kunt zien is niet gespeeld maar echt. Voor de duidelijkheid, niet in Nederland, maar in Rusland dus! Het verschil in openheid en gespreksruimte wordt nog schrijnender als beseft wordt dat Nederland veel verder van het conflict staat, eigenlijk geen partij had hoeven zijn, eigenlijk heel neutraal had kunnen zijn en je hier daarom alle meningen had verwacht. De realiteit is dus weerbarstiger.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...