zondag 4 januari 2015

MH 17 Mystery 38

zaterdag 3 januari 2015

Fenedex behartigt belangen politiek; niet van de exporteurs

Gisteren, vrijdag 2 januari was Bart-Jan Koopman van Fenedex, een overkoepelende exportorganisatie, te gast bij Radio 1. Het gesprek is HIER terug te luisteren vanaf ongeveer 17:32 en ging over de export naar Rusland en de sancties tegen het land.



In het openingsstuk wordt de indruk gewekt dat we luisteren naar een woordvoerder van het kabinet Rutte in plaats van de vertegenwoordiger van exporterend Nederland:

Bart-Jan Koopman: "... We hebben er alle begrip voor dat Rusland in een bijzondere situatie verkeert. De sancties zijn er niet voor niets en we moeten met elkaar hopen dat die sancties of gaan werken of de Russische regering haar beleid gaat aanpassen."

Dan komt het tussendeel waarin Koopman het belang van de Russische markt, en de schadelijkheid van de sancties, duidelijk maakt:

"Rusland was voor Nederland en de EU een grote groeimarkt. Daar komt een forse klap bij. En dat gaan we voor een deel niet terug krijgen omdat de Russen hun inkopen elders in de wereld gaan doen en niet automatisch meer bij ons."

Dan komt de hamvraag van de presentator: "Wat vindt u daarvan?"

Je zou dan van een vertegenwoordiger van de exporterende bedrijven een kritische noot over de sancties verwachten, maar nee, de man gaat de sancties lopen verdedigen:

"Sancties zijn voor een deel een verhaal om bij de Russische kant beweging te bewerkstelligen. Dat dat in ieder geval weer tot normale verhoudingen gaat leiden"



Daar waar de sancties de normale verhoudingen die er waren, juist verstoord hebbben, geeft Koopman de indruk te denken dat de sancties de verhoudingen normaal gaan maken. Een uiterst merkwaardige gedachte.

"Bijvoorbeeld in het conflict met de Oekraïne, zeg maar, zich netjes zal houden aan datgene wat in onze beschaafde landen te doen gebruikelijk is."

In bovenstaande passage komt de welbekende Nederlandse leslezende dominee's vinger in al zijn glorie te voorschijn. "Onze beschaafde landen", en dat de wederpartij zich daar "netjes aan gaat houden". Als dit de nieuwe toon wordt om de Russische markt te bewerken zijn er nauwelijks nog sancties nodig om de export te zien slinken.

Koopman gaat door: "Ik zie weinig beweging aan de Russische kant dus ik denk dat we voor de export niet mogen verwachten dat we een opbloei zien."

Missie geslaagd. Het enige wat Koopman en zijn Fenedex doen is de sancties verdedigen en zijn achterban koest houden. Een enkel kritisch woord over de sancties opgelegd door zijn "beschaafde land" zal uit Koopman's mond niet gehoord worden.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...