donderdag 25 december 2014

Spreek Voor Jezelf

De neiging in Nederland om namens allen te spreken begint zorgwekkende vormen aan te nemen. Twee voorbeelden van vandaag uit de NRC:

NRC Nieuwsoverzicht: dit gebeurde in 2014 

10.00  Wie aan 2014 denkt, denkt aan de ramp met de MH17. Aan het verdriet, aan de nabestaanden, aan de dag van nationale rouw. De MH17 heeft onherroepelijk een stempel gedrukt op het afgelopen jaar. 

Nee, collega's van de NRC, ik denk niet allereerst aan de slachtoffers van de MH17, maar als eerste aan de meer dan 500 Palestijnse kinderen die dit jaar door Israelische militairen werden vermoord, en dat met jullie steun. Alleen provincialen denken altijd dat eigen volk eerst gaat.

Tweede voorbeeld:

Koning in kersttoespraak: “Hoe begrijpelijk gevoelens van ongerustheid ook kunnen zijn en hoe intens overtuigingen ook kunnen worden beleefd, ze zijn geen vrijbrief voor elk willekeurig gedrag. Wie een ander bedreigt, ontneemt die ander zijn gevoel van veiligheid, zijn gevoel ‘thuis’ te zijn.

De vraag is: hoe blijven we trouw aan ons ideaal van een vrije, open samenleving waarin ieder mens zichzelf mag zijn en op voet van gelijkwaardigheid mag meebouwen? Hoe dienen we samen de vrede? Hoe houden we de tirannie - groot en klein - buiten?” 


Nee jongeman, als mijn staatshoofd sla je de plank mis, en wel omdat 'wij' uit naam van een vermeende 'vrijheid' betrokken zijn geweest of nog zijn bij grootschalig geweld dat ervoor heeft gezorgd dat Irak, Afghanistan, Libië. Syrië en Oekraïne in een totale chaos zijn beland. Hou op namens mij te spreken. Spreek voor jezelf. 







Geen opmerkingen: