zondag 5 oktober 2014

Willy van Damme 5

Montasser Alde’emeh, die salafistische jihadisten en Israël

by willyvandamme
Met aandacht het interview met onderzoeker Montasser Alde’emeh in De Standaard van dit weekend 4/5 oktober 2014 gelezen met als titel ‘miljoenen moslims dromen van het kalifaat’.
Blijkbaar heeft de man zich op sleeptouw laten nemen door die jihadisten en de propaganda rond die zaak. De chronologie en de geostrategie achter dit conflict en de feiten lijkt hij amper of niet te kennen. En dat is dan aan het doctoreren.
Zo stelt hij tijdens het gesprek op zeker ogenblik, stellende dat die jihadisten Israël viseren: “Vanaf de Golanhoogte zie je de zwarte vlaggen van het kalifaat wapperen in Syrië.” Zo te zien doet hij zelfs niet eens de moeite om de relatie van die salafisten tot Israël goed te bestuderen.
Benjamin Netanyahu met gewonde Syriër in Israëlisch militair hospitaal - 19-02-2014
Benjamin Netanyahu aan het ziekbed van een Syrische jihadist in een Israëlisch legerhospitaal. Aangezien de voornaamste rebellengroep op de Golanhoogte Jabhat al Nusra is is de kans groot dat dit een lid ervan is. Zeker is dat hij minstens samen vecht met die tot al Qaeda behorende terreurgroep. De foto is genomen toen Jabhat al Nusra en ISIS een geheel vormden. Zie hoe ze elkaar de hand geven. 
Wie echter de Israëlische pers en ook bijwijlen die van de New York Times en Washington Post leest zal veel artikels vinden over hoe het Israëlische leger op de Golanhoogte jihadisten, waaronder leden van Jabhat al Nusra, in haar hospitalen verzorgt en nadien terug naar het slagveld stuurt. Er bestaat zelfs een foto van Benjamin Netanyahu met officieren aan het ziekbed van zo’n jihadist.
En tot nu toe heeft het Israëlische leger tijdens dit conflict herhaaldelijk het Syrische leger aangevallen en serieuze bedreigingen gestuurd naar Hezbollah. Maar vis-a-vis die jihadisten blijft het beperkt tot medische verzorging. En wie weet wat nog meer. Men gaat dat ons daar niet vertellen. Wel zijn er herhaaldelijk bij die salafisten Israëlische wapens gesignaleerd.
Verder ken ik van geen enkele aanval van die jihadisten tegen Israël en het is evenmin een toeval dat ze vooral Hezbollah, Iran en Syrië viseren, de grootste tegenstanders van Israël. Naast dan seculiere staten. De rest laten ze met rust.
Het enige land in de regio dat baat heeft bij de huidige toestand en de destructie veroorzaakt door die jihadisten is Israël.
Burham Ghallioun en Ehud Barak
Burham Gallioun (rechts), een der eerste Syrische rebellenleiders, hier met Ehud Barak, een der meest oorlogszuchtige Israëlische politici. Ehud Barak was als minister van Defensie hoofdverantwoordelijke voor de operatie Cast Lead van 2008 tegen Gaza toen zijn leger o.a. meer dan 300 Palestijnse kinderen vermoorde. Het is ook geen toeval dat het Institute for the Defense of Democracies, een Amerikaanse studie- en lobbygroep die zeer sterk pro-Israël is, een grote rol achter de schermen speelde bij het begin van die Syrische opstand. Met de Syrische president Bashar al Assad wou Gallioun nooit praten, met Barak had hij geen enkel probleem. Het zou onze doctoraatstudent toch al aan het denken moeten hebben gezet. 
En als hij de moeite zou doen om dit dossier grondig te bestuderen dan zou hij weten dat ISIS en Jabhat al Nusra tot zeker begin dit jaar nog gesteund werden door de VS en ook de EU. Men moet zelfs al blind of ter kwader trouw zijn om het niet te zien.
Zijn verhaal over die jihadisten en de toestand daar is bij hem blijkbaar beperkt tot enkele babbels met hen om hen zo proberen te begrijpen en zelfs goed te praten. Om het dossier te kennen is er echter veel meer nodig. Wat hij doet is pas het begin, het tipje van de ijsberg bekijken. Het is kortom waardeloze wetenschap.
Willy Van Damme
Lezersbrief aan De Standaard naar aanleiding van het interview ‘Miljoenen moslims drom van het kalifaat’ in DS van 4 oktober 2014 van Lieven Sioen met Montasser Alde’emeh. Dit is een aan het Heilig Maagdcollege in Dendermonde gestudeerde en aan de UA verbonden doctoraatstudent.
Dit bij Tom Sauer, een man die ons in het verleden herhaaldelijk in de media al kwam waarschuwen voor de gevaren van de Iraanse atoombom. Nog zo een Israëlische en Amerikaanse uitvinding.
Hij is van Palestijnse afkomst en zijn ouders werden in 1948 door zionistische bendes van hun land gegooid. Zijn focus is dus begrijpelijk gericht op dat Palestijns probleem. Hij is de voorbije maanden niet meer uit de pers weg te slaan, zelfs niet in Nederland.
Veelal is hij in wezen echter ook een spreekbuis van die Syrische jihadisten. Zo stelde hij in Knack nog vrij recent dat de mensen in Aleppo die jihadisten steunen. Nou ja, je zal er wel vinden natuurlijk. Toch onder de vrienden van die jihadisten. Als hij nu ook eens ging praten met hun miljoenen slachtoffers.
willyvandamme | 5 oktober 2014 om 19:50 | Categorieën:Brieven van lezersBuitenland - Midden-Oosten | URL: http://wp.me/pgSxv-2E4

1 opmerking:

Sonja zei

Joris Luyendijk tweet (zie link in vorige reactie): "Les van afgelopen 12 uur: als je met je club on the global stage wil, moet je iemand onthoofden. Nieuws- en sociale media doen de rest.".

Ik moet zeggen: exemplarische reactie van een Westerse massamediajournalist, voor wie wat gisteren gebeurde er niet toe doet. Een journalist die het wereldgebeuren bekijkt alsof het het een aaneenschakeling van incidenten is, die ons zomaar spontaan overkomen. Alsof wij, Westerlingen, en dus ook hij, daar niks mee te maken hebben.

Robert Fisk schrijft:

In Beirut, I’ve been surveying the Arab television and press – and it’s interesting to see the gulf that divides what the Arabs see and hear, and what the West sees and hears. The gruesome detail is essential here to understand how Arabs have already grown used to jihadi barbarity. They have seen full video clips of the execution of Iraqis – if shot in the back of the head, they have come to realise, a victim’s blood pours from the front of his face – and they have seen video clips of Syrian soldiers not only beheaded but their heads then barbecued and carried through villages on sticks.

Understandably, Alan Henning’s murder didn’t get much coverage in the Middle East, although television did show his murder video – which Western television did not. But it didn’t make many front pages.

...

...the “Islamic State” has nothing at all to do with Islam. It is more a cult of nihilism. Their fighters have been brutalised – remember that they have endured, many of them, Saddam’s cruelty, our sanctions, Western invasion and occupation and air strikes under Saddam and now air strikes again. These people just don’t believe in justice any more. They have erased it from their minds.

If we had not supported so many brutal men in the Middle East, would things have turned out differently? Probably. If we had supported justice – I hesitate to suggest putting a certain man on trial for war crimes – would there have been a different reaction in the Middle East? In the Syrian war, they say that 200,000 have died; in Gaza more than 2,000. But in Iraq, we suspect half a million died. And whose fault was that?

The “Islamic State” are the real or spiritual children of all this. Now we face an exclusive form of nihilism, a cult as merciless as it is morbid. And we bomb and we bomb and we bomb. And then?"

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...