woensdag 4 december 2013

Trouw en de VS

Allemensen, bij Trouw dreigt de redactie wakker te worden,
als dat maar goed gaat.

Amerikanen zien macht VS 

afnemen

04/12/13, 14:11  − bron: IPS
© afp. George W. Bush roept in 2003 op een Amerikaans marineschip de overwinning uit van de oorlog in Irak.
Voor het eerst sinds het einde van de oorlog in Vietnam, constateren zowel het Amerikaanse volk als beleidsmakers, academici en journalisten dat Washington een minder belangrijke rol speelt op het wereldtoneel dan tien jaar geleden.
Dat blijkt uit het laatste vierjaarlijkse onderzoek door de Council on Foreign Relations (CFR) en Pew Research dat gisteren is gepubliceerd. Een meerderheid van 53 procent van de volwassen respondenten zegt dat de VS minder belangrijk en krachtig zijn in de wereld dan in 2004. Een jaar eerder waren de VS Irak binnengevallen. Veel commentatoren in de VS vergeleken de Amerikaanse dominantie in die tijd met het Romeinse en Britse Rijk.

Tweeënzestig procent van de leden van de CFR stemden in met de stelling dat Washington momenteel minder macht heeft dan in 2004. De leden van de CFR bestaan voornamelijk uit huidige en voormalige beleidsmakers, academici, directeuren van bedrijven, journalisten en andere professionals die doorgaans worden gezien als het Amerikaanse 'buitenland-establishment'.
Al in 1987 voorspelde de Britse historicus Paul Kennedy in zijn book The Rise and Fall of the Great Powers: Economic Change and Military Conflict From 1500 to 2000 
voor wat hij noemde Imperial Overstretch waarbij de VS als imperium meer zou kosten dan het zou opbrengen. 

Anderhalf jaar geleden publiceerde ik het boek De Val van het Amerikaanse Imperium, waarin ik talloze Amerikaanse intellectuelen aan het woord liet die constateerden dat de macht van Washington zienderogen afnam. Alleen volgde toen Trouw nog de mainstream consensus, dus had de redactie geen belangstelling voor dit soort informatie.

Geen opmerkingen: