dinsdag 27 augustus 2013

Syria 146



Het belang van de ideologische versie van de werkelijkheid werd in de achttiende eeuw door de grote Schotse Verlichtings-filosoof David Hume benadrukt toen hij schreef over 'the easiness with which the many are governed by the few' en 'the implicit submission with which the many resign their own sentiments and passions to those of their rulers.' Hume concludeerde: 

When we enquire by what means this wonder is brought about we shall find, that as Force is always on the side of the governed, the governors have nothing to support them but opinion. It is therefore, on opinion only that government is founded; and this maxim extends to the most despotic and most military governments, as well as to the most free and most popular.

In De Opstand der Horden uit 1929 concludeerde de Spaanse filosoof Ortega Y Gasset:

Men moet onderscheid maken tussen het feit van een aanval of het verloop van een aanval, en een gevestigde heerschappij. De heerschappij is de normale uitoefening van het gezag. Zij berust altijd op de publieke opinie -- altijd, nu zowel als tienduizend jaar geleden, zowel bij de Engelsen als bij de Botocudo's. (Braziliaanse Indianenstam svh) -- Nooit heeft iemand op aarde heerschappij uitgeoefend met een wezenlijk anderen grondslag dan de publieke opinie.

Vanuit dit besef is het te verklaren waarom opiniemakers in de mainstream media zo belangrijk zijn voor de macht. Geert Mak en Henk Hofland zijn voor de macht goud waard, wanneer ze schrijven over 'het vredestichtende Westen' of over de VS als 'ordehandhaver en politieagent' van de hele mensheid. Net als de geestelijkheid vroeger bepalen journalisten nu wat waar is en wat niet, wie belangrijk is en wie niet, wie de helden zijn en wie de schurken etc. Volgt u nu eens rustig de berichtgeving over Syrie en u begrijpt precies wat er gebeurt. Het gaat de commerciele massamedia media niet om waarheid, maar om macht. 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hi Stan,

Ook een aardige in deze context:

http://www.salon.com/2013/08/19/5_companies_that_make_money_by_keeping_americans_scared/


Groeten, Ben

Sonja zei

Kranten, radio, tv, allemaal verkochten ze vandaag de aanval op Syrië. Mijns inziens nog schaamtelozer als met Irak, Eenvandaag kwam godbetert met Jaap de Hoop Scheffer op de proppen hoorde ik. En weer zo'n Leidse/Clingendael 'deskundige' oorlogshitser wiens naam ik even vergeten ben. We horen dat de VS ultieme bewijzen heeft. Maar we horen niemand die zich afvraagt welke dat dan zijn. Het zal er niet toe doen.
Massacres That Matter - 'Responsibility To Protect' In Egypt, Libya And Syria - Part 1. Het wachten is op de 'spectaculaire lichtshow' boven Damascus.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...