zaterdag 24 augustus 2013

Aukje van Roessel en De Groene



Aukje van Roessel? Minister Asscher 'Moedig'?

Is De Groene Amsterdammer een goed weekblad? De mij verder onbekende opiniemaakster Aukje van Roessel schrijft deze week in een commentaar in De Groene:

Minister Asscher steekt terecht zijn nek uit

En stelt dat

het moedig [is] te noemen dat minister Asscher de negatieve gevolgen van het vrij werkverkeer op de politieke agenda wil krijgen, in Brussel en daarmee dan ook in Den Haag.

Waarom het vergeefse verzoek om een cosmetische verandering aan te brengen om het failliete neoliberale beleid overeind te houden ‘moedig’ is, blijft onduidelijk. 'Zijn nek uitsteken' betekent een risico lopen. Welk risico loopt minister Asscher zolang hij het neoliberale bezuinigingsbeleid blijft uitvoeren? Het enige dat hieruit duidelijk wordt is dat in de Nederlandse media kritisch links niet meer bestaat. Er is alleen nog maar mainstream, zelfs bij een voormalig links weekblad als De Groene Amsterdammer. En dit, in tegenstelling tot de grote cultuurlanden waar wel degelijk linkse journalisten de ruimte krijgen om kritische beschouwingen te geven en alternatieven aan te dragen, van bijvoorbeeld Amy Goodman van het Amerikaanse Democracy Now! tot Seumas Milne bij de Britse Guardian, om slechts twee van hen te noemen. Hoe is het te verklaren dat Nederland geen linkse media meer bezit?

Waarom mevrouw Van Roessel geacht wordt een ter zake kundig ‘commentaar’ te kunnen geven is wel duidelijk, ze verwoordt namelijk, net als de hele polder mainstream, de neoliberale tijdgeest door bijvoorbeeld te beweren dat ‘het vrij werkverkeer, een van de pijlers van de EU,’ ondermeer geleid heeft ‘tot groei, bloei en welvaart,’ zonder erbij te vermelden dat de deregulering en privatisering de oorzaak zijn geweest van niet alleen het ‘outsourcen’ van werk naar de lage lonen landen, waardoor westerse werknemers nu moeten concurreren met Derde Wereldbewoners, maar ook tot de financiele en economische crises en het grootscheeps verdwijnen van vaste banen zodat de sociale zekerheid van werknemers nu drastisch is uitgehold. Aukje van Roessel beseft wel dat

buitenlandse werknemers hier tegen een veel lager loon kunnen werken, soms zelfs een loon dat lager is dan het hier geldende minimumloon. Nederlandse bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs of schoonmakers kunnen daar niet tegenop concurreren: van een dergelijk laag inkomen kunnen ze hier niet rondkomen, terwijl hun collega’s uit Polen of straks Roemenië dat in hun eigen, goedkopere land wel kunnen,

maar verzwijgt tegelijkertijd te vermelden dat dit op grote schaal gebeurt door het outsourcen van arbeid dat juist dankzij het neoliberale beleid van PVDA en VVD al vele jaren gebeurd. Maar zolang dit onzichtbaar blijft, en bijvoorbeeld vrouwen ver weg in sweatshops in Azie voor een hongerloon de westerse producten produceren, is er kennelijk niets aan de hand. Pas wanneer het te zichtbaar wordt omdat het zich te dicht bij huis voltrekt, pas dan is het ‘moedig’ om de lage lonen slaven buiten de deur te houden. Pas dan komen voor de sociaaldemocraten als Aukje van Roessel

een aantal sociale verworvenheden onder druk waarvoor in Nederland lang is gestreden en onderhandeld.

Waar is kritisch links in Nederland? Weet u het? Eén ding is wel bekend: De Groene Amsterdammer is in handen gekomen van yuppen die net als elders in de polder het failliete neoliberale systeem overeind proberen te houden.




Minister Asscher die zijn neoliberale baas 'moedig' voorstelt aan het Nederlandse volk.

7 opmerkingen:

Sonja zei

De PvdA moet wel zwaar in crisis zijn. Op Twitter wordt er door 'onze generatie' PvdA-stemmers druk bevestigd dat Asscher zo moedig is. Intelligente mensen! Wat is er aan de hand?

stan zei

gebrek aan verbeeldingskracht en vermogen rationeel te denken plus geconditioneerde reflexen als gevolg van permanente propaganda.

Paul zei

"There is no alternative" (TINA) zei Thatcher, en alle sociaaldemocraten geloven dat nu nog. En zij die het zelf goed hebben vinden dat eigenlijk ook wel prima zo.

AdR zei

Geert Mak is er toch redacteur geweest, zegt dat niet genoeg? Of een columnist als Theodor Holman?

Anoniem zei

De Groene heeft zichzelf nooit links genoemd. Het is eerder een liberaal-progressief blad met intellectuele trekjes. Als je dat blad wel eens gelezen hebt, dan weet je dat Van Roessel een vast medewerkster is en verbonden aan het wetenschappelijke bureau van de PvdA.

Ik ben het verder eens met de kritiek op het blinde markdenken, deregulering, etc dat vooral ten bate komt van grote bedrijven en ten koste van burgers. Maar ik heb geleerd om bij voetbal op de bal te spelen en niet op de man. Ofwel: kritiek op Van Roessel d'r opinie is goed, op haar als persoon is roddelen.

stan zei

en in dat laatste verschillen wij van mening. ik vind namelijk dat er in nederland nevel te weinig kritiek is op het poldermodel, dat wil zeggen: mensen veel te weinig worden aangesproken op hun persoonlijke verantwoordelijkheid, waardoor iedereen met de grootst mogelijke rottigheid kan wegkomen. dus: speel op de man niet op de bal, de bal is een willoos rond ding, die pas tot leven komt wanneer de speler er iets mee doet.

stan zei

en wat betreft de groene, ik vermoed dat jij jong bent, in de jaren zestig en zeventig was de groene een links weekblad, maar dat was waarschijnlijk omdat het in de tijdgeest was.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...