zaterdag 30 maart 2013

Salon Joussour



- Persbericht -                                                                                           20 maart 2013
Salon Joussour slaat brug tussen Oost en West
Klassiek Arabische muziek is een wereld vol passie, poëzie, nuances en details. Maar de achtergrond, de instrumenten en de muzikale taal zijn voor de meeste mensen in Nederland nog onbekend terrein. Dit voor- en najaar wordt daarom een Arabische Salon ingericht in het Korzo Theater in Den Haag.
Onder de naam Salon Joussour organiseert musicus Tony Overwater zes afleveringen, waarbij Arabische muziek in brede zin wordt geïntroduceerd. Elke aflevering bestaat uit workshops en lezingen, en ’s avonds een concert.
Het middag- en avondprogramma worden verbonden door een Arabisch buffet. Salon Joussour brengt publiek, kunstenaars en muzikanten samen die zich willen verdiepen in één van de essentiële aspecten van de Arabische cultuur, de Arabische muziek. De salon is hiermee een levendige ontmoetingsplaats voor iedereen met een interesse in oriëntaalse cultuur.
In zes afleveringen ontsluit Salon Joussour de essentie van Arabische muziek. De salon slaat een brug naar Europese muziek, door gerenommeerde Nederlandse musici te koppelen aan een steeds wisselende gast uit de Arabische wereld. Voor elke aflevering van de salon staat één gastmusicus centraal die zich richt op zijn instrument en één aspect van de klassieke Arabische muziek. Zo introduceert Ahmad Al-Khatib zowel zijn ud (Arabische luit) als het Arabische toonsysteem (de maqamat). Percussionist Youssef Hbeisch belicht de riq (de Arabische tamboerijn) en de complexe Arabische ritmes. En de Libanese zangeres Rima Khcheich vertelt en zingt over de relatie van poëzie met muziek.
Na de zomer wordt in nog eens drie salons aandacht besteed aan de Ottomaanse muziek uit Turkije, de Perzische muziek uit Iran en de Gnawa uit Marokko. Op deze manier ontstaat een caleidoscopisch beeld van de Arabische muziek in de breedste zin, van Marokko tot Iran; overal waar de Arabische cultuur van grote invloed is.
-
Zaterdag 6 April 2013 | ‘De Ud en de Maqamat’ | Ahmad Al Khatib – ud
17:00 Lezing/workshop |18:30 Arabisch Buffet | 20:00 concert van Ahmad Al Khatib m.m.v. Tony Overwater, Rembrandt Frerichs, Michalis Cholevas en Vinsent Planjer
Zondag 28 april 2013 | ‘De Riq en het Ritme’ | Youssef Hbeisch – percussion
15:00 Workshop Arabische ritmes 17:00 Lezing/workshop door Youssef Hbeisch |18:30 Arabisch Buffet |
20:00 concert van Youssef Hbeisch m.m.v. Tony Overwater, Rembrandt Frerichs, Michalis Cholevas en Vinsent Planjer
Zaterdag 8 juni 2013 | ‘De Stem en de Poëzie’ | Rima Khcheich – zang
15:00 Workshop Arabische zang | 17:00 Lezing/workshop door Rima Khcheich | 18:30 Arabisch Buffet
20:00 concert van Rima Khcheich m.m.v. Tony Overwater, Maarten Ornstein, Bassem Alkhouri en Joshua Samson
-
Zie voor meer informatie over de andere drie afleveringen, de programma’s, prijzen en locatie de website: www.salonjoussour.com
Salon Joussour wordt georganiseerd door stichting Jazz in Motion en ondersteund door de Gemeente Den Haag en het Prins Bernhard cultuurfonds Zuid Holland.

Noot voor de pers: M.b.t. de publiciteit kunt u terecht bij Sipke Hoekstra, GE#sharp artists events, via hoekstra@ge-sharp.eu of 030 276 11 72. Bij hem kunt u terecht voor bio’s, foto’s en ander publicitair materiaal.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...