maandag 18 februari 2013

PVDA en 'Humanitaire Gronden'.


Dit is merkwaardig. Allereerst bemoeit de Nederlandse politiek zich met de de normale rechtsgang in een ander democratisch  land, terwijl datzelfde Nederland zich nooit mengt in de juridische gang van zaken van bijvoorbeeld de VS, waar 1,8 miljoen mensen gevangen zitten, een wereldrecord, hetgeen een verdrievoudiging betekent sinds 1980. De helft van die gevanenen is zwart, terwijl slechts 12 procent van de bevolking zwart is. Amnesty is al jaren uiterst kritisch daarover, maar Nederland zwijgt. Bovendien geldt dat verdachte Poch beschuldigd wordt van zeer ernstige misdaden, zijn betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid, het meehelpen bij het vermoorden van naar schatting tussen de 15.000 en 30.000 linkse opposanten tegen de militaire dictatuur die destijds in Argentinie de macht had gegrepen.  De vraag is dus: wat bedoelt de PVDA-minister dat 'op humanitaire gronden' deze verdachte voorlopig moet worden vrijgelaten? Welke 'humanitaire gronden'? Politiek belangrijk is het feit dat:


Nabestaanden van slachtoffers van de Argentijnse 'dodenvluchten' opgelucht [zijn] dat het megaproces over mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur is begonnen. "Dit is een historische dag", zei een woordvoerder bij de rechtbank in Buenos Aires.

Met andere woorden: Nederland wil de 'opluchting' bij de 'nabestaanden van de slachtoffers' over de rechtsgang de grond inboren door te pleiten de verdachte voorlopig over vrije voeten te stellen. Waar bemoeit Nederland zich mee? Verdachten van terrorisme worden nergens alvast op vrije voeten gesteld. En nooit pleit Nederland er dan voor om verdachten voorlopig vrij te laten. Waarom nu wel?

Timmermans steunt verzoek Poch

Julio Poch in november in de rechtszaalJulio Poch in november in de rechtszaalANP
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken steunt het verzoek om hulp van oud-Transavia-piloot Julio Poch. Poch wil politieke steun bij zijn verzoek om schorsing van zijn voorlopige hechtenis, zegt hij in KRO's Brandpunt. Hij vindt dat Nederland zijn zaak tot nu toe slecht heeft behandeld.
Poch zit al drie jaar, naar eigen zeggen onschuldig, vast in Argentinië in afwachting van zijn proces. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten tijdens de militaire dictatuur eind jaren 70 en begin jaren 80. Morgen kan Poch voor het eerst voor de rechter zijn verhaal doen.

Humanitaire gronden

Poch zegt dat hij ontlastend bewijs zal presenteren en zijn onschuld zal aantonen. Zijn verdediging zal opnieuw een verzoek indienen tot voorlopige invrijheidstelling, deze keer ondersteund door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Nederlandse ambassade in Buenos Aires heeft de Argentijnse autoriteiten laten weten dat Nederland het verzoek "op humanitaire gronden" ondersteunt.

http://nos.nl/artikel/475247-timmermans-steunt-verzoek-poch.html

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...