vrijdag 22 februari 2013

Peter van Walsum Oud-Diplomaat 36




Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Peter van Walsum Oud-Diplomaat 34" achtergelaten:

Opmerkelijk: Van Walsum heeft tegenwoordig een eigen website, maar verzwijgt in zijn profiel dat hij voorzitter was van de Iraq Sanctions Committee:

"Hij diende als ambassadeur in Bangkok (1985-1989), Bonn (1993-1998) en New York (1998-2001). Op de laatste post vertegenwoordigde hij Nederland in de Veiligheidsraad."

Wel meldt hij "...lid van de Commissie van onderzoek besluitvorming Irak (Commissie-Davids) in 2009."

http://www.petervanwalsum.com/profiel 

PROFIEL – PROFILE


Peter van Walsum
werkte van 1963 tot 2001 voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij diende als ambassadeur in Bangkok (1985-1989), Bonn (1993-1998) en New York (1998-2001). Op de laatste post vertegenwoordigde hij Nederland in de Veiligheidsraad.
Na zijn pensionering in 2001 was hij verder nog Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden (2004-2005), persoonlijk gezant van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties voor de Westelijke Sahara (2005-2008) en lid van de Commissie van onderzoek besluitvorming Irak (Commissie-Davids) in 2009.
Sinds 1973, kort na het aantreden van het kabinet-Den Uyl, heeft hij met enige regelmaat opiniestukken geschreven voor NRC Handelsblad. Daarnaast zijn sinds 2002 van hem ook van tijd tot tijd brieven in de Financial Times verschenen.
Hij heeft tweemaal een boek (of boekje) geschreven: in 2001 ‘Verder met Nederland,’ en in 2007 ‘De vrije wil’. Het eerste hield het midden tussen een mini-autobiografie en een politiek pamflet; het tweede ging over de vrije wil. Op het laatste wordt op deze website uitvoerig ingegaan.
Aangezien ‘Verder met Nederland’ alleen nog tweedehands verkrijgbaar is, zullen, afhankelijk van de actualiteit, nu en dan delen daarvan op deze website verschijnen. Tot nu toe is dat alleen het geval met het eerste hoofdstuk, Christendom en socialisme, dat onder POLITIEK wordt aangetroffen. Omdat het de eerste twaalf levensjaren van Van Walsum beschrijft, had het met evenveel recht onder PROFIEL kunnen worden geplaatst.


In December 1999 John Pilger asked Peter van Walsum, Chairman of the UN Sanctions Committee to explain why Iraq is still being subjected to economic sanctions. The transcript of the interview appears below.

John Pilger: Why should the civilian population, innocent people, be punished for Saddam's crimes?
Peter van Walsum: It's a difficult problem. You should realise that sanctions are one of the curative measures that the Security Council has at its disposal. And obviously they hurt. They are like a military measure.
JP: But who do they hurt?
PW: Well, this, of course is the problem, but with military action, too, you have the eternal problem of collateral damage...
JP: What do you say to those who describe sanctions that have caused so many deaths as 'weapons of mass destruction' as lethal as chemical weapons?
PW: I don't think that's a fair comparison.
JP: Aren't the deaths of half a million children mass destruction?
PW: I don't think you can use that argument to convince me.

Zonder ook maar 1 verwijzing naar Israel als kernwapenstaat die in '73 dreigde met de inzet van nuclaire wapens beweert Van Walsum nu:


VS vinden ingreep minder erg dan Iraanse kernbom

Aanval op Iran is ophanden

HET LIJKT ONVERMIJDELIJK DAT DE VS MILITAIR INGRIJPEN IN IRAN OM TE VOORKOMEN DAT HET BINNENKORT EEN KERNBOM KRIJGT, MEENT PETER VAN WALSUM.

Het non-proliferatieverdrag is sinds 1970 van kracht en wordt elke vijf jaar door de partijen in een Review Conference (RevCon) geëvalueerd. Het verdrag rust op drie pijlers: non-proliferatie, ontwapening en het recht op vreedzaam gebruik van kernenergie. Vijf staten, China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, worden in het verdrag erkend als kernwapenstaten. Tussen deze vijf en de overige partijen regelt het verdrag een soort uitruil: de niet-kernwapenstaten mogen geen kernwapens verwerven, maar in ruil daarvoor bevestigt het verdrag het recht op vreedzaam gebruik van kernenergie. Het verplicht de kernwapenstaten te goeder trouw nucleaire ontwapening na te streven.

Dit schreef eind oktober 2010 de oud-diplomaat Peter van Walsum in de NRC:

Aanval op Iran is ophanden

IRAN

VS VINDEN INGREEP MINDER ERG DAN IRAANSE KERNBOM



1 opmerking:

Sonja zei

"Bij Buitenlandse Zaken willen ze je bijbrengen dat je op je hoede dient te zijn voor de pers: ‘Bij twijfel niets vertellen maar contact opnemen met het ministerie.’ Ik deel die koudwatervrees niet. Ik ben in al die jaren nooit door een journalist beduveld. Bovendien: geen Westerse politicus ontkent dat onafhankelijke journalistiek een van de pijlers is van een goed functionerende democratie. En desondanks duikt in de diplomatieke wereld altijd weer de angst voor de pers op, zelfs in Nederland. De topdiplomaat Peter van Walsum heeft mij eens bekend dat het ministerie zo terughoudend is omdat ze bang zijn dat sommige collega’s, minkukels, er een puinhoop van maken."

http://www.athenaeum.nl/boek-van-de-nacht/peter-henk-steenhuis-de-rode-ambassadeur

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...