maandag 25 februari 2013

Free Bradley Manning 2



Header Nieuwsbrief Bradley Manning Steuncomité
Nieuwsbrief Bradley Manning Steuncomité - 25 februari 2013
MANNING AL 1000 DAGEN GEVANGEN
Demo Bradley Manning 1000 days
Naar aanleiding van de 1000e dag (23 februari) die Bradley Mannning in zijn cel heeft doorgebracht gaat Ed Pilkington, die het proces Manning volgt voor de Britse Guardian, in op de aan het absurde grenzende geheimhouding die heerst rond de zittingen. "Een proces, waarvan de kern wordt gevormd door de eeuwenoude confrontatie tussen de wens van een regering om geheimen te bewaren en de behoefte van het publiek aan openbaarheid, en dat zelf wordt gevoerd onder zeer strenge beperkingen op al hetgeen naar buiten komt."

Geen van de proces-verbalen van de zittingen van de krijgsraad is tot op heden gepubliceerd. Geen van de verzoeken van de openbaar aanklager aan de rechtbank is openbaar gemaakt. De belangrijkste verdediger, David Coombs, moet pleiten om zijn eigen verzoeken te mogen publiceren en áls hij toestemming krijgt, moet hij zijn eigen documenten censureren tot in het bespottelijke.
Bij een tussenvonnis op een verzoek van de verdediging las de rechter gedurende anderhalf uur een tekst voor in een tempo dat het vrijwel onmogelijk maakte er behoorlijk verslag van te doen. Het vonnis werd niet op schrift ter beschikking gesteld van het publiek, blijkbaar op gronden van nationale veiligheid, hoewel het in een openbare rechtszitting was voorgelezen (sic).

Een eerlijk en openbaar proces is van groot belang voor Manning, die in het ongunstigste geval de doodstraf boven het hoofd hangt, maar waarvan de aanklagers hebben aangekondigd dat zij maximaal levenslang zullen vorderen.
Het is echter, aldus Pilkington, ook van belang voor ons allemaal. Met name de aanklacht van hulp aan de vijand wordt door de militaire justitie zodanig geïnterpreteerd, dat het laten uitlekken van staatsgeheimen die terecht kunnen komen op internet, neerkomt op het overhandigen van informatie aan ‘de vijand’, c.q. types als Osama bin Laden. Een van de aanklagers antwoordde bevestigend op de vraag of de regering Manning ook zou vervolgen als hij zijn informatie had overhandigd aan de New York Times. Pilkingtons conclusie: als je het zo bekijkt zitten we samen met Manning in de cel.
Bron: Ed Pilkington, the Guardian


Steun de verdediging
van Bradley Manning
met een financiële bijdrage
Informatie over het steunfonds
vind je hier
 (Engelstalig)
Actuele berichten (Nederlandstalig)

VOLG HET BRADLEY MANNING STEUNCOMITÉ OP TWITTER
Twitterlogo
@BradleyM_vrij

Deze digitale nieuwsbrief van het Bradley Manning Steuncomité ontvangt u op basis van uw aanmelding. U kunt uw inschrijving ongedaan maken via de link hieronder of door een e-mail met de tekst 'Opzegging nieuwsbrief' te sturen aan 
bmsteun@xs4all.nl

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...