zondag 30 december 2012

Diederik Samson. Sociaal Democraat

Terwijl door automatisering en de lage lonen landen steeds meer werk is verdwenen en de rijken steeds rijker zijn geworden, zeker nadat de Muur viel en er een geheel nieuwe markt bijkwam, streeft de sociaal democraat Diederik Samson en zijn club naar bezuinigingen op de onderkant van de samenleving, want het neoliberale 'nieuw realisme,' is aan de macht. Leest u Jan Marijnissen op de website Joop:

Jan Marijnissen


voorzitter SP

23 december 2012 Reageer (156) 3799 x bekeken POLITIEK
RSS

Een nieuwe realiteit?

Waar is Samsom de laatste jaren geweest? Bestraffend zegt hij: The party is over

De eer om de jaarlijkse Den Uyl-lezing te mogen verzorgen, brengt bij PvdA-leiders niet altijd het beste naar boven. Was het in 1995 Wim Kok die bij die gelegenheid de PvdA ontdeed van haar ideologische veren, dit jaar was het de huidige leider van de partij die een nogal onrustbarende uitspraak deed: we moeten allemaal samen "gezeten op een platte kar met haast door een te scherpe bocht". (Hebt u beeld?)
Diederik Samsom introduceerde in zijn toespraak van 10 december in de Rode Hoed in Amsterdam een nieuw begrip. Volgens hem leven we in een "nieuwe realiteit". Deze 'nieuwe realiteit' diende zich reeds ruim tien jaar geleden aan, maar in plaats van adequaat te reageren "misten we al feestend de kentering". Al feestend? "Het kon niet op", zegt hij. Waar is Samsom de laatste jaren geweest? Bestraffend zegt hij: The party is over.
De impact van deze 'nieuwe realiteit' stelt hij gelijk aan de gevolgen van de veranderingen ten tijde van Joop den Uyl. Hij parafraseert hem dan ook: "Zo bezien, keert de tijd van voor de financiële crisis niet meer terug. Onze samenleving zal daardoor veranderen. Bepaalde vooruitzichten vallen wellicht weg." Het grappige is dat Den Uyl nadien veel te somber is gebleken. Ons bruto binnenlands product, onze welvaart, heeft zich sindsdien meer dan verdubbeld. Het weerhoudt Samsom er niet van te voorspellen dat "groeicijfers van 2 procent per jaar definitief achter ons liggen".
Zoals gezegd, Samsom situeert de openbaring van de 'nieuwe realiteit' ergens voor de millenniumwisseling. Een beetje raar, want mij lijkt dat we elke dag geconfronteerd worden met een nieuwe realiteit, alles is immers altijd in beweging. Samsom bedoelt waarschijnlijk dat deze vermeende 'nieuwe realiteit' een fundamentele breuk met het verleden betekent. Daarom zijn er volgens de PvdA-leider "echte structurele oplossingen'" nodig. "Van iedereen zullen er offers gevraagd worden." Nu lijkt mij dat je alvorens tot behandeling en medicatie over te gaan, eerst een goede diagnose moet stellen. Waar ging wat mis en waarom?

Geen opmerkingen:

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...