zondag 8 juli 2012

De NRC van Derk Sauer 10


Rob Wijnberg: 'Feiten checken – duidelijk geen linkse hobby.' 


Een voormalige extreem linkse activist die nu zoveel mogelijk zijn zakken probeert te vullen, kan onmogelijk nog de 'utter rottenness of private capitalism' afwijzen, om de woorden van George Orwell aan te halen. Zo iemand kan ook niet doorgronden wat de grote gevaren van zijn tijd zijn. Hij denkt slechts aan zichzelf en kan alleen de ander gebruiken om zijn eigen materiële belangen te beschermen. 


Dit wetende is het interessant te lezen wat het antwoord van Derk Sauer was op de vraag hoe hij zijn personeel werft.
‘First of all I never hired people using only money as an incentive. People should find it an honor to work here. If I have an interview with someone who wants to work here and in the first interview the person starts talking about money I wouldn't hire this person. If money is so important then you are not for Independent Media. That's one. Two, I would like to hire young people. I just sense the personality. You know we have very young editors-in-chief here and very young managers. Knowledge is for me not so important. You can learn the skills but personality is much more important.’

Voor deze voormalige marxist-leninist geldt dat dat de werknemer allereerst loyaal is aan zijn bedrijf en niet aan het eigen inkomen. Niet voor niets is Sauer multimiljonair geworden. Het resultaat van zijn dogma wordt in toenemende mate zichtbaar bij de NRC sinds Sauer zich daar heeft ingekocht. Op 6 september 2011 nam NRC-opiniemaker Rob Wijnberg zijn broodheer in bescherming toen hij schreef dat:

'sinds 1989 – hoe symbolisch! – is Sauer SP-lid af.' 

Deze bewering is aantoonbaar onjuist als wij afgaan op Sauer's eigen woorden. Maart 2010 verklaarde Derk Sauer tegenover Vrij Nederland: "Maar al ben ik nog steeds SP-lid..."

Het heeft er alle schijn van dat Wijnberg het zo'n 'eer vindt' om voor Sauer's bedrijf te werken dat hij verkeerde informatie verspreidt. Slecht één telefoontje naar Sauer zou voldoende zijn geweest. Dit voorval geeft een heldere inkijk in wat Sauer bedoelt wanneer hij verklaart dat voor zijn werknemers 'kennis... niet zo belangrijk is,' veel minder belangrijk dan 'persoonlijkheid.' En aldus rijst de ster van een jonge journalist als Wijnberg

(Winschoten, 11 augustus 1982) is columnist, journalist, filosoof en publicist… Hij is de jongste opinieredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next. Sinds 1 september 2010 is Wijnberg de eerste hoofdredacteur van nrc.next.[1] […] Wijnbergs loopbaan in de journalistiek begon in 2001 met een vaste column in De Telegraaf. Ook schreef hij in dit dagblad de rubriek ‘Het Schoolplein’ op de jongerenpagina.’

Interessant is ook de mystificatie rond de betrokkenheid van multi-miljonair Derk Sauer bij de Socialistische Partij, zoals uit de onderstaande informatie blijkt. 

'Het SP blad Tribune in 2007: "‘Wat vind je van het anti-EU-standpunt van de SP?’, vroeg Volkskrant Magazine een week of wat geleden aan prominent partijlid Derk Sauer."

Harry van Bommel in 2007: "In het hotel lees ik ‘s avonds de Moscow Times die wordt uitgegeven door onze partijgenoot Derk Sauer."

Harry van Bommel in 2008: "Eén van onze gesprekspartners is SP-lid en uitgever van de Moscow Times Derk Sauer."

Harry van Bommel in 2008: "Aan het eind van de dag zal mijn partijgenoot Derk Sauereen inleiding geven en ik kijk daar naar uit."

Januari 2010: Derk Sauer koopt samen met een investeringsmaatschappij NRC Handelsblad en nrc.next van PCM Uitgevers.

Harry van Bommel op 5 oktober 2011: "Derk Sauer ... is al ruim 20 jaar geen lid meer van de SP."

Het SP blad Tribune in februari 2012: "...omdat media-ondernemer en SP-lid Derk Sauer aandeelhouder van NRC is."

Harry van Bommel op 5 oktober 2011: "Derk Sauer ... is al ruim 20 jaar geen lid meer van de SP."

Het SP blad Tribune in februari 2012: "...omdat media-ondernemer en SP-lid Derk Sauer aandeelhouder van NRC is."

Vanwaar die poging tot mystificatie? Wat is het doel ervan? Toen ik Sauer november 2011 tijdens de IDFA tegen het lijf liep liet hij me desgevraagd weten nog steeds een SP-aanhanger te zijn.

Opvallend is ook de formulering van opiniemaker Wijnberg: 'sinds 1989 – hoe symbolisch! – is Sauer SP-lid af.'  

Wat zou hij bedoelen met: 'hoe symbolisch'? Symbolisch voor het feit dat onze kleine grote man een opportunist is die op tijd zijn koers verzette? Of bedoelt Wijnberg dat Sauer nu het licht heeft gezien en beseft dat neoliberaal zakkenvullen veel beter voor de mensheid is en zeker voor de NRC? Wat zou zo'n journalist nu toch bedoelen? Ik vrees dat we hier te maken hebben met journalisten die net zo opportunistisch en conformistisch zijn als hun baas. We moeten daarbij niet uit het oog verliezen dat ze het een eer dienen te vinden dat ze voor Sauer mogen werken, niet duur moeten zijn omdat ze maximale winsten moeten genereren. Dit verklaart ook waarom sommigen van de jonge journalisten voor stukloon werken, en daarbij moeten ze zo flexibel zijn als een paling. Angst is een belangrijke drijfveer, angst en snobisme. Geen van hen zal het ook in zijn hoofd halen om een portret van Sauer te schrijven. Het zou het onmiddellijke einde van hun carrière betekenen. Meer hierover later. Zie ook:


10 opmerkingen:

Sonja zei

"1989 – hoe symbolisch!"

In 1989 vertrok Derk Sauer naar de Sovjet-Unie. De symboliek - het SP-lidmaatschap opzeggen en naar een communistisch land emigreren - lijkt juist heel tegenstrijdig. Maarniet wanneer je bedenkt dat er aan de socialistische ideologie van Sauer onvermijdelijk een einde moest komen wanneer het plan was om een kapitalistische onderneming naar Westerse snit met Westerse shit (Cosmopolitan, Playboy etc.) in Moskou op poten te zetten.

AdR zei

En bovenal is het natuurljk het jaar van de val van de Muur, dat zal Wijnberg dan nog net wel weten.

Sonja zei

Rob Wijnberg komt binnenkort naar de jaarlijkse Zomerschool van de SP-jeugd, een educatief gebeuren om de jonge SP'ers te onderwijzen in de leer. Volgens de SP omdat hij o.a. stelde dat "de financiële wereld veel te veel macht heeft". Allemachtig, wat een diepgang. Wijenberg is overigens "verre van sp'er". Ik moest meteen aan wat Tini Hofman over dit soort mensen beweerde denken...

Merkwaardig is trouwens ook, zo lees ik in hetzelfde bericht, dat de 'cultureel econoom' Arjo Klamer de SP-jeugd in het kamp een "scholing" komt geven "over economie en democratie". Ikzelf ken Arjo Klamer als een van de grondleggers (samen met Rick van der Ploeg) van de vermarkting en commercialisering van kunst en cultuur - tegenwoordig beter bekend onder de naam 'creatieve industrie' - en dus van de huidige bezuinigingen in die sector. Klamer gaf politici een ingenieus instrument in handen om de waardering voor kunst af te meten aan haar verkoop. Verkoopt het niet dan is de kunstenaar geen professionele "culturele ondernemer", en/of zijn werk is niet goed (genoeg). Het grote hiaat in Klamer's theorie, en in het politieke beleid, is dat er in Nederland helemaal geen serieuze kunstmarkt bestaat. Laat staan dat de overheid ooit een beleid heeft gevoerd om die te creëren. Ter vergelijking: in Duitsland wordt bijvoorbeeld geen cent op kunst bezuinigd, en stel je als bedrijf pas echt iets voor wanneer je een kunstverzameling hebt.

Sonja zei

o ja, natuurlijk AdR!

Joke Mizée zei

Hm, dus die Sauer doet ook nog zelf de sollicitatiegesprekken. Dat slaat het beeld van de aandeelhouder-op-afstand die slechts 9% van de aandelen bezit wel definitief aan gort, ja. En dan Wijnberg die doet of hij de man totaal niet kent (daar was ik dus ingetuind) en zichzelf op de borst klopt qua 'feiten checken'...

Wie ook beslist aan het hier geschetste profiel voldoet is Thijs Niemantsverdriet. Pas binnengehaald als aanwinst voor de politieke redactie, terwijl ruim dertig andere NRC-medewerkers werden ontslagen. Maar dan hèb je ook wat: toen president Evo Morales van Bolivië onlangs Nederland aandeed twitterde hij "Opmerkelijk: SP-leider @emileroemer manifesteert zich als gematigd en regierungsfahig, maar ontvangt vandaag wel loony leftie Evo Morales." De redactie publiceerde enkel die tweet, bij wijze van 'snelle duiding', alsof hij afkomstig was van een onbereikbare coryfee ipv hun eigen collega - en daar moet de lezer het dan mee doen. Geweldige taktiek, dat dan weer wel.

Sonja zei

Ongelofelijk Joke. Hier is de link naar die publicatie http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/12/roemer-en-morales-spraken-vooral-over-bolivia/

Anoniem zei

Kan iemand even Sauer bellen en duidelijkheid verschaffen over het lid/aanhanger zijn van de SP? Mét iemand praten i.p.v. óver iemand praten kan verhelderend werken.


jan

AdR zei

Dit journalistieke hoogstandje uit het pre-Sauertijdperk trof ik toevallig aan.
"Journalist" als medeplichtige bij een soort huiszoeking bij ongewenste allochtonen.

stan zei

jan,

mijn advies aan jou is simpel: lees mijn tekst eerst en dan kun je lezen wat sauer dienaangaande zelf heeft gezegd. doe dat nou voordat je met dit soort opmerkingen komt.

Anoniem zei

Rob Wijnberg ,journalist van het jaar 2013 (mogelijk gemaakt door Hilversum Medialand ?????)...........omdat hij op een slimme manier een online " betaalkrant " is begonnen voor de hippe jongeren.......abonnemet kost 60 euro/jaar inhoudelijk stelt 't niet veel voor , met (onderzoeks) journalistiek heeft 't weinig van doen .................maar de vormgeving gericht op smartphones spreekt jonge hippe mensen aan ...enzo verloederd de samenleving zonder ophouden........

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...