donderdag 7 juni 2012

Volkskrant Censuur


'Beste Mensen,
Hierbij een opiniestuk van mijn hand over de reis van Rosenthal en Verhagen naar Israel. Mijn stuk was geweigerd door opinieredactie in de Volkskrant, dus dan maar op dit manier sturen.

Mijn opiniestuk is ook te vinden op de website:
http://www.palestinelink.nl/
M.v.g.

Ghada Zeidan'




'Opinieartikel van Ghada Zeidan - Debriefing in Tel Aviv

06-06-2012
Onlangs heeft premier Mark Rutte besloten zijn reis naar Israël die was gepland voor deze week niet te laten doorgaan. De demissionaire status van het kabinet laat dat niet toe. Tijdens het bezoek zou namelijk de samenwerking met Israël op een hoger niveau worden getild. Onze bijzondere "onopgeefbare" relatie met de Staat Israël zou bekroond moeten worden met de oprichting van een samenwerkingsraad tussen beide landen. Dat het nu niet meer gedoogde zittend kabinet hard werkte aan het vastleggen van een onvoorwaardelijk gedoogbeleid ten aanzien van alles waar Israël voorstaat was de laatste twee jaar schijnend duidelijk te zien. Het bezoek lijkt op een beloning van slecht gedrag van een verwend kind. 

Door Ghada Zeidan

De samenwerkingsraad die Israël voor Nederland tot een quasi EU land promoveert was van begin af aan controversieel. Vanwege de demissionaire status van het kabinet staan deze plannen voorlopig in de koelkast. Dat betekent  de beslissing hierover de verantwoordelijkheid zal zijn van een volgende kabinet.

Maar ook na het vertrek van de PVV uit het Catshuis hebben Israel's aartsvrienden de moed niet op gegeven. De minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen gaan aanstaande donderdag bij premier Netanyahu op de koffie. Met in hun kielzog een enorme handelsdelegatie. Als laatste bewijs van de Nederlandse loyaliteit aan Israël wil men premier Netanyahu gerust stellen over de intentie van Nederland om door te gaan met de samenwerkingsraad, ook na de verkiezingen.
Netanyahu zal ongetwijfeld  zijn dank uiten voor de geweldige steun van dit kabinet tegen de Europese consensus in.

Door het val van het kabinet Rutte dreigt Israël een grote vriend te verliezen. De onvoorwaardelijke steun van Nederland waarop het kon rekenen in internationaal en EU verband zou weleens  komen te vervallen als we de opiniepeilingen bekijken.
Nederland heeft in minder dan twee jaar een nieuwe reputatie gevestigd. Wij zijn de beste blokkeerder van elke, zelfs voorzichtige kritiek op de mensenrechten schendingen, kolonisatie- en bezettingspolitiek van Israël. De heer Rosenthal heeft geen gelegenheid voorbij laten gaan  om Nederland buiten de Europese consensus over het Midden-Oosten conflict te manoeuvreren. Keer op keer is hij erin geslaagd de irritatie op te wekken van zijn EU -collega's. Dat hij daardoor Nederlandse belangen op de tocht zette schijnt hem niet te deren.. Onvoorwaardelijke steun aan Israël zag hij als de missie van zijn politieke carrière koste wat de kost.  Het bezoek aan Tel Aviv kan dan ook worden gezien als een debriefing over steun van Nederland aan Israël. Ook hij rekent zeker op een bedankje. 

We komen niet met lege handen. Verhagen die ook graag mee wil neemt een stevige handelsdelegatie mee naar Israël. Die bestaat uit 70 ondernemers actief in (duurzame) energie, water, hightech, agrofood en logistiek.  Het economisch belang staat zeker in deze tijden voorop. Vanwege al die economische kansen en belangen zullen de gevolgen voor de Palestijnen van de bezetting, kolonisatie en landroof van hun gebied de delegatie even 'ontgaan'.

In de agenda van de heer Rosenthal is er één gaatje voor de Palestijnen. Een bezoek aan de Allenby Bridge, die sinds de luchthaven van Tel Aviv is gesloten voor Palestijnen hun enige grensovergang is. Daar zal onze demissionaire minister de hand schudden van Palestijnse premier Salaam Fayad. Met in de andere een cadeau: twee veiligheidscanners om aan de brug de kwaliteit van de veiligheidscheck te verbeteren. Dit is de Nederlandse bijdrage aan een duurzame rechtvaardige vrede en veiligheid in het Midden Oosten.

Onder de gedoogsteun van de PVV, met de defacto zionistische minister van Buitenlandse Zaken, kwam Nederland in een wurggreep. Israël was de enige buitenlandse staat die in het regeerakkoord werd genoemd. In september gaat Nederland naar de stembus. Het is zeer de vraag of de liefde voor Israël ook in het volgende regeerakkoord  zal worden beleden.
Of dat de kiezer zich daadwerkelijk zal uitspreken voor de noodzaak van de handhaving van universele mensenrechten voor duurzame vrede, ook tussen de Israëliërs en de Palestijnen, is mogelijk. Na al meer dan 65 jaar bezetting en grootschalige schending van het Internationale recht snakken wij  Palestijnen naar een regering die vindt dat niemand boven de wet en internationale verdragen staat, ook Israël niet. Een regering die haar internationale verantwoordelijkheid neemt. Te beginnen tegenover haar Europese partners. Een regering die zich niet laat leiden door selectieve verontwaardiging en  durft de oorzaak van het onrecht aan de kaak te stellen. En daarnaar wil handelen.
Voor alle partijen in het Midden Oosten zijn de huidige opiniepeilingen goed nieuws. De huidige regering lijkt niet voor herhaling vatbaar!'

3 opmerkingen:

Sonja zei

België ging ook met een handelsdelegatie. Die deed dat toch wat beter. Met Belgische bedrijven die ook willen investeren in Palestijnse (bouw!) projecten.

En dan moeten wij het doen met:

"De Israëlische regering heeft waardering voor de inspanningen van Den Haag om verbale aanvallen op Israël te voorkomen. 'En dit zou ook van Palestijnse zijde moeten worden gewaardeerd, omdat het niet bevorderlijk is voor het vredesproces.'"

en (nadruk van mij):

"Dat de regering-Netanyahu tijdens het Nederlandse bezoek de bouw van enkele honderden nieuwe huizen in vermeend Palestijns gebied goedkeurde, is volgens Rosenthal geen belediging van de Nederlands-Israëlische vriendschap."

In Elsevier, hoe kan het ook anders.

Nee, natuurlijk is dat geen "belediging van de Nederlands-Israëlische vriendschap". Dat is het alleen voor mensen die een rechtvaardiger wereld willen.

Herman zei

@ Sonja,
Welk vredesproces zouden ze bedoelen...? of bedoelen ze "het capitulatie-proces"van de Palestijnen ?

Anoniem zei

Zaterdag jl. stond dit arikel (nee, het was vrijdag btw) in de NRC. Heb geen linkje helaas. E.e.a. ter info.

Gr. Arnoud

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...