vrijdag 15 juni 2012

Nederlandse Journalisten/Spionnen


vr 15 jun 2012, 05:30| 107 reacties
|

Journalisten spioneerden voor AIVD

door Bart Olmer
AMSTERDAM -  Een groep Nederlandse sportverslaggevers heeft informatie vergaard voor de Nederlandse geheime dienst AIVD tijdens de Olympische Zomerspelen in China in 2008. Dit zeggen goedingelichte bronnen tegen De Telegraaf.

    Uit die informatie blijkt dat het gaat om een zevental redacteuren en verslaggevers, onder wie freelancers. Alle journalisten, die de AIVD aanzocht voor het verrichten van werkzaamheden, stemden daarmee in. Slechts een verslaggever sloeg uit principe een financiële vergoeding af.
    Dreigingen
    De AIVD – die sinds december geleid wordt door oud-defensieman Rob Bertholee – zegt in een reactie op de onthulling: ,,Wij doen in het openbaar geen mededelingen over concrete operationele activiteiten. In algemene zin kan worden gezegd dat we onderzoek doen naar dreigingen tegen de nationale veiligheid. Op grond van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag de dienst zich bij de uitvoering van zijn taak wenden tot elke persoon die geacht wordt de benodigde gegevens te kunnen verstrekken.”


    Het moet niet zo moeilijk zijn om uit te vissen wie dit waren. Ik citeer even Frits van Exter, de voormalige hoofdredacteur van Trouw en huidige hoofdredacteur van Vrij Nederland. Tegenover Extra, een tijdschrift dat de commerciele massamedia kritisch volgde, verklaarde Van Exter onder de kop: 'De conditionering van de kudde' het volgende:


     'Lezers horen wantrouwend te zijn tegenover de media ... De aandacht van de media [wordt] natuurlijk voor een belangrijk deel gestuurd … door de politieke machten … Dat geldt voor de nationale politiek, maar natuurlijk ook voor de internationale politiek … Het heeft voor een deel te maken met de vluchtigheid van het medium. Deels ook volgen de media elkaar, sommige zijn dominanter, en andere lijden aan kuddegedrag … Als je volgend bent, dan betekent dat als een autoriteit, of iemand die gekozen is om een bepaald gezag uit te oefenen, zegt “ik vind dit een belangrijk onderwerp, daar gaan we nou es wat aan doen,” dat je dat ook bekijkt. De dingen waar hij (sic) het niet over heeft, die volg je dus minder… het werkt voor een deel reflexmatig. Reflexen zijn het, je bent daar geconditioneerd in.'





    Wacht het maar even af. Die Bart Olmer verzint wel meer "exclusief" en sensarioneel nieuws over complotten, van 'goedingelichte bronnen'.




    De NRC:

    ‘Journalisten spioneerden voor AIVD tijdens Olympische Spelen in China’
    AIVDkantoor
    Het hoofdkantoor van de AIVD aan de Europaweg in Zoetermeer. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman
    BINNENLAND 
    Inlichtingendienst AIVD heeft meerdere journalisten geronseld en betaald om te spioneren bij de Olympische Spelen in China in 2008. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend op basis van “goed ingelichte bronnen”.
    De AIVD vroeg volgens de krant zeven verslaggevers tegen betaling foto’s en verslagen te maken van Chinese functionarissen die Nederlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid benaderden. Slechts een journalist zou uit principe de financiële vergoeding niet hebben willen accepteren.

    AIVD ZEGT NIETS OVER ‘CONCRETE OPERATIONELE ACTIVITEITEN’

    Topman Rob Bertholee van de inlichtingendienst zegt in een reactie dat de AIVD in het openbaar “geen mededelingen over concrete operationele activiteiten” doet:
    “In algemene zin kan worden gezegd dat we onderzoek doen naar dreigingen tegen de nationale veiligheid. Op grond van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag de dienst zich bij de uitvoering van zijn taak wenden tot elke persoon die geacht wordt de benodigde gegevens te kunnen verstrekken.”

    NVJ GESCHROKKEN VAN BERICHTEN

    De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) zegt in een reactie tegenover De Telegraaf geschrokken te zijn van het bericht dat de AIVD meerdere journalisten zou hebben geronseld. “Dit is heel slecht”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning:
    “We zijn erdoor geschrokken omdat het niet alleen om het afgeven van informatie gaat, maar ook nog om het betalen daarvan. Hierdoor komen de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van de journalistiek onder druk te staan.”
    Bruning zegt dat hij het spioneren door de journalisten nog zou kunnen begrijpen als er bijvoorbeeld een terreuraanslag in Nederland dreigde, maar volgens de NVJ’er was dat niet aan de orde. De journalisten hebben hun collega’s “geen plezier gedaan”, aldus Bruning.'

    1 opmerking:

    Sonja zei

    Wacht het maar even af. Die Bart Olmer verzint wel meer "exclusief" en sensarioneel nieuws over complotten, van 'goedingelichte bronnen'.

    POLITICIANS? NO. MAD MEN!

      S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...