dinsdag 1 mei 2012

Chris Kijne van de VPRO 23


Ik heb een fundamentele vraag over hetgeen de televisie-journalist Chris Kijne in oktober 2008 stelde toen hij schreef:

'had u tot voor kort gedacht dat een minister van Financien er mee weg zou komen wanneer hij tegen de Kamer zei: "Nee, natuurlijk heb ik u vorige week, toen ik op het punt stond de grootste ingreep in de economie te doen die een minister van financien ooit heeft gedaan, niet de waarheid verteld. En als ik volgende week een nog grotere ingreep ga doen, vertel ik het u weer niet.'' Is toch gebeurd. Gaat over democratie. En het vreemdste is: we vinden allemaal nog dat Bos gelijk heeft ook. Voor ons journalisten was het natuurlijk niet nieuw dat Wouter Bos ons niet altijd de waarheid vertelde. Wel is het nieuw dat ik op dit moment even niet meer weet of ik wel even hard als vroeger mijn best moet doen om hem die waarheid te laten vertellen. Of er inderdaad niet even een hoger belang is dan 'de waarheid, niets dan de waarheid.'

Die vraag is de volgende:

Wie of wat geeft een journalist het recht om te bepalen dat hij/zij op een bepaald moment of misschien wel altijd 'de waarheid' niet zal vertellen? Een niet ander omschreven ‘hoger belang’ stelt Kijne. Maar wie is Chris Kijne dat hij in zijn eentje kan bepalen wat het ‘hoger belang’ is van miljoenen medeburgers? Of beschermt hij een ‘hoger belang’ van de elite? En waarom denkt hij niet alleen gerechtigd maar ook nog eens in staat te zijn om – in zijn woorden—  ‘de waarheid’ opzij te schuiven. Het zijn simpele vragen die Kijne weigert te beantwoorden, maar die wel de kern raken van de zogeheten ‘vrije pers,’ waartoe Kijne zichzelf rekent. En omdat Kijne geen antwoord geeft op die vragen richt ik mij tot u. Stel uzelf als burger de vraag: wil ik dat Chris Kijne en alle andere opportunisten in de commerciele massamedia voor mij bepalen wat ik wel en niet mag weten?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De Nederlandse pers is dermate gedegenereerd dat ik denk dat journalisten bedreigd worden om zich te conformeren aan de 'main stream'.

Succes, Ben

Anoniem zei

Salonsocialist Kijne is dus op weg een "gleichgeschaltete Presse" te aanvaarden.