vrijdag 17 februari 2012

Anil Ramdas

Anil Ramdas 1958-2012 - 1

Geplaatst op 17 februari 2012 door Nienke Feis onder Radioarchief
ramdas-foto-chris-van-houts-bron-dbnlramdas-papegaai-etcOp 16 februari 2012 overleed schrijver, journalist en programmamaker Anil Ramdas. Hij was 54 jaar. Ramdas werkte jaren als programmamaker en presentator voor de VPRO. In de jaren ‘90 maakte hij onder meer het radioprogramma Zilte Stranden. Op 1 januari 1993 sprak Stan van Houcke met Ramdas in ‘God zij met ons’ naar aanleiding van zijn essaybundel ‘De papegaai, de stier en de klimmende bougainville’. Een gesprek over zijn Surinaamse jeugd, de ‘cultuur-schok’ die hij onderging in Nederland en zijn nieuwe, aan de literatuur ontleende, identiteit. Beluister ‘God zij met ons’ van 1 januari 1993:

2 opmerkingen:

Sipko zei

Lukt mezelf maar niet om met een reactie te komen. Vooral omdat het waarom me nog steeds niet helemaal duidelijk is. Was er maandag zelfs écht depressief van. Vond de reactie van Mark Rutte op vrijdag wel aardig:

Rutte: overlijden Ramdas groot verlies

Premier Mark Rutte is bedroefd door het overlijden van schrijver, journalist en programmamaker Anil Ramdas. ,,Ik heb hem diverse keren ontmoet en ook de eer gehad met hem te debatteren. Ik heb aan de contacten met hem de beste herinneringen. Het is een groot verlies. Er is een man heengegaan die niet alleen een groot schrijver is, maar ook iemand met een opvatting. Een uitgesproken persoonlijkheid. We zijn met z'n allen wat armer door zijn overlijden'', zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad, die stilstond bij het overlijden van Ramdas.

stan zei

zodra ik klaar ben met het afmaken van een boek over de vs, schrijf ik een stuk over anil ramdas, over wie volgens mij veel geschreven wordt dat bezijden de werkelijkheid is. hij was een tragische figuur, iemand die nooit echt goed begreep wat de westerse cultuur precies inhield, en toen hij de werkelijkheid ontdekte zo'n dreun kreeg door het verlies van al zijn illusies dat hij het spoor bijster raakte. bovendien belemmerde zijn ijdelheid hem om flexibel te kunnen zijn. ik zal dit later uitwerken. alles heeft uiteindelijk toch met identiteit te maken.

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...