maandag 21 februari 2011

SP Zwendel 3


Sjuul, 

Op het moment dat ruim twee jaar geleden het neoliberalisme zichzelf failliet had gespeculeerd en iedereen doorkreeg dat de luchthandel tot een financiele crisis van historische omvang had geleid, wist de SP niet hoe snel het (overigens achteraf) een geheime afspraak moest sanctioneren tussen de toenmalige minister van Financien, Wouter Bos, en de bankwereld. Dus op het moment dat het kapitalistisch model zijn aanzien en macht aanzienlijk zag wegglippen, hielp de SP de neoliberalen door het met miljarden aan belastinggeld in het zadel te houden. Dit is geen theorie, maar een feit. 

Welnu, dankzij dus ondermeer de SP kon het neoliberalisme terugkomen en wisten de neoliberalen in Nederland zelfs de verkiezingen te winnen waardoor wij nu met het 'radicaal idealisme' van het huidige VVD/CDA kabinet opgescheept zitten. En omdat deze neoliberalen met hun failliete ideologie door ondermeer de SP werden gered en dus niet publiekelijk aan de kaak werden gesteld als loosers, wonnen ze de Kamerverkiezingen en kunnen ze nu gewoon doorgaan met hun asociaal neoliberaal radicalisme. Dit is geen theorie maar een feit.

Sjuul, hier in de polder gebeurt wat er in de VS eerder gebeurt. Alleen heb je daar ook nog eerlijke journalisten die in uitgebreid gedocumenteerde boeken het neoliberale proces genadeloos analyseren. Ze vertellen ons aan de hand van cijfers onder andere dat 

'America, with its widening income gap, its vast, deepening divergencies in everything from education to life expectancy between rich and poor, is less democratic today... than it was in 1950.... between 1979 and 1990, the number of American children living below the poverty line rose an astonishing 22 percent.' 

Dus Sjuul, in de jaren dat Reagan en de hier zo populaire Bill Clinton de touwtjes lieten vieren. 

'The two lowest quintiles (bottom 40 procent) experienced a decline in income during the period from 1973 to 1993, whereas the top quintile saw a transfer of 275 billion dollar per year from the middle class to the rich.' 

Met als gevolg dat nu ook de Amerikaanse middenklasse eraan is gegaan, net zoals dit nu in Nederland gaat gebeuren. Let op:

 'The top 1 percent of the nation saw its income level grow 78 percent between 1977 and 1989, and Federal Reserve Board figures from 1989 reveal that this group owned 40 percent of the nation's wealth. By 1995, according to Robert Reich, the figure... had risen to 47 percent, more than 4 trillion in assets -- while the upper quitile owned 93 percent. The result is that America is no longer a middle-class society.'  

Dit is geen theorie, maar een feit. Welnu Sjuul, de SP is een partij die dit systeem hielp juist op het moment dat het op het punt stond ineen te storten. De VS is ons voorland, wat daar gebeurd is, gebeurt nu in Nederland met een kabinet dat door onder andere de SP is mogelijk gemaakt, en wel omdat het zelfbenoemde links geen alternatief te bieden heeft. De SP profiteert daarbij ook nog eens van de geldmakerij van de SP-miljonairs als Sauer. We hebben te maken met een stel politieke zwendelaars, punt, uit. 

Wouter Irrgang, financieel deskundige van de SP.

Dit schreef ik:

VRIJDAG 3 OKTOBER 2008
Ewout Irrgang van de SP 9

 Ewout, ik heb nog een vraag aan jou als volksvertegenwoordiger: waar komt die 4 miljard euro vandaan die jij en andere volksvertegenwoordigers aan Fortis besteedden? De begroting was rond, tot op de laatste cent, waardoor er geen geld meer overbleef voor andere zaken. Dus daar kan het niet vandaan komen. Of gaat er in de toekomst weer bezuinigd worden op onderwijs, gezondheidszorg, de zorg voor de zwakkeren? Het geld moet immers ergers vandaan komen. Of laat de Nederlandse staat nu extra geld drukken? Maar dat leidt tot meer inflatie. Of gaat de Nederlandse staat op de kapitaalmarkt geld lenen? Maar dat bevordert weer de handel in lucht, die we hebben zien ontploffen waardoor Fortis nu juist met 4 miljard overeind moet worden gehouden? Maar dan is er sprake van uitstel van executie. Vertel ons kiezers, waar die 4 miljard belastinggeld vandaan komt! Als socialistische volksvertegenwoordiger moet dat kunnen. Ik zal jouw ongetwijfeld spoedige antwoord op mijn website afdrukken. En dat kost je geen cent. Dat is pas echte democratie en persvrijheid, nietwaar?


Sjuul, nooit ook maar het begin van een antwoord van deze knaap ontvangen. Verantwoording afleggen past niet in hun strategie. Tot zover de SP-democratie. 

Hoe stupide hun politiek is mag ook blijken uit deze uitspraak:

'SP overschatte de boosheid van kiezers’

BINNENLAND  De SP overschatte het effect van naderende bezuinigingen op het stemgedrag van kiezers bij de vorige verkiezingen. “Het ging uiteindelijk veel minder over de economie dan we hadden verwacht”, zei SP-leider Emile Roemer vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/20/sp-overschatte-de-boosheid-van-kiezers/?utm_campaign=nieuwsbrief&utm_source=email 

Tja, meneer Roemer, eerst depolitiseren jullie het economische failliet van de neoliberalen en dan verbazen jullie je erover dat 'het uiteindelijk veel minder [ging] over de economie dan we hadden verwacht.'

Wat een uilskuikens. En deze politici moeten de kiezers serieus nemen? Kom op, Sjuul, dat meen je toch niet.


13 opmerkingen:

AdR zei

tussen de toenmalige minister van Economische Zaken, Wouter Bos,

...pssst... het was financiën....

stan zei

dank je adr,

ik ga me schamen.

Sjuul van Dissel zei

Vertel mij wat. Goeie argumentatie trouwens. Maar vanuit mijn situatie en de situatie van velen, je noemt ze zelf die "Met als gevolg dat nu ook de Amerikaanse middenklasse eraan is gegaan, net zoals dit nu in Nederland gaat gebeuren", is het broodnodig dat ik stem op de 'meest betrouwbare' volksvertegenwoordigers die mijn belangen behartigen. Okay?
Ik weet ook wel dat politici het gemakkelijk verkregen grote geld ruiken en zich van de domme houden wat betreft de dingen die jij zegt. Terwijl de algemene commonsens die is van geef ze eens ongelijk. Nederland telt nou eenmaal een als zij de gevoelstemperatuur ervan subjectief meten, groot relatief rijk electoraat. Dat is altijd al de makke geweest van de sociaal democratie. Daarom heeft niemand mij die ooit kunnen horen verdedigen.
De communisten worden node gemist ware het niet dat die als er een hiernamaals is daar [n]ergens kotsend verblijven terwijl sommige van hun oude jonge kameraden de beest uithangen. Dus mij zal je niet horen zeggen dat er nog radicaal idealisme is want om nou het neoliberale radicaal idealisme te noemen gaat mij echt te ver. Dan zou ik wel andere synoniemen ervoor kunnen bedenken die de lading van die stinkende oliebaggerschuit beter dekt.
Maar al dit geneuzel is taal. Kom er nu even niet op maar je omschreef het zelf al eerder zo treffend, taal die het 'voertuig' van de gedachte is. Ikzelf ga altijd een stapje verder en scheid taal nooit van de daad. De daad èn de gedachte, de gedachte èn de daad zijn bij mij onafscheidelijk.
Dus ik ben het helemaal maar dan ook helemaal met je eens als uitgangspunt voor daden. Daarna kom jij weer als journalist in beeld. En wat jammer nou dat ik je hier van je werk hou. Deze hele discussie wordt op dit moment [en op elk moment] door de realiteit waar ook overal ter wereld in de schaduw van de werkelijkheid gezet. Als het erop aan komt staan vertegenwoordigers en bestuurders altijd in hun hemd en jij brengt dat in beeld. Maar wat de SP betreft is er vooralsnog voor mij geen alternatief. Dat is helaas zo en meer heb je mij niet horen zeggen.

stan zei

Sjuul,je stelt:

'om nou het neoliberale radicaal idealisme te noemen gaat mij echt te ver.'

allemensen, wat noem jij dan radicaal? als het neoliberale afbraakbeleid niet 'radicaal' genoemd mag worden, wat is het volgens jou dan wel? en het begrip 'idealisme' hoeft niet per definitie positief te zijn. het idealisme van de neoliberalen bestaat er uit de staat te vernietigen zodat de rijken hun idealen kunnen verwezenlijken, te weten nog rijker worden. ook zij zijn idealisten, hoe erg je ze ook mag vinden. en wat dat betreft: een aanzienlijk aantal van de neoliberale ideologen komen uit de trotskistische hoek.

stan zei

bovendien: voor wat is de sp een alternatief?

Sjuul van Dissel zei

Ja Stan en de paus is geen kinderlokker maar een schaapsherder, alle heiligen en aspirant heiligen zijn schaapsherders. Eigenlijk zijn alle intellectuelen en aspirant intellectuelen schaapsherders. Het zijn maar woorden Stan en daar koop ik niks voor, zeker al helemaal niet omdat zij zich ---allemaal--- intellectueel achten. Wie zij zijn mag je dan zelf invullen. Waar ik wat voor kan kopen is wat ik in deze context boeren verstand noem. Antiintellectualistische boerenverstand. Je ziet me toch niet zo gek dat ik ga verdedigen waar ik niks mee heb. Buiten dat het zonde van mijn [en jouw] tijd is is het een volkomen zinloze exercitie. Dit alles neemt niet weg dat ik mijn electorale steun geef aan wie er het minste eigenbelang bij heeft [en ja ik zal je voor zijn dat zijn ook degenen die wat ze dan wel zeggen een peen in die aas zijn]. En dat is bijgevolg de partijcultuur van de SP de SP. "het begrip 'idealisme' hoeft niet per definitie positief te zijn" jouw woorden. Daarin verschillen we dan van mening. "en wat dat betreft: een aanzienlijk aantal van de neoliberale ideologen komen uit de trotskistische hoek." Tsja, dat kon best zo wezen. En dan? Luie utopisten die verwachten dat robotten en rekenmachines de mensen gaan dwingen eindelijk hun verantwoordelijkheid te nemen en zich aanpassen aan de Natuur zijn goed voor de Goelag? Waarbij de Goelag staat voor de armste meestal afgelegen plekken in de rimboes van de Aarde. Het zou het beste zijn. Daar doen zij nog de minste schade en kunnen zich nuttig maken als zij daartoe de fysieke kracht hebben. Zo maar een stukje tekst van mij ergens anders. Komt toevallig hier ook van pas al is het in een heel andere discussie. " hun idealen kunnen verwezenlijken, te weten nog rijker worden. ook zij zijn idealisten" in woordspelletjes ben ik niet voldoende toegerust om daarin het van je te kunnen winnen als ik er al zin in zou hebben op die manier 'een puntje te scoren'. Je moet echt met consistentere argumenten komen wat je definitie van idealisme betreft. Ik houd deze karaktermoord op een woord voor ongeldig. Je word door mij gedisqualificeerd...! "bovendien: voor wat is de sp een alternatief?" Mijn alternatief voor al die andere zwendelaars die zich intellectueel achten.

Sadisme hoeft niet per definitie negatief te zijn klinkt eigenlijk wel net zo absurd als jouw gebruik van het het begrip 'idealisme' hoeft niet per definitie positief te zijn.

Sjuul van Dissel zei

E-mail....!!! http://www.ditismijnprotest.nl/?ID=83860&pwd=YSUNWYIBBCLI&src=ML2

stan zei

sjuul

dat jij de idealen van de neoliberalen niet deelt, betekent niet dat hun idealen geen idealen zijn.

Sjuul van Dissel zei

Stan

Mijn woning, 'mijn huis', de woonboot, voormalig vrachtscheepje met de voormalige naam, heb van het oude naambord mijn kooi gemaakt, is nog van ouderwets inlands eikenhout namelijk, had vanaf haar bouw en tewaterlating de naam IDEAAL 152 TON HASSELT zoals het nu dus op mijn kooi prijkt. Ikzelf heb haar na de door mijzelf ontworpen, uitgevoerde en gedane restauratie PAINTED BIRD gedoopt, afgeleid van het boek, The Painted Bird van Jerzi Kozinski in de Nederlandse vertaling. Is helaas meeverbrand met mijn gehele inboedel tijdens een uitslaande brand in de late 60-er jaren waarbij ook nog twee mede inwoners in dat brandende pension omkwamen.

Je dichterlijke vrijheden leiden nergens toe. Taal is niet van elastiek als je nonfictie de wereld wilt duiden. Dat stukje tekst van mij staat voor de volledigheid, hier: http://www.boublog.nl/2011/01/28/de-geest-van-zeitgeist-is-centrale-planning/comment-page-1/#comment-17068

We blijven van mening verschillen.

Sonja zei

Je hebt wel veel taal nodig voor iemand die er zo'n bezwaar tegen hebt Sjuul.

Anoniem zei

Het standpunt van de SP was destijds niet van belang omdat er al lang een meerderheid was voor de plannen van Bos. De SP heeft ervoor gekozen zich op te werpen als hoeder van de spaarcentjes van "de gewone man". Daarna moest het door de staat geïnvesteerde geld worden teruggehaald bij de rijken. Helemaal gedepolitiseerd was de discussie dus niet, maar het is wel vreemd om de eensgezindheid bij links te zien waar het gaat om het blussen van de branden die WallStreet in de wereld aansteekt. We kunnen niet anders dan met de SP concluderen dat het belang van de "gewone man" [Nederlands, blank, geen vrouw] momenteel nog samenvalt met die van een malfunctionerende vrije markt...

stan zei

en daarvoor zal de 'gewone man' straks een geweldige rekening gepresenteerd krijgen die hij niet kan betalen en wel omdat hij de 'gewone man' is.

Anoniem zei

En dan kan die gewone man alsnog op de SP gaan stemmen want tegen die tijd is men het gedrag van Irrgang al lang weer vergeten. Daar kan je boos over worden, om grinniken of over in tranen uitbarsten maar ze komen er nog mee weg ook - met twee zeteltjes erbij en dan zitten ze weer ongeveer op het Jan Marijnissen niveau.
En dan mogen ze weer niet meeregeren en dan begint de hele poppekast weer van voor af aan.
*gaap*

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...