zaterdag 26 februari 2011

Arie Elshout van de Volkskrant 24

Het geweld is voor de mentaal zwakke, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Geweld is het wapen van de paranoide dwaas, van de machtige. Het monopolie op geweld is het criterium bij uitstek van de macht en de waanzin.

Elias Canetti:

'Machthebbers die een oorlog willen ontketenen, weten heel goed dat ze een eerste dode ofwel maken ofwel verzinnen moeten. Het komt niet zozeer aan op zijn betekenis binnen de eigen groep. Het kan iemand zijn die geen bijzondere invloed heeft, soms is het zelfs een onbekende. Het gaat om zijn dood en om niets anders; men moet geloven dat de vijand de verantwoordelijkheid ervoor draagt. Alle redenen de tot het doden van deze persoon  kunnen hebben geleid, worden veronachtzaamd ter wille van dit feit: hij is omgekomen als lid van de groep waartoe men zichzelf rekent.'


Dus als de 'joodse staat' Palestijnse burgers vermoordt dan verklaart de zionist dat de slachtoffers deze terreur over zichzelf hebben uitgeroepen, en als er een half miljoen Irakese kinderen wordt vermoord door de Amerikaanse politiek dan zegt een vrouwelijke autoriteit die zelf moeder en oma is dat 'het de prijs waard' was, en dat uiteindelijk die kinderen dan wel hun ouders deze oorlogsmisdaden hebben veroorzaakt. Zo is dat. Dit is de context waar binnen de westerse pers werkt. En als er dan iemand uiteen zet dat men ook geweldloos verzet kan plegen dan is dat groot nieuws op pagina 2 van de Volkskrant. Zo ziek is onze cultuur inmiddels, dat het niet beseft dat het wel degelijk anders kan.

'En die kennis levert Sharp. Zo blijkt uit de acht boeken die hij me laat meegeven aan het einde van het gesprek,' aldus correspondent Arie Elshout. Gene Sharp, 'propagandist van geweldloos verzet' is een scherpe man die met een simpele oogopslag wist dat onze Arie tenminste acht boeken nodig heeft om een zo eenvoudige boodschap in haar volle breedte te kunnen begrijpen. Gaat Arie die boeken ook lezen? Nee, daar heeft hij geen tijd voor en bovendien ontbreekt hem de wezenlijke belangstelling. Hoe ik dat weet? Na meer dan 4 decennia journalistiek ken ik de Arie's van haver tot gort. Wat dat betreft ben ik nog scherper dan Gene Sharp, en dat zegt wel wat.





Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...