woensdag 26 januari 2011

WikiLeaks 56


Kunnen we niet meteen onze regering afschaffen en de Amerikanen ons land laten besturen? Een stuk goedkoper. En wanneer worden topambtenaren nu eens aan banden gelegd?


VS: Nederlands klimaatbeleid meer woorden dan daden

BINNENLAND 
In het klimaatbeleid “gaat de retoriek van de Nederlanders veel verder dan hun daden”. Dat concludeert de Amerikaanse ambassade op basis van Nederlandse informatie in een ambtsbericht van 6 juli 2009 dat via de Noorse krantAftenposten in het bezit is van NRC Handelsblad en RTL Nieuws.
Volgens de Amerikanen is een reductie van broeikasgassen met 30 procent in 2020, die Nederland zichzelf destijds oplegde en die verder gaat dan de 20 procent die de Europese Unie eist, nauwelijks haalbaar. De regering-Rutte heeft die extra reductie inmiddels laten vallen.
Nederland heeft tussen 1990 en 2006 zijn CO2-uitstoot met 2 procent gereduceerd, schrijft de ambassade, “zodat nog een steile helling beklommen moet worden om zijn ambitieuze 30-procentdoelstelling in 2020 te halen”.
Sanne Kaasjager, topambtenaar klimaatbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt in het ambtsbericht dat Nederland vasthoudt aan 30 procent, omdat een afzwakking “in eigen land zou kunnen leiden tot politiek verzet”. Dat verzet zou vooral komen van het ministerie van VROM, waar Jacqueline Cramer (PvdA) dan minister is.
Bronnen bij Buitenlandse Zaken klagen op de Amerikaanse ambassade dat ze regelmatig moeten bemiddelen tussen VROM en Economische Zaken.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...