woensdag 26 januari 2011

Arab Regimes 6


VS roepen Egypte op tot terughoudendheid

ANP − 26/01/11, 06:45
Protesten in Egypte © REUTERS
WASHINGTON - De regering van Egypte moet open staan voor de wensen van het volk en zich terughoudend opstellen bij protesten. Die boodschap gaf de Amerikaanse regering dinsdag (lokale tijd) af, enkele uren na de State of the Union waarin president Barack Obama zijn steun uitsprak voor de bevolking van Tunesië.
De wil van het Tunesische volk was volgens Obama sterker dan de macht van 'dictator' Zine al-Abidine Ben Ali, die onlangs per vliegtuig het land uit vluchtte.

 De woorden van Obama en diens regering zullen niet goed vallen bij Hosni Mubarak, al dertig jaar het staatshoofd van Egypte. Mubarak zag zich dinsdag geconfronteerd met demonstraties van tienduizenden ontevreden landgenoten. In de hoofdstad Caïro en in Alexandrië uitten grote massa's mensen hun woede over het autoritaire bewind van Mubarak.
 http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/1828193/2011/01/26/VS-roepen-Egypte-op-tot-terughoudendheid.dhtml

Dit bericht komt al dichter bij de werkelijkheid. De VS voert al enige tijd half in het geheim gesprekken met leiders van de Moslim Broederschap, de enige serieuze, goed georganiseerde oppositie in Egypte, dit tot grote ergernis van het Mubarak-regime dat nog steeds door Washington in het zadel wordt gehouden. Egypte is een land waar elke 8,5 maand er 1 miljoen burgers bijkomen en die allen moeten leven op slechts 4 procent van het land, een oppervlakte zo groot als Nederland, aangezien de rest woestijn is. De werkloosheid is er gigantisch, zelf heb ik gezien hoe op de ministeriele kantoren ambtenaren voor wie geen werk was, lagen te slapen om kracht op te doen voor de tenminste twee andere banen die ze hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Met zijn 80 miljoen inwoners telt het land bijna een kwart van alle Arabieren. Volgens de officiele cijfers leeft 1 op de 5 Egyptenaren onder de armoedegrens, maar dat cijfer benadert niets eens de feitelijke armoede, die zeker het dubbele is, net als de werkloosheid. Het officiele cijfer is 9,7 procent, in werkelijkheid is het bijna 30 procent.

Geen opmerkingen: