donderdag 20 januari 2011

De Filosemiet en de Antisemiet 15





Volgens Martien Pennings is 

Evelien Gans een Joodse nazi-hoer met een Stockholmsyndroom.

Met deze kanttekening:

Ja, en ik wéét wel (van het foute mietje Stephan Sanders) dat Evelien alleen maar een Joodse vader heeft, dus dat ik haar strikt genomen wel een nazi-hoer kan noemen maar géén Joodse nazi-hoer. Toch laat ik me om zo’n kleine reden  geen smaakvolle provocatie ontnemen.




Wat heeft Evelien Gans misdaan om voor 'Joodse nazi-hoer 

met een Stockholmsyndroom' te worden uitgemaakt door de racist Martien Pennings wiens antisemitisme op Arabieren wordt geprojecteerd?

Welnu, Evelien Gans is bijzonder hoogleraar hedendaags jodendom aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Onlangs constateerde zij in de NRC ondermeer het volgende:

DE STRIJD TEGEN HET ANTISEMITISME IS VERWORDEN TOT IDEOLOGIE TEGEN MOSLIMS... 

Filosemitisme valt te beschouwen als gespiegeld antisemitisme. Beide hebben een mening over Joden die is gebaseerd op het loutere feit van hun Joods-zijn. Antisemieten verachten of haten Joden, qualitate qua. Filosemieten waarderen of verheerlijken Joden, met hetzelfde argument. Filosemitisme kan, net als antisemitisme, uitsluitend dienen om bepaalde, al dan niet politieke doeleinden te realiseren die niets of weinig te maken hebben met Joden. Zo is het een wijdverbreid misverstand dat de PVV per definitie pro-Israël is – de partij identificeert zich met (extreem-)rechts in dat land. Ook is het twijfelachtig of de partij daadwerkelijk filosemitisch is. Zij komt immers alleen op voor een jodendom dat beantwoordt aan haar eigen criteria en voor Joden die het gedachtengoed van de PVV min of meer delen. De ‘joods-christelijke traditie’ als fundament van Europa, waarop – niet alleen – de PVV zich beroept, is een mythe. Joden werden in christelijk Europa juist buitengesloten en vervolgd. De omarming door onder meer de PVV van de Joodse traditie als essentiële, politiek-culturele bouwsteen van Europa dient in de eerste plaats als handvat tegen de islam, moslimimmigranten en de aansluiting van Turkije bij de Europese Unie. 

In deze analyse worden de werkelijke drijfveren van degenen die zich als filosemieten voordoen blootgelegd. Wat nu opvalt bij Pennings, maar ook bij Pelle en Brasse en Wilders en al die andere intriganten is dat joden door hen een bepaalde rol krijgen toebedeeld. Zolang die zich daaraan houden en daardoor gebruikt kunnen worden in de haatcampagnes van deze 'filosemieten' is er niets aan de hand, maar zodra 'de joden' niet langer meer in het gareel blijven lopen en dus niet meer gebruikt kunnen worden dan worden ze voor rotte vis uitgemaakt en gecriminaliseerd. Dan is iemand als professor Gans ineens een




'Joodse nazi-hoer 

met een Stockholmsyndroom.'


De 'filosemieten' bepalen niet alleen hoe 'de joden' zich moeten gedragen maar tevens wie een jood is en wie niet, en schrijft iemand als Martien Pennings 'dat Evelien alleen maar een Joodse vader heeft,' wat haar in de ogen van deze christen geen 'echte jood' maakt, wat dat ook moge zijn. Zodra 'een jood' niet doet wat van hem of haar geeist wordt door de filosemieten dan worden ze door hen net zo gestigmatiseerd als de christelijke antisemieten dit al eeuwenlang doen. Het werd inderdaad tijd dat joodse Nederlanders zich distantieerden van filosemieten als Pennings, Pelle en Brassé.

5 opmerkingen:

Sonja zei

Reken daar ook Kees Broer onder: Keesjemaduraatje en zijn 85-jarige joodse hoer

AdR zei

Noem dan ook haar naam: Hedy Epstein

Sonja zei

Die naam wilde ik niet zonder de context te melden met het woord 'hoer' in verband brengen.

AdR zei

Prijzenswaardig, maar tja - ik wil ook niet mijn collega-historicus en medekraakster-van-toen Evelien in verband met dat woord zien.
Het is bar en boos allemaal, en kan het nou zo maar?

AdR zei

En zou Evelien Gans toestemming hebben gegeven voor het gebruik van deze portretfoto? Er is reden tot twijfel.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...