zaterdag 29 januari 2011

Arab Regimes 24

De NRC, een krant die nooit door heeft wat er nu precies aan de hand is. Carolien Roelants is wel de grootste onbenul op het gebied van de Arabische wereld, ze ziet nooit iets aankomen en achteraf heeft ze de domste analyses. 'Heel vervelend' allemaal.


Moslimbroederschap: onrust zal tirannieke VS-bondgenoten doen omvallen

BUITENLAND 


“Heel vervelend voor Amerika”, zo noemt Midden-Oosten deskundige Carolien Roelants van NRC de uitspraken van de Jordaanse Moslimbroederschap vandaag. De leider van de machtige beweging zei dat de onrust in Egypte zich zal verspreiden over het Midden-Oosten en de Arabische landen. “Hun tirannieke leiders, gelieerd aan de VS, zullen ten val worden gebracht”, aldus Hammam Said.

Hoewel de moslimleider Koning Abdullah II niet specifiek noemde, is het volgens Roelants een impliciete oproep tot het opstappen van de koning.
“Het is gebruikelijk dat de Broederschap de premier aanvalt. Die kun je missen, zoals Mubarak zijn regering inruilde. Maar door te stellen dat de VS-bondgenoten ten val zullen worden gebracht, zegt Said hier impliciet dat Koning Abdullah weg moet. Als je die publiekelijk aanspreekt, dan is er echt wat aan de hand.” De Midden-Oosten deskundige wijst er op dat Jordanië de grootste bondegnoot van de VS is; samen met Egypte heeft het een vredesverdrag met Israël. “De uitspraken van de Moslimbroederschap zijn heel verevelend voor Amerika”, sluit Roelants af.
Hammam Said sprak namens de Moslimbroederschap in Jordanië bij een demonstratie tegen president Mubarak voor de Egyptische Ambassade in Amman. Hij haalde de onvrede onder Arabieren over de Amerikaanse overheersing van hun olierijkdom aan. De militaire bezetting van Irak en Afghanistan en Amerika’s steun aan “totalitaire” leiders in de regio moesten het ontgelden.
Saudie-Arabië schaart zich achter Mubarak
Koning Abdullah van Saudie-Arabië liet vandaag vanuit Amerika weten dat “het Koninkrijk met al haar middelen achter Egypte en zijn volk staat”. Volgens hem is er geen enkele tolerantie mogelijk van inmenging in de veiligheid en stabiliteit van Egypte. “Het zijn mensen die infilteren in de naam van vrijheid van meningsuiting. Ze exploiteren en injecteren hun vernietigende haat.” Saudie-Arabië is een belangrijke bondgenoot van Amerika in het Midden-Oosten.

Geen opmerkingen: