maandag 27 december 2010

Rosanne Hertzberger. Racisme 2



Het volgende meldde de dag voor Kerst de 26-jarige Rosanne Hertzberger in de NRC:

'Een moslim in een jurk schrikt mij tegenwoordig af – na 9/11, maar het gekke is dat ook moslimextremisme went... Mijn generatie kreeg zijn eigen angstgegner, een eigen vijand: de moslimextremist. De wereld veranderde op een maandag in 2001.' http://stanvanhoucke.blogspot.com/2010/12/rosanne-hertzbergers-racisme.html

Het wereldje van Hertzberger 'veranderde op een maandag in 2001,' zo laat ze de lezer weten in deze melodramatische klaroenstoot.

Maandag?

11 september 2001 viel op een dinsdag, dus of het geheugen liet haar in de steek of ze vond het dramatischer klinken als de aanslagen van 2001 op de eerste dag van de werkweek vielen. Hoe dan ook, het melodramatische begin is fout en is illustrerend voor de rest van haar betoog. Hetzelfde geldt voor haar bewering dat op die dag haar 'generatie zijn eigen angstgegner [kreeg].' Ik heb twee kinderen die tot haar generatie behoren die dit gevoel (want daar gaat het om) niet hebben, en ook hun vrienden- en kennissenkring hebben niet het gevoel dat hun wereld bedreigd wordt door wat Hertzberger kwalificeert als 'de moslimextremist.' Sterker nog: uit een opiniepeiling van de Europese Unie bleek dat Israël algemeen gezien wordt als 'de grootste bedreiging' voor de wereldvrede. En in 2007 toonde een BBC-onderzoek aan dat Israël door een representatieve groep burgers het meest negatief werd beoordeeld van in totaal twaalf landen, waaronder zelfs Iran en Noord-Korea. Ondertussen beoordeelt 43 procent van de Amerikanen Israel als een bedreiging voor de wereldvrede. Kortom, Hertzberger spreekt dus zeker niet namens haar generatie, maar namens zichzelf en een groep gelijkgestemden. Kenmerkend aan deze groep is dat ze op een luidruchtige wijze overal beweren 'dat Wilders gelijk had dat een multiculturele samenleving niet mogelijk is.' Een aardig inzicht in die mentaliteit geeft deze reactie:

'Johanna Roggeband zei:


Dit is een reactie op de uitzending van 28 feb j.l.. Ik heb er even over na moeten denken om te reageren maar heb toch besloten het te doen na de verkiezingen van 3 maart. Met veel plezier kijk ik regelmatig naar de uitzendingen en ik vond het heel leuk te zien dat jonge mensen naar heel verschillende landen gaan op zoek naar het joods zijn in zo'n land. Maar de laatste keer op Djerba in Tunesie heeft me verbaasd, en wel om het volgende. Rosanne die er naar toe was gegaan ging een artikel schrijven. Op de weg naar het internetcafe kwam ze voornamelijk mannen tegen wat haar erg verbaasde. Toen ze haar artikel ging schrijven was haar conclusie dat Wilders gelijk had dat een multiculturele samenleving niet mogelijk is. Dit heeft me geschokt zeker als joodse vrouw zou je moeten weten hoe verwerpelijk het is om bevolkingsgroepen om hun geloof uit te willen sluiten van onze samenleving. Dat is ooit geprobeerd in de 2de wereld oorlog ik ben van een generatie van net na de oorlog maar mijn moeder en haar familie hebben in een kamp gezeten door buren verraad. Juist de joodse gemeenschap zou zich moeten distantiëren van figuren als Wilders die wel is waar zeggen dat Nederland een christelijke en joodse cultuur heeft. Maar als hij iets zou weten van de joodse cultuur zou hij ook weten dat de orthodox joodse vrouw ook niet op straat gaat met een onbedekt hoofd en dat je als niet gelovige ook geen hand geeft aan een Rabbijn. Ik hoop echt dat de joodse gemeenschap het gevaar in ziet van de PVV. Er is zo'n mooi gezegde WAT U NIET WIL DAT U GESCHIED DOE DAT OOK EEN ANDER NIET. Laat het astublieft nooit meer gebeuren in ons mooie land dat mensen veroordeeld worden op geloof. Als ik zie wat er nu gebeurt in Nederland begrijp ik dat een partij als de NSB zo groot is geworden eind jaren 30 in de crisis laat dat nooit weer gebeuren. Ook vind ik dat de naam Wilders niet thuis hoort in een informatief programma over het joods zijn in andere landen. Ik wilde dit toch even kwijt, maar verder kijk ik met veel plezier naar uw programma's. Met vriendelijke groet,
Johanna

Rosanne Hertzberger gelooft niet in een multiculturele samenleving en dat is wellicht ook de reden waarom ze het zionistische bewind in Israel in bescherming neemt en kritiek op de Israelische oorlogsmisdaden verdacht probeert te maken met teksten als deze:

'En dan arriveert het schip met de vredesactivisten, de geweldsloze vrijheidsstrijders en lopen alle vergelijkingen mank, Aan boord slaan de Moeder Theresa’s de Israëlische commando’s met metalen pijpen in elkaar. Idealistische Berend Botjes zijn op tragische wijze gemengd geraakt met minder geweldsloze Tanja Nijmeijers, die niet van plan te zijn om een confrontatie uit de weg te gaan, of een aangeboden martelaarschap af te slaan. Gevolg: een wereld die ervan overtuigd lijkt te zijn dat Israël maandag 10 vredesduiven uit de lucht schoot.
Ik hoop dat we volgende week maandag het weer gewoon over de hypotheekrente-aftrek mogen hebben. Dat valt nergens mee te vergelijken.'



We hebben hier dus te maken met een jonge vrouw met rechtse en zelfs racistische opvattingen, zoals uit de volgende woorden van Hertzberger duidelijk wordt:

'Ik huiver nog steeds als ik zo’n jurk zie, zo’n Mohammed Bouyeri-gewaad, op straat, in de tram, in de trein. Mijn onderbewuste is namelijk niet politiek correct, mijn onderbewuste scheert mensen over één kam. Dus controleer ik de contouren van zijn middel om een eventuele bomgordel in een vroeg stadium te kunnen ontwaren.

En bij de volgende halte ga ik in een andere coupé zitten. Dat vind ik prettiger. De wereld is veranderd.'

Het is precies deze laatste zin die haar racisme verraadt. Daarover in een volgend stukje meer.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Werkt Hertzberger toevallig ook voor de NOS? Ik schreef zojuist: NOS-propaganda: Schip Gaza-konvooi terug in Turkije.

Sonja zei

Rosanne is heel blij met je artikel Stan, lees maar:
http://twitter.com/ryhertzberger

HOERA, één of ander helder licht beticht me van racisme. http://stanvanhoucke.blogspot.com/2010/12/rosanne-hertzbergers-racisme.html

hij plaatst trouwens wel mijn stuk integraal online. zal ik die gewoon voor de grap een rekening van honderd euro sturen?