vrijdag 24 december 2010

De Filosemiet en de Antisemiet 14

Temidden van al het helse kabaal van de filosemieten met hun haat tegen de islam is het goed het volgende niet te vergeten:

Over het einde van het Romeinse rijk en de opkomst van het geformaliseerde christendom zei Diarmaid MacCulloch, de befaamde Britse hoogleraar in de Kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Oxford:

‘Elke westerse christen heeft een erfenis aan deze periode overgehouden, zelfs wie zich daartegen verzet. Het idee dat we door Adam en Eva volstrekt gecorrumpeerd zijn door de zonde. Dat was de conclusie van Augustinus, bisschop van Hippo, in Noord-Afrika, de vader van de westerse theologie. Als jongeman leidde Augustinus het leven van een playboy. Hij was tevens een geleerde met een prachtige loopbaan in het vooruitzicht. Maar het liep allemaal fout. Toen brak het moment aan dat hij in een Milanese tuin een doel in zijn leven begon te zien. Hij hoorde een kind zingen: ‘tolle lege’, ‘pak op en lees.’ Augustinus opende de bijbel toevallig bij Paulus’ brief aan de Romeinen, die hem confronteerde met zijn eigen zonden. Paulus vertelde hem dat de enige manier waarop hij verlost kon worden was door een zuiver leven te leiden. Augustinus raakte geobsedeerd door de vraag hoe de zonde via Adam en Eva in de wereld was gekomen. En zijn antwoord liet de westers Latijnse kerk een idee na dat niet elke christen in de Bijbel heeft gevonden: de erfzonde. Augustinus oordeelde dat ieder mens de zonde van Adam en Eva erft en dat het seksueel verlangen een verachtelijke lichamelijke lust was en geen uiting van de ziel. Hij zei dat via de seksuele daad de zonde van de ene op de andere generatie wordt overgedragen. Wij zijn dus dermate zondig dat wij onszelf onmogelijk kunnen redden van de hel. Alleen Gods genade kan dit doen. Hij kan volstrekt willekeurig beslissen wie in de hemel komt en wie in de hel. Wij hebben daarover niets te zeggen, omdat we in en in slecht zijn. Dat idee van predestinatie, van uitverkiezing, heerst nog steeds in het westerse christendom, bij katholieken en protestanten. Hetzelfde geldt voor Augustinus’ negatieve kijk op seks. En misschien is het moderne Westen wel zo gefascineerd met ‘goede seks’ als symbool voor het goede leven juist doordat de westerse rooms katholieke kerk zolang geobsedeerd is geweest met seks als iets slecht, als de wortel van alle menselijke zonde.’

En, als het ware onlosmakelijk hiermee verbonden:

'De immens diepe beleving van de Eerste Wereldoorlog begon de laatste onbetwiste waarheid van het christendom te ondermijnen: zijn aanspraak op morele integriteit… Koloniale troepen werden getransporteerd naar dit Europese bloedbad, waarin geen enkel belang van hen meespeelde. Voor velen van hen had het christendom zijn morele geloofwaardigheid voorgoed verloren en in Europa zelf verloor een hele generatie haar idealen en optimisme… Terwijl de wereld zichzelf verscheurde werd in Europa met een meedogenloze efficiëntie een van de grootste misdaden tegen de mensheid uitgevoerd. Het bracht het morele gezag van de kerk nog meer in opspraak. Het legde een diepe breuk bloot in de historische relatie met de joden… Zeven van de tien joden in Europa kwamen in kampen om het leven. Het was een misdaad waartegen de christelijke kerken verzuimden zich te verzetten… De nazi’s konden hun verwoestende werk doen omdat ze er heel goed in waren op mythen in te spelen die al in het hoofd van de mensen zaten, de mythe dat de joden Christus hadden vermoord, zij waren de vijanden van de christelijke beschaving. In dat opzicht is het christendom op een fatale manier verstrengeld geraakt met de moord op de joden…'

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De Predestinatieleer is niet Bijbels.

Het zou juridisch zéér tegenstrijdig zijn.
Adam en Eva zouden dan geen keuze hebben gehad.
En hun God een Sadist!

Er valt natuurlijk veel meer over te zeggen en het is een studie waart!

Dat mensen veel onzin hebben beweerd, dát is waar.

Ook dat de wapenindustrie waar veel "Christelijk"geld inzit, nog nooit in de geschiedenis zoveel heeft verdient.

De 100 grootste wapenfabrikanten ter wereld hebben in 2008 een omzet gemaakt van 385 miljard dollar,een stijging van 39 miljard ten opzichte van 2007 (I.I.V.V.Stockholm)

O God help ons. openbaring 11:18

stan zei

'De Predestinatieleer is niet Bijbels.' dat heeft macculloch ook niet beweert, de kerken hebben de macht van het geloof opgeeist. en toen daar een eind aan kwam, viel ook nog eens hun morele integriteit weg en bleef er niets meer over. hoe nu verder?