maandag 29 november 2010

WikiLeaks 4

Verhagen op sollicitatie bij de Amerikanen om zo Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken te kunnen worden. Interessant is dit: wat weten de Amerikanen van hem dat hij eerst door hen gescreend kon worden? Ik bedoel dit:

The Obama administration has ordered diplomats to gather vast amounts of personal, biometric and banking details about key global figures, including the United Nations Secretary-General, Ban Ki-moon.

De vraag is nu: wat wisten de Amerikanen van Verhagen toen hij door hen beoordeeld werd of hij een geschikte kandidaat was voor Buitenlandse Zaken. Want laten we eerlijk zijn, als de Amerikanen Verhagen niet geschikt hadden bevonden dan was hij geen minister geworden, net zo min als de andere CDA-er De Hoop Scheffer secretaris-generaal van de NAVO was geworden. Alleen als de Amerikanen absoluut zeker ervan zijn dat hij doet wat zij zeggen worden onze politici minister van Buitenlandse Zaken dan wel secretaris-generaal van de NAVO. En dat doen ze zeker wanneer de Amerikanen over geheime informatie beschikken die een dergelijke politicus onder druk kan zetten. Informatie over het prive-leven van deze figuren is nu natuurlijk goud waard, daarom wordt die informatie ook juist verzameld. Over Maxime Verhagen bestaat al langere tijd het vermoeden dat hij door de Mossad wordt gechanteerd met informatie over zijn prive-leven en dat dit de voornaamste reden is dat hij zo absurd pro-Israel is. De Mossad en de Amerikaanse geheime diensten werken nauw samen, de Israeli's doen vaak het vuile werk voor de Amerikanen in zowel Azie, als Afrika, en Latijns-Amerika.

De Volkskrant bericht:

VS: Verhagen 'stabiele en effectieve vriend'

Van onze redactie
− 28/11/10, 23:26
Maxime Verhagen © anp

AMSTERDAM - Met Maxime Verhagen zullen de Verenigde Staten een 'stabiele en effectieve vriend krijgen in kabinet Balkenende IV'. Dat staat volgens HP/De Tijd in een van de gelekte documenten die in de komende maanden gepubliceerd zullen worden op klokkenluidersite Wikileaks.

Volgens het weekblad staat de passage over Verhagen in een verslag van een gesprek tussen Verhagen en de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Den Haag Roland Arnall.

'
Verhagen's effort to reach out to us so early in the game strongly suggests that he will be a solid and effective friend in the Balkenende IV cabinet', luidt de letterlijke tekst.

Voor het eerst
Het is bekend dat Verhagen en zijn partij het CDA veel waarde hechten aan de Verenigde Staten als belangrijkste bondgenoot. Niets schokkends dus, maar voor het eerst krijgen burgers een ongecensureerd inkijkje in de manier waarop over dit soort strategische relaties wordt gesproken.

Verhagen zou het gesprek gevoerd hebben toen hij nog fractievoorzitter was, zodat hij vrijuit kan spreken. Een week later was hij minister van Buitenlandse Zaken.

Te pro-amerikaans
Verhagen zegt in het gesprek dat politieke opponenten hem te pro-Amerikaans vinden. Hij ziet die kritiek als een 'eretitel'.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Wie is Roland Arnall, en waarom wilde Harry van Bommel zo graag met hem op de foto? Zie: Van Bommel klef met gewetenloze crimineel.

Anoniem zei

Voor zover ik heb begrepen zijn veel ambassades spionagenesten waaruit inlichtingendiensten veel informatie krijgen. Dan weet je ook waar o.a. de feestjes en borreluurtjes voor bestemd zijn. Ook een vorm van netwerken.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...