zaterdag 20 november 2010

Democratie en Raketschild


Dames en heren volksvertegenwoordigers, mag ik even een simpele vraag stellen:

Sinds wanneer bent u akkoord gegaan met het installeren van een zogeheten raketschild? Tegen wie of wat is dat schild? Hoeveel mag dat schild kosten? En is dit een nieuwe poging om de miljarden verslindende oorlogsindustrie draaiende te houden? Kan het belastinggeld niet beter naar onderwijs, volkshuisvesting, vreedzame werkgelegenheid, gezondheidszorg etc, met andere woorden: zaken die de beschaving en niet de barbarij dienen? Moet er niet eerst een brede maatschappelijke discussie worden gevoerd of de belastingbetalende burger wel de NAVO wil laten voortbestaan, nu de Russen niet meer de vijand zijn? Zo nee, waarom niet?
In afwachting van uw antwoord,
vriendelijke groet
Stan van Houcke
Journalist/schrijver
Amsterdam

4 opmerkingen:

Anoniem zei

1 keer stemmen is mooi genoeg, Stan. Eenmaal gekozen kan men zijn gang gaan. De gekozene handelt dan vanuit ons belang als gebruiksvoorwerp.

anzi

Sonja zei

Rasmussen (en o.a. Frankrijk vorig jaar al) gaf aan dat het anti-raketschild tegen aanvallen van Iran was. "Based on their public statements we know that Iran already has missiles with a range sufficient to hit targets in Europe, and they don't hide the fact that they want to further develop their capability."

In het akkoord van Lissabon zit ook een clausule dat de NAVO gaat ingrijpen in het leven van burgers. "Ook binnen de NAVO beseft iedereen intussen dat er niet zoiets bestaat als een louter militaire oplossing", verduidelijkte de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere. Wat de bedoeling daarvan precies is, kan ik nergens lezen. WTF?!

Sonja zei

Waarom protesteert de ("linkse") oppositie niet? Van de SP weten we al dat het vóór het raketschild is. in maart schreef Harry van Bommel op zijn weblog Rusland betrekken bij antiraketschild:

"Volgens Rasmusen worden zowel Europa als Rusland bedreigd door mogelijke kernwapenaanvallen uit landen als Iran. ... Dit is een volkomen nieuw geluid uit de NAVO-top die eerst Rusland op een afstand wilde houden en zo de Koude Oorlogsfeer weer nieuw leven in blies. Voorlopig zijn het nog maar woorden maar wel woorden die hoop geven. Ik ben benieuwd naar de Russische reactie en de praktische voorstellen van Rasmussen. Voor nu ben ik voorzichtig optimistisch."

Onderwerp is hier wel het betrekken van Rusland bij het antiraketschild, maar het ontbreken van kritiek of protest geeft overduidelijk aan dat de SP er voor is.

Sonja zei

(Figures...)

Nearly 1 in 5 Americans had mental illness in 2009

More than 45 million Americans, or 20 percent of U.S. adults, had some form of mental illness last year, and 11 million had a serious illness, U.S. government researchers reported on Thursday.

En dat betreft slechts een lichte stijging.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...