dinsdag 2 november 2010

Botswana Diamonds

SURVIVAL INTERNATIONAL PERSBERICHT

2 november 2010



Internationale beroemdheden steunen oproep tot boycot Botswaanse diamanten

Survival roept op tot boycot van diamanten uit
Botswana tot dat Bosjesmannen weer toegang tot
water krijgen. © Survival
Survival International roept morgen op tot een boycot van diamanten uit Botswana vanwege de manier waarop de overheid van Botswana de Kalahari Bosjesmannen behandelt. De organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse volksstammen dringt ook aan opboycot van toerisme naar Botswana.

Morgen wordt de boycot van diamanten gestart door aan de ingang van de vlaggenschipwinkels van het diamantbedrijf De Beers in Londen en San Francisco, te protesteren. De Beers is deels eigendom van de overheid van Botswana.

Gillian Anderson, Quentin Blake, Joanna Lumley, Sophie Okonedo, en Mark Rylance zijn enkele van de beroemdheden die beloofd hebben niet naar Botswana te reizen en geen diamanten uit Botswana te dragen totdat de Bosjesmannen op hun voorouderlijk grondgebied mogen blijven wonen en met rust gelaten worden.

Pippa Small, een befaamd juwelier, zei: “Al jaren zorgen juweliers ervoor dat ze geen bloeddiamanten gebruiken. Nu is het zaak ook diamanten uit Botswana te boycotten totdat de Bosjesmannen op hun voorouderlijk grondgebied mogen blijven en er vrij mogen jagen.”

In 2002 werden de Bosjesmannen onrechtmatig verdreven van hun voorouderlijk grondgebied wegens de vondst van diamanten. Op dat moment werd door de regering ontkent dat er zich onder die grond een belangrijke diamantlaag bevond. Nu, acht jaar later, heeft het diamantbedrijf Gem Diamonds het concessieveld gekocht van De Beers en is het inonderhandeling over het bouwen van een mijn, ten bedrage van $ 3,3 miljard, vlakbij een van de gemeenschappen van de Bosjesmannen.

De Bosjesmannen kunnen door voedselgebrek niet op hun eigen grondgebied leven terwijl Gem Diamonds, waar juweliersbedrijf Graff een zakelijk belang in heeft, doorgaat met mijnactiviteiten.

De Bosjesmannen hebben de juridische strijd om het recht op terugkeer naar hun oorspronkelijk woongebied gewonnen. Maar ondanks dat deze strijd veel publiciteit heeft gekregen verbiedt de regering van Botswana de Bosjesmannen toch het gebruik van een waterput waar ze van afhankelijk zijn en worden ze er van weerhouden op hun grondgebied te jagen.

Terwijl de Bosjesmannen toegang tot hun waterput wordt geweigerd, boort de overheid, metgeld van het Amerikaanse juweliersbedrijf Tiffany & Co Foundation, wel nieuwe waterputten aan die enkel en alleen bestemd zijn voor de wilde dieren. Ook werd toestemming gegeven aan de zogenaamd ‘ethische’ reisorganisatie Wilderness Safaris om een luxe safarihotel, compleet met bar en zwembad, te openen op grondgebied van de Bosjesmannen.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: “De diamantindustrie in Botswana is als een ‘Siamese tweeling’ van de overheid. Diamanten uit Botswana zijn niet een symbool van eeuwige liefde maar van de ernstige onderdrukking van de oorspronkelijke bevolking van zuidelijk Afrika.”

De protesten vinden plaats in Londen en in San Francisco:

Londen: De Beers, op de hoek van Old Bond St en Piccadilly, London W1S 4QT.
Wanneer: 3 november, 12:30-13:30 (lokale tijd)

San Francisco: De Beers, 185 Post St, San Francisco, CA 94108.
Wanneer: 3 november, 12:30-13:30 (lokale tijd)


Foto’s van de protesten zijn vanaf woensdag 3 november hier te downloaden




Om het bericht online te bekijken: http://www.survivalinternational.nl/nieuws/6645

Voor meer informatie en indien u gebruik wilt maken van de bijgevoegde foto kunt u contact opnemen met onze persvoorlichter in Londen:
Miriam Ross
T: (+44) (0)20 7687 8743
E: mr@survivalinternational.org
W: www.survivalinternational.org

Voor informatie over de Nederlandse afdeling van Survival International:
Nellie Werner
T: (+31) (0)20 6860850
E: nw@survivalinternational.nl
W: www.survivalinternational.nl

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...