zaterdag 30 oktober 2010

Zaplog 2

De immoraliteit van het CDA
Bron: nl.wikipedia.org (65x geklikt)
Het is duidelijk dat het CDA een volslagen immorele club is die zich houdt aan God noch gebod. Voorbeelden vanzelf ten overvloede. De recente regeringsvorming was niet meer dan de zoveelste uiting van machtswellust. Het pluche in dit koude kikkerland is blijkbaar nog steeds droog en warm genoeg om aantrekkelijk te zijn voor de zwakken van geest. Veel ernstiger waren over de laatste jaren vanzelf de deelname aan de imperialistische veroveringsoorlogen in Afghanistan en Irak, de kapitalistische uitbuiting in de Nederlandse en internationale bedrijven en de koloniale veroveringen en uitbuiting die heden ten dage in meestal verdekte vormen nog steeds doorgaan. De vraag is nu: hoe is dit mogelijk? Hoe kan een Christelijke partij zover verdwalen van zijn core business. Deze kan toch niet anders zijn zoiets als het vestigen van het Rijk Gods of tenminste het leven volgens de regels van de 10 geboden. Ik ben dan ook geenszins tegen politiek op basis van een Christelijke grondslag. Dat is tenminste een grondslag. Partijen als VVD en PVV hebben geen eens een grondslag, behalve vage begrippen als vrijheid en democratie. Begrippen die zo ruim interpreteerbaar zijn dat een dergelijke partij op voorhand al is voorbestemd tot klucht, zoals we dagelijks waarnemen.

Geef mij maar als degelijke basis voor een partij: Gij zult niet doden en Gij zult niet stelen als de belangrijkste van de 10 geboden (http://pieterstuurman.blogspot.com/2010/09/de-wetten.html). Heel degelijk en je weet onmiddellijk wanneer je fout bezig bent. Echter, het is blijkbaar zo dat de genoemde degelijke basis geen enkele garantie is voor moreel handelen zoals het immers bedoeld is. Integendeel immoreel handelen is zelfs stoer of modern. Onze vorige regeringsleider met zijn VOC-mentaliteit was natuurlijk een mooi voorbeeld zeker als je weet wat deze mentaliteit in de praktijk betekende: stelen van opbrengsten in andere landen, genadeloze uitbuiting en vernietiging van lokale bevolkingen. Vernieling van de maatschappelijke infrastructuur in de koloniale gebieden, enz., enz. Het aantal verslagen, onthullingen en analyses over Columbus en natuurlijk onze dappere jongens en meisjes in Indonesië en Suriname zijn nauwelijks nog te tellen.

De feitelijke verklaring voor de mentale kronkel in het CDA is vanzelf ook allang bekend. Dat is angst en wel angst voor de dood. Blijkbaar ontneemt deze angst veel mensen het zicht op de werkelijkheid. De angst voor de dood wordt vertaald in handelen. Men schept voor zichzelf een zo veilig mogelijke omgeving als schijnoplossing. Met eigent zich zoveel mogelijk geld toe. Voorbeelden te over. En het huidige maatschappelijke stelsel, het kapitalisme, is slechts een versterkende factor. De drang en noodzaak tot vernieuwing van het kapitalisme creëert een schijnwereld van pret en comfort waarvoor de meeste mensen zwichten. Een reisje naar Madeira, mooie kleren, de nieuwste gadgets, te veel om op te noemen. Een wereld waarvan men denkt dat die normaal is maar in werkelijkheid niet meer is dan het verdoezelen en verdringen van het genoemde innerlijk verdriet. En niet te vergeten dat het gaat ten koste van onze natuur, een miljard mensen die honger hebben en zo nog het een en ander.

Wat is dan de oplossing? Een drietal aspecten zijn hier aan de orde. (1) Het vraagstuk van de angst is een individuele die ook slechts op dat niveau kan worden aangepakt. Doe er wat aan. Verdiep je in deze problematiek. Ga mediteren. Lees een goed boek. Als je dat niet doet, ben je in feite een last voor de samenleving. (2) Is er nog hoop voor het CDA? Je weet maar nooit. Mocht er een beweging komen in die partij die op een krachtige manier de 10 geboden weer op de agenda plaatst dan is er in ieder geval iets van hoop. Als de volgende imperialistische oorlog wordt aangekondigd dan kan er geen andere reactie van Christelijke partij zijn dan: maar niet met ons! En dan ook niet langer leuteren over de malloot Wilders die de vrienden van het CDA slechts een spiegel voor houdt. En niet langer op zoek naar geld en macht en pluche, maar op zoek naar vrede en gerechtigheid. (3) Het kapitalisme moet vanzelf vervangen worden door het socialisme. Het kapitalisme beneemt ons het zicht op de werkelijkheid. De natuur en arbeid als basis van ons bestaan verdwijnen uit beeld en worden vervangen door hekserij en fetisjisme: geld, gadgets, auto?s en noem maar op. Ook de 10 geboden zijn feitelijk een oproep tot verandering in socialistische richting. Het zal een lang en wellicht voor velen pijnlijk proces zijn dat nog wel 100 jaar of meer gaat duren, maar wel erg nodig.


http://zaplog.nl/zaplog/article/de_immoraliteit_van_het_cda

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...