donderdag 21 oktober 2010

Ronny Naftaniel van het CIDI 26

Een dagje uit. Het leger van de 'Joodse staat,' met aan zijn voeten doodgeschoten prooi.


Ronny Naftaniel schreef dit in een ingezonden brief naar de NRC:

Het wetsvoorstel is een typisch geval van binnenlandse symboolpolitiek, zonder praktische consequenties, die veel aandacht trekt door het hortende vredesproces. Discutabel is wel dat de eed alleen voor niet-Joodse immigranten geldt. Men gaat er in Jeruzalem kennelijk van uit dat Joodse nieuwkomers geen moeite zullen hebben met Israël als 'Joodse staat'. Die aanname kan als discriminerend worden ervaren. Daarom zou het beter zijn als de eed voor alle nieuwkomers verplicht gesteld wordt. Maar met groteske woorden als apartheid en einde van de democratie, zoals het commentaar ook stelde, heeft dit alles niets gemeen.
Maar beste Ronny, daar draait het nu precies om, speel niet de domme August. Het gaat om het feit dat deze regel per definitie discriminerend werkt vanwege het feit dat het een juridisch onderscheid maakt tussen joden en niet-joden. En dan: een verplichte eed van trouw voor 'alle nieuwkomers' aan een staat? Wat is dit voor primitieve gedachtegang? Wat is een staat in jouw ogen? Een heilig instituut? Als die staat fascistisch wordt of al ten dele is, moet men er dan toch een eed van trouw aan afleggen? Is de staat een heilig instituut? De nazi's gingen uit van die opvatting en we weten wat dat heeft opgeleverd. Hoe kan men een eed van trouw afleggen aan een staat die bereid is nucleaire wapens in te zetten, zoals Israel? Waarom moet van jou iedere 'nieuwkomer'  in Israel verplicht worden om een eed van trouw af te leggen aan een oorlogszuchtige staat die weigert het internationaal recht te respecteren en zich inmiddels ontwikkeld heeft tot een schurkenstaat die oorlogsmisdaden begaat? En waarom alleen 'nieuwkomers'? Blijft het bij die groep alleen en zo ja, hoe weet je dat zo zeker? Waar draait het achter de schermen precies om en waarom verzwijg je dat? Je weet immers dat wat werkelijk speelt het feit is dat een groeiend aantal Joden in Israel een etnisch zuivere staat eist. Begin een open discussie, Ronny. Je krijgt op mijn weblog alle ruimte om je gedachten uiteen te zetten. 
In afwachting van je antwoord,
Stan van Houcke
Journalist/ schrijver
Amsterdam

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...