maandag 25 oktober 2010

Professor Hans Jansen 5

 Hans Jansen die destijds sprak over de 'weldaden die een verblijf in een Arabisch trrasiningskamp voor stadsguerilla's' oplevert.


De NRC over de gereformeerde arabist Hans Jansen:

Gekweld arabist aan Wilders’ zij

Jansen is ervan overtuigd dat de islam gevaarlijk is en links blind. Hij houdt er zelf een „fundamentalistische leeswijze” op na... Jansen, arabist en oud-hoogleraar in Utrecht, treedt tijdens het proces op als deskundige. Toch is getuigen een rakere term voor zijn optreden: spreken, op het gevaar af in eigen kring op onbegrip te stuiten. Voor een ex-gereformeerde als hij is dit een vertrouwde geesteshouding... Jansen (1942) heeft een lange weg afgelegd. Aan het begin van de jaren zestig ging hij theologie studeren in Amsterdam. Hij werd lid van de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) die toen, onder invloed van Ton Regtien, koos voor de harde vakbondslijn. In die jaren raakte Jansen bevriend met Bertus Hendriks, ASVA-voorzitter (1966-67) en medeoprichter van het Palestina Komitee. Oud-PSP’er Huib Riethof deelde in 1967 met Jansen en Regtien een auto op weg naar Parijs voor een solidariteitsbetoging met het Vietnamese volk. Riethof: „Tijdens de rit trachtte Hans ons, geheel onnodig, te overtuigen van het ongelijk van Israël in de Zesdaagse Oorlog en, volstrekt ten onrechte, van de weldaden die een verblijf in een Arabisch trainingskamp voor stadsguerrilleros zou opleveren.” [...] De Koranverzen waarop jihadisten zich beroepen kent hij uit het hoofd, maar volgens andere islamvorsers springt hij daar nogal vrij mee om. Zo bespreekt hij in zijn boek Zelf Koranlezen (2008) allerlei passages die zouden oproepen tot geweld tegen afvalligen en ongelovigen. Islamkenner en filosoof Michiel Leezenberg: „Niet alleen doet Jansen alsof die passages probleemloos vertaald en geduid kunnen worden, hij speelt zelf voor imam. Hij legt uit wat er ‘werkelijk’ in de Koran zou staan, en wat ‘echte’ moslims daarom volgens hem zouden moeten doen. Dat is een ronduit fundamentalistische leeswijze, die zelfs door de radicaalste auteurs die hij aanhaalt niet wordt gevolgd.”

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze charlatan spreekt al net zo opruiend als Wilders . Hij verwoord halve waarheden en verwoordt de koran als agressief door de halve zin weg te laten .

Anoniem zei

Dan heeft Riethof ook een paar duistere zijpaden ingeslagen. Lijkt symbolisch te zijn. Wat nou links? Link.

anzi

Unknown zei

Niet meer reacties op deze belangrijke tekst?
Hoe kan dat nou?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...