zondag 3 oktober 2010

Peter Giesen van de Volkskrant 3

Sonja zei







Mijn leeftijdgenoot Peter Giesen over zijn boek 'Land van Lafaards? Geschiedenis van de angst in Nederland'.

"Mijn boek Land van Lafaards? Geschiedenis van de angst in Nederland is uit. Als schrijver word je meteen geconfronteerd met je eigen angsten: hoe zullen de recensies zijn? Wordt het boek uberhaupt gerecenseerd? Is er enige aandacht van de media? ... Zal het een beetje verkopen?"
Weet Peter Giesen uberhaupt wel wat 'angst' is, vraag ik me nu af. Angst is mijns inziens (afgezien van de angstneurose) gericht op verlies, pijn, honger en dood. Angst voor het niet uitgenodigd worden voor het boekenbal kun je toch geen 'angst' noemen?

"Veel Nederlanders zien hun land als vredelievend en niet-militaristisch. Nederlandse soldaten trekken niet als Rambo’s door Bagdad, schreeuwend dat die Irakese motherfuckers uit hun schuilplaatsen moeten komen. Ze opereren liever in een afgelegen, rustige provincie, waar ze een praatje maken met de lokale bevolking, een waterput slaan en hun steentje bijdragen aan de wederopbouw van landen die geteisterd zijn door het kwaad van de oorlog."

"Soms wordt gesuggereerd dat Nederland weerloos staat tegenover de nieuwe totalitaire dreiging van de islam"

"Ik geloof dan ook helemaal niet dat Nederland zich ‘willoos’ zal laten islamiseren"

"In de 20ste eeuw werden nationaal-socialisten ... keihard aangepakt"

"...de jaren zestig, toen Nederland in korte tijd veranderde van een autoritair, conservatief en religieus land in een van de meest libertaire landen ter wereld."

Ja, je werd bijvoorbeeld in elkaar geslagen omdat je lang haar had. Nog nooit werden vrederoepende mensen zo bruut behandeld en mishandeld in Nederland, vooraleerst door de overheid.

http://www.vkblog.nl/bericht/151689

Peter Giesen

Woonplaats: Utrecht
Ik ben historicus en redacteur van Het Vervolg, de zaterdagbijlage van de Volkskrant. Daarnaast ben ik commentator van de krant. Twee jaar geleden publiceerde ik het boek Land van Lafaards?, een geschiedenis van de angst in Nederland
Beroep: Redacteur wetenschap van De Volkskrant
Man, 40 jaar
Stuur Peter Giesen een bericht

http://www.vkblog.nl/blog/5877/Geschiedenis 


Peter Giesen (Horst, 1959) voltooide het gymnasium in Wageningen en studeerde Geschiedenis in Utrecht. Tijdens zijn studie werkte hij al als redacteur binnenland bij de Nieuwe Apeldoornse Courant. Van 1987 tot 1991 was hij eindredacteur van Mare, het weekblad van de Leidse universiteit.
Sinds 1991 kwam hij in dienst als onderwijsredacteur bij de Volkskrant. Daarna was hij achtereenvolgens sociaal-cultuur redacteur, mediaredacteur, chef opinie, redacteur wetenschap en nu verslaggever bij het Vervolg. Elke maandag schrijft hij een column op de Leven-pagina in katern 2. Giesen is ook commentator van de krant.
In 1999 debuteerde Peter Giesen met het boek Laat me feesten, waarin hij het onterecht negatieve beeld van jongeren onderzocht en beschreef. En in 2007 verscheen Land van lafaards? een geschiedenis van de angst in Nederland.
http://opinie.volkskrant.nl/author/show/id/65/Peter++Giesen 

1 opmerking:

Anoniem zei

Geboren in 1959 en 40 jaar?

eGast

POLITICIANS? NO. MAD MEN!

  S.L. Kanthan @Kanthan2030 Western politicians are absolute clowns, but they have no self-awareness. “Iran’s actions are reckless!” Surpr...