donderdag 21 oktober 2010

Femke Halsema. Oef. 9

Femke Halsema heeft haar carriereplanning moeten bijstellen. De zelfbenoemde stem van links is weer geen minister geworden en haar optreden als oppositiewoordvoerster is zo sleets geworden dat zij en haar linkse partij geen alternatief konden bieden voor het neoliberalisme dat een jaar voor de verkiezingen financieel, economisch en ideologisch ineen stortte. In plaats van dat de VVD de rekening daarvoor kreeg gepresenteerd slaagde deze neoliberale partij erin als overwinnaar uit de bus te komen, waarmee rechts het nog grotere failliet van links haarscherp aantoonde. Maar in plaats van hard te werken om deze blamage weg te werken heeft Femke Halsema tijd genoeg om een hoogleraarschap in Tilburg te aanvaarden en de oppositie aan anderen over te laten.

De Volkskrant bericht:


Femke Halsema gasthoogleraar Tilburg

ANP − 20/10/10, 11:41

© anp
TILBURG - Femke Halsema gaat van februari tot mei volgend jaar de zogenoemde Leonardoleerstoel van de Universiteit van Tilburg bekleden. Halsema gaat als gasthoogleraar een masterclass Politiek in de 21ste eeuw geven, zo heeft de universiteit woensdag bekendgemaakt.
Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, gaat in haar colleges de 'grote veranderingen in politiek en maatschappij in de afgelopen tien jaar' onder de loep nemen. Samen met studenten werkt ze tevens aan een boek. Zij sluit haar gasthoogleraarschap af met een openbare lezing op 26 mei 2011.

De Leonardoleerstoel wordt telkens bekleed door personen die op meer terreinen deskundig zijn. Eerdere Leonardo's waren onder anderen Jan Terlouw, Thom Hoffman, Joris Luyendijk en Hugo Brandt Corstius.


Mevouw Halsema gaat in haar colleges de grote veranderingen in politiek en maatschappij in de afgelopen tien jaar onder de loep nemen. Je moet maar durven na zo'n politieke wanprestatie. Ik denk niet dat die college's van de zelf benoermde stem van links wetenschappelijk verantwoord zullen zijn. But who cares. In Nederland is alles mogelijk, zolang het maar rustig blijft.

2 opmerkingen:

Paul J zei

Jouw commentaar is me uit het hart gegrepen Stan. Onthutsend hoe Links de bal heeft laten vallen over de laatste 20 jaar. Persoonlijk vind ik Michael Hudsons werk enorm verhelderend over de vraag wat het alternatief zou moeten zijn voor het neoliberalisme. Hij legt een nieuw sociaal-democratisch programma neer. Zie bv. zijn werk voor de Letlandse partij Harmony Center. Dat programma haalt met gemak de SP links in. "Er is geen alternatief" zei Thather en Links is daarin getrapt. Vwb Femke Halsema sla je de spijker exact op de kop. Ook voor de rest mijn grote waardering voor jouw blog. Een oase in de Nederlandse mediawoestijn...

Sjuul van Dissel zei

Weet niet hoe ik aan dit gedachten-sprongetje kom maar ergens zit er wel wat in.

Emile Ratelband's 10 geboden om de recessie te overwinnen: http://www.ratelband.com/index.php

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...