zondag 3 oktober 2010

Peter Giesen van de Volkskrant 5



De Volkskrant-journalist Peter Giesen beweert:


Veel mensen geloven dat de islam inherent gewelddadiger is dan het christendom.






Om zijn stelling kracht bij te zetten verklaarde Peter Giesen vervolgens in de Volkskrant: 'In Amsterdam klagen homo's dat zij worden uitgescholden en gemolesteerd door jongens van islamitische afkomst.'







Wat zou de verklaring kunnen zijn van de historicus Peter Giesen voor het feit dat de Turken en Moren joden en christenen  de vrijheid gaven hun geloof te belijden terwijl naderhand de Europese christenen joden en moslims martelden en verdreven?


En dan nog iets, zoals historici van naam en faam gedocumenteerd hebben beschreven is de voorsprong van het Westen al vijf eeuwen gebaseerd op het simpele feit dat wij vernietigendere wapens bezitten dan onze tegenstanders. En dankzij die wapens kunnen we onze begeertes bevredigen, of zoals Columbus het anno 1503 stelde in een brief aan de christen fundamentalistische Spaanse koning en koningin: 'Goud is het meest voortreffelijke; goud vertegenwoordigt een schat; en degene die het heeft is in staat in de wereld alles te doen wat hij wil, en kan zelfs zielen naar het paradijs verheffen.' 


Dus wat probeert Peter Giesen zijn lezers te vertellen en wat verzwijgt hij en waarom? Kortom, wat is de geheime agenda van Peter Giesen, historicus van de Volkskrant.


Dit schrijft Giesen zelf over de wijze waarop onder andere hij werkt:


'Natuurlijk vertekenen de media... De media zijn gericht op extremen, niet op het saaie en alledaagse midden. Daarmee onderscheiden zij zich overigens niet van de gewone conversatie. Op verjaardagsfeestjes spreken mensen ook eerder over een neef die gaat scheiden dan over het huwelijk van oom en tante dat al tientallen jaren voortreffelijk marcheert.' 


Kennelijk moeten we de teksten van Peter Giesen opvatten als feest gedruis. Daarentegen ga ik er als journalist vanuit dat de journalistiek er niet is om geleuter door te geven, maar om serieuze informatie te verspreiden op grond waarvan de lezer een evenwichtiger oordeel kan vormen van de werkelijkheid. Het zijn twee tegengestelde opvattingen over de journalistiek.



2 opmerkingen:

Sjuul van Dissel zei

Ook op de schotel te ontvangen. CanalDigitaal: kanaal 856


Remember Palestine
02 Oct. 2010
Plight of the Palestinian People
25 Sept. 2010
Plight of the Palestinian People
18 Sept. 2010
Plight of the Palestinian People
11 Sept. 2010
Plight of the Palestinian People
04 Sept. 2010
Plight of the Palestinian People
28 Aug. 2010
Plight of the Palestinian People
21 Aug. 2010
Plight of the Palestinian

PeopleHome>Programs>Remember Palestine
02 Oct. 2010
Plight of the Palestinian People

http://presstv.com/program/145052.html

Sonja zei

Peter Giesen bericht vandaag over een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), naar hoe Nederlanders denken over het 'betaalbaar houden' van de zorg. Niet gevraagd werd of Nederlanders voor of tegen de bezuinigingen zijn, ze zijn alleen gepolst over de wijze van bezuinigen. Peter Giesen concludeert desalniettemin: "De steun voor de bezuinigingen is groot." Alleen Elsevier doet het slechter, met de kop: Brede steun voor bezuinigingen op overheidsuitgaven. NOS verrast:

"Vertrouwen in politiek op dieptepunt

Het vertrouwen van de Nederlandse burger in de politiek is nog nooit zo laag geweest. Het vertrouwen van de Nederlandse burger in de politiek is nog nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het SCP onderzoekt elk kwartaal hoe de Nederlanders tegen de ontwikkelingen in het land aankijken.

Slechts 39 procent van de mensen gaf de politiek in juli, toen het onderzoek werd uitgevoerd, een voldoende. Dat is het laagste aantal sinds het begin van het onderzoek in 2008."

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...