dinsdag 1 juni 2010

Joodse Vredesactivisten

01—06-2010

Brief aan H. Kney-Tal, ambassadeur van Israël in Nederland

Wij, Israëli’s woonachtig in Nederland, willen aan U onze diepe afschuw uiten over de gewelddadige en dodelijke acties van het Israëlische leger tegen de humanitaire hulpvloot op de ochtend van maandag 31 mei. Er is geen enkele rechtvaardiging om met scherp te schieten op vredesactivisten, zelfs als hun boodschap niet strookt met het Israëlische buitenlandbeleid. Bovendien veroordelen wij de opmerkingen van de minister van Defensie, Ehoed Barak, die zei: "Wij betreuren alle slachtoffers, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de organisatoren van de hulpvloot". Geweldloos protest is een legitiem soort van protest in onze democratische wereld en de verantwoordelijkheid voor het verlies van mensenlevensligt in dit geval dan ook bij de beleidsmakers die besloten om doorgang van de hulpvloot te blokkeren, en die het leger machtigden om die vloot aan te vallen in internationale wateren.

Al bijna drie jaar houdt Israël de Gazastrook vrijwel hermetisch afgesloten. Israël laat zo weinig goederen toe in Gaza, dat door de inwoners een normaal leven en het functioneren van een reguliere civiele infrastructuur onmogelijk zijn geworden. Dit beleid is in feite een collectieve straf gericht tegen de 1,5 miljoen inwoners van Gaza, en is als zodanig illegaal volgens het internationale recht. De Israëlische regering zou het internationaal recht moeten navolgen en de grensdoorgangen openen voor de doorgang van goederen. Van een dergelijk beleid zal Israël veel meer profiteren dan van het beschieten van ongewapende activisten.

Afgaand op berichten in de pers, vrezen wij dat deze fatale aanval een uitbarsting van geweld zal veroorzaken in de regio. Voor al de mensen in de regio hopen wij dat de Israëlische regering zal begrijpen dat conflicten niet kunnen worden opgelost door het gebruik van geweld en zal inzien dat de diplomatieke weg de enige is die hoop geeft op een oplossing voor de problemen in het gebied.

abraham Vega, Ariel Zachor, ayelet yanai, batsheva ross, Benny Brunner, Debbie Knoller,

Erella Grassiani, Eric Rosler, Gabriel Wolff, Galit Saporta, Gilad Reich, Hilla Dayan, Ilya Rabinovich, irina birger, Itamar Shachar, Jair Straschnow, Maya Mossek, Micha de Haas, Noa Roei, noa shauer, Noam Knoller, Orna Pelleg, Shifra Kisch, Sliman Abu Amara, Tahl Kaminer, Urit Luden, Yael Davids, Yael Singer, Yifat Levron, Yoad Winter.

_______________________________________________________________________________

Voor meer informatie over Stichting gate48, platform voor kritische Israëli’s in Nederland zie http://www.gate48.org

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een Ander Joods Geluid
Naftaniël´s ware gezicht
04-06-2007



Hajo Meyer reageert op een uitvoerig artikel in het NRC Handelsblad van 21 mei j.l.


Toont CIDI directeur Naftaniël eindelijk zijn ware gezicht?


In een opmerkelijk maar ook uitvoerig artikel van bijna een hele bladzijde in het NRC van 21 mei 2007 komen alle mogelijke mensen aan het woord, die menen iets te moeten zeggen over de kritische houding die onze oud-premier Dries van Agt ten opzichte van het gedrag van Israël jegens de Palestijnen tegenwoordig uitdraagt. Hieronder bevinden zich o.a. de oud-ministers van den Broek, Van Mierlo en Van der Stoel en ook CIDI directeur Naftaniël. Het opmerkelijke aan de manier waarop de interviewers de meningen van de diverse ondervraagden weergeven is, dat ze bijna allen, maar dan in zeer vage en voorzichtige termen afstand nemen van de houding van de Heer van Agt. De enige die zijn traditionele grote voorzichtigheid even vergeet is de heer Naftaniël.

Inderdaad, op basis van internationaal recht doet Dries van Agt ferme uitspraken over de kwestie Israël/Palestina. Die kunnen sterke emoties oproepen. Bij beheerste mensen, zoals de heer Naftaniël, komen die via projectie naar buiten. In het door vaagheid geraffineerde portret van de oud-premier is te lezen: "Ronny Naftaniël van het CIDI denkt dat van Agt kwaad op hem is, …" [projectie; wie is nu kwaad op wie ?] Want - en nu komt het ware gezicht - hij verwijt van Agt dat deze "verschillende keren aan[drong] op sancties tegen Israël na het bloedbad, door christelijke milities, in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatilla." Ja, wat verwacht de heer Naftaniël van een Nederlandse premier die bovendien hoogleraar in de rechtswetenschappen is en bij wie het internationale en humanitaire recht na aan het hart ligt. Dat hij als Nederlandse premier een dergelijke oorlogsmisdaad, waarvan onmiddellijk duidelijk was dat Israël er medeverantwoordelijkheid voor droeg, negeert en overgaat tot de orde van de dag? Denkt de heer Naftaniël werkelijk dat Israël boven alle wetten staat?

De zeer pro-Israëlische historicus Martin Gilbert schrijft in zijn standaardwerk Israel, A History over de in Israël ingestelde Kahan commissie, die het gedrag en de medeverantwoordelijkheid van de toenmalige minister van defensie Ariël Sharon voor deze misdaad moest beoordelen: "Er was ook scherpe kritiek op Ariël Sharon in het Kahan rapport. Men was van mening dat hij de falangisten niet had mogen toestaan om het Palestijnse vluchtelingenkamp te betreden zonder hen voldoende instructies te geven om een massaslachting te verhinderen of te beperken. Humanitaire verplichtingen, concludeerde het rapport, interesseerden hem niet in het minst". […] In zijn conclusies stelde het rapport, "dat Sharon zijn plicht niet [nadruk H.G.M.] had gedaan en riep hem op om zijn persoonlijke consequenties hieruit te trekken."

Maar onze toenmalige premier had volgens de heer Naftaniël ten aanzien van deze brute oorlogsmisdaad zijn mond dienen te houden.

anzi

Anoniem zei

Een Ander Joods Geluid
Israël kiest voor de rol van schurkenstaat
31-05-2010


PERSBERICHT EEN ANDER JOODS GELUID

31-05-2010

Het Israëlische leger heeft vannacht de schepen van Free Gaza tegengehouden en geënterd. Daarbij zijn, zoals nu lijkt, meerdere doden gevallen onder de activisten.


De Israëlische actie vond plaats in internationale wateren. De schepen van Free Gaza waren op weg naar Gaza met hulpgoederen voor de Gazaanse bevolking. Aan boord zijn honderden activisten uit de hele wereld. Free Gaza is een humanitaire en vreedzame actie voor de bevolking in Gaza, die gebukt gaat onder een vrijwel totale boycot door Israël en hierdoor verstoken blijft van de meest elementaire levensmiddelen en materialen.


De Israëlische aanval op het konvooi van Free Gaza laat zien dat het Israëlische regiem elk fatsoen en medemenselijkheid achter zich heeft gelaten en het internationale recht aan zijn laars lapt.


Wij veroordelen de Israëlische aanval ten zeerste en roepen een ieder op, collectief en individueel, van zijn afschuw over deze aanval blijk te geven, richting Israëlische autoriteiten, richting onze eigen regering en volksvertegenwoordigers.

Maak daarbij duidelijk dat het niet dit Israël kan zijn waarmee ons land en de EU normale betrekkingen onderhouden.




Een Ander Joods Geluid

Namens Raad van Advies en Bestuur


Harry de Winter 06-53552411

Max Wieselmann 06-51506357

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...