donderdag 17 juni 2010

Israel als Schurkenstaat 279

zaterdag 5 juni 2010

Halve of misleidende informatie over Israel

Zoals in het artikel “Wereldwijde veroordeling van het optreden van Israel” van 1 juni 2010 gemeld sloot NRC (op zijn website) zich - tot het moment van publiceren van dat artikel - niet aan bij de wereldwijde veroordeling. Het kwam niet verder dan het artikel “Irrationele enteractie”. Waarin de krant stelt dat er “eigenlijk geen enkel land ter wereld [is] dat de Israëlische actie niet heeft veroordeeld”, zonder zelf ook een veroordeling uit te spreken. En het woordje “eigenlijk” is er toch te veel aan. Een land dat de actie niet heeft veroordeeld is immers … Nederland! Zie de verklaring van demissionair buitenlandminister Verhagen. Ook de opmerking “... Amerika heeft in de Veiligheidsraad een resolutie gesteund waarin een echt onafhankelijk onderzoek wordt geëist” roept vraagtekens op. Amerika laat zo’n onderzoek immers over aan Israel. De verdachte die zijn eigen (eventuele) misdaden mag onderzoeken. Dat NRC zo’n opmerking plaatst zonder enige kanttekening geeft te denken. En ook tot vandaag krijgt NRC geen veroordeling over de lippen. Al waar het nog mee afkomt is de publicatie van de verklaring de VN Veiligheidsraad over “de Israëlische aanval op het pro-Palestijnse hulpkonvooi voor Gaza”. Opnieuw zonder een standpunt van de krant. Waar kwaliteitskranten Trouw, Volkskrant, De Morgen en De Standaard in redactionele artikelen onmiddellijk de Israëlische actie veroordelen volstaat NRC met achtergrondinformatie en een lauw commentaarstuk waarin het spreekt over “fouten” van Israel en betreurenswaardige imagoschade voor het land.

Wel publiceert NRC 1 juni 2010 het artikel “De ratio verzwolgen” van columniste Elsbeth Etty, dat stevige kritiek uit op het optreden van Israel. Blind geweld en bloedvergieten door Israëlische commando’s op volle zee, zo luidt het. De regering Netanyahu reageert met grof en ontoelaatbaar geweld op een zelf gecreëerde uitdaging: verlies van eer en prestige, en daarmee een gevoelige symbolische politieke nederlaag als de actievoerders erin zouden slagen de blokkade te breken. Indien het waar is dat de opvarenden alleen passief verzet boden is dit een internationale misdaad, die de toekomst van Israel zelf raakt, aldus Etty. Tot daar straffe taal, maar daarna komen de “mitsen en maren”. Want de columniste komt niet verder dan “Netanyahu en de zijnen heeft de inwoners van Gaza hulp ontzegd”. Welnu, in Gaza zit men niet op "hulp" van de gijzelnemer te wachten, maar op open grenzen om de wederopbouw aan te pakken. Etty krijgt geen veroordeling over haar lippen voor de onwettige blokkade, de bloedige oorlog begin 2009 en de boycot van het Goldstone-rapport. Vertwijfeld vraagt de NRC columniste zich af of Israel zich dat allemaal kan veroorloven zonder zijn eigen bestaansgrond in het geding te brengen. Zij verdedigt het recht van Israel op “veiligheid en zelfverdediging” en stelt dat het land zich mag en moet verdedigen tegen terroristen. Wie die "terroristen" dan wel zijn vermeldt zij niet.

Ook elders gaan media met een grote boog om de echte problematiek heen. Dat bracht de Amerikaanse emeritus professor Jerome Slater ertoe om de “onverantwoordelijkheid van de New York Times (NYT) publiekelijk aan de kaak te stellen". Slater verwijst naar een redactioneel artikel in de NYT waarin de krant Hamas omschrijft als “een organisatie die uit is op de vernietiging van Israel”. Voor de professor op het eerste gezicht een onschuldige passage, tenzij je toevallig de werkelijkheid kent. En, zo doceert de professor, die werkelijkheid is dat de Israëlische economische wurggreep extra werd aangeschroefd na de machtsovername van Hamas juni 2007, maar al begon in februari 2006, als antwoord op de overwinning van Hamas na vrije verkiezingen. Bovendien nam Hamas een aantal geheime en openlijke initiatieven gericht op de regering Bush en op Israel, waarbij het duidelijk maakte een politieke oplossing te willen voor het conflict Israel-Palestina. Die initiatieven werden niet alleen genegeerd of smalend afgedaan als “trucjes”, uit vertrouwelijke documenten weten we nu dat de regering Bush na deze verkiezingen een interne Palestijnse coup tegen Hamas aanmoedigde (David Rose, “The Gaza Bombshell,” Vanity Fair, april 2008). Een zaak die verborgen bleef voor de Amerikaanse bevolking, maar zonder enige twijfel niet voor Hamas. Mogelijk is de volledige machtsovername precies het antwoord op dat coup plan.

De NYT verzwijgt dus het overvloedig bewijsmateriaal waaruit blijkt dat Hamas stap voor stap afstand heeft genomen van zijn Handvest - waarin het inderdaad zegt de vernietiging van Israel na te streven - en is opgeschoven naar een pragmatischer, de facto aanvaarding van een twee-staten oplossing gebaseerd op het Israel van voor de 1967 oorlog. Daarmee volgt Hamas in feite precies de door de PLO van Yasir Arafat uitgestippelde weg, die geleidelijk afstand nam van zijn oorspronkelijk radicalisme en onverzoenlijkheid, en opschoof naar aanvaarding van een twee-staten oplossing, maar pas nadat Israel bereid was te onderhandelen, officieel afstand deed van de in zijn Handvest opgenomen oproep tot de vernietiging van Israel.

Slater vat de houding van de NYT als volgt samen: de krant is ofwel bezig met ernstige en opzettelijke misleiding, ofwel onvergeeflijk onwetend over de werkelijke gang van zaken. En dat is absoluut niets nieuws voor de NYT, dat in zijn berichtgeving en commentaar-stukken over het Israel-Palestina conflict regelmatig misdaden tegen waarheidsgetrouwe journalistiek pleegt. Gaat NRC ook die kant op?

6 opmerkingen:

Sonja zei

Ik irriteer me wezenloos aan de term "pro-Palestijnse hulpkonvooi". Als wij hulpgoederen brengen naar Soedan, wordt dat toch ook niet het 'pro-Soedan hulpkonvooi genoemd?' En waarom wordt de blokkade dan niet de 'anti-Palestijnse blokkade' of de 'pro-Israël blokkade' genoemd?
De bedoeling is natuurlijk om te suggereren dat hulp voor Gaza 'anti-Israël' is. Journalisten schrijven dat hersenloos over van de israëlische persdienst.

stan zei

fundamentele kritiek op israel was in het verleden alleen mogelijk bij de vpro en de humanistische omroep stichting maar ook de vpro-radio is nu in handen gevallen van de pro-israel lobby. wanneer men de joodse lobby tegen zich krijgt moet men stevig in zijn schoenen staan. en als dat zo is dan laten de lobby niets meer van zich horen, zoals in mijn geval. op een enkele idioot na als wiesje de lange is er geen enkele zionist die met mij publiekelijk in discussie durft. ik stel met nadruk: durft want ik heb ze herhaaldelijk uitgedaagd. daar staat tegenover dat ik ook volledig gemarginaliseerd ben door de commerciele media, en dat wil geen enkele jonge journalist die zijn/haar brood moet verdienen.
stan

Sonja zei

Deze had ik nog niet gelezen:

DEN HAAG - De anti-Israëldemonstratie is een kwartier bezig als je op je klompen kunt aanvoelen dat er klappen gaan vallen. De woede van de circa vijfhonderd demonstranten klinkt steeds duidelijker door in de gescandeerde leuzen. ‘Israël moordenaar!’ Leden van de mobiele eenheid halen uit auto’s schilden en helmen tevoorschijn.

We lezen hier een opsomming van gebeurtenissen, maar op zo'n manier opgeschreven alsof het een logische zaak betreft. Woedende demonstranten roepen "Israël moordenaar" DUS gaat de ME ingrijpen.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1384626.ece

Anoniem zei

Cairo newspaper "A-Dar" reported Friday that Israel issued a request to Egypt to prevent aid ships from Iran reaching Gaza via the Suez Canal. Egyptian officials reported the request because "it contradicts the law."

Egyptian authorities explained to the Cairo newspaper that Israel requested Egypt prevent any aid ships arriving from Iran passing through the Suez Canal claiming that Iran is aiding Hamas to work against Egypt.

RELATED:
Egypt closes Gaza to Algerian aid
Israel fears Lebanese ‘fast’ flotilla

The newspaper added that Egypt refused the Israeli demands because it is not possible to prevent the passage of any ship through the canal because of international laws. Egyptians explained that they are not able to stand against the intent of Arab states, the Muslim world and international organizations to provide aid to the residents of Gaza and to lift the blockade.

Sources at "A-Dar" reported that according to sources at the department for defending the interests of Iran in Cairo that Egypt approved the demands of hundreds of Iranians that will accompany the aid ships.

lees verder www.jpost.com/Home/Article.aspx?ID=178846

anzi

Anoniem zei

Vandaar zijn optreden in Zuid Afrika toen en zijn optreden in Israel gisteren. Unity of money.


May 28, 2010
A statement from Elton John
Elton issued the following statement today
By the Editor/eltonjohn.com
"I have always believed that music inhabits a world set apart from politics, religious differences or prejudice of any kind.

"Throughout my career I have made a point of playing concerts in challenging places, such as the USSR and Northern Ireland in the 1970s, Israel in the 1990s and very recently Morocco. Every concert was an enjoyable event for us all and, as I found in Morocco just this last Wednesday, it is always a great experience playing to a new audience in a new country, getting a wonderful warm reception, and hearing the 30,000-strong audience singing along to lyrics that are not in their native tongue.

"Music is, and always will be, a universal language, free from boundaries. It can and does inspire unity and builds bridges between people, and I will continue to play concerts anywhere in the world where I can encourage that unity."

anzi zie www.eltonjohn.com/

Anoniem zei

Unity of money

Elton John Sings at Rush Limbaugh's 4th Wedding
By Stephen M. Silverman

Update Monday June 07, 2010 06:00 AM EDT
Originally posted Sunday June 06, 2010 10:00 AM EDT

Kate Rogers and Rush Limbaugh

Lucien Capehart/Getty
Facebook Twitter Yahoo Buzz E-mail Talk about an odd couple: conservative radio commentator Rush Limbaugh and outspoken gay civil-union advocate Elton John.

But, according to a News Corporation (which owns Fox News) wire report, the Rocket Man, 63, serenaded the 400 guests into the wee hours Saturday night to celebrate the marriage of Limbaugh, 59, to Kathryn Rogers, 33, in the Ponce de Leon ballroom of Florida's fabled Breakers hotel in Palm Beach. Sir Elton's fee: $1 million, the report notes.

zie www.people.com/people/article/0,,20391960,00.html

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...