donderdag 10 juni 2010

Israel als Schurkenstaat 272

Tot zover het democratische gehalte van de 'Joodse staat'. De NRC bericht:


Parlement Israël in actie tegen Arabisch lid

Gepubliceerd: 8 juni 2010 13:03 | Gewijzigd: 8 juni 2010 13:12

Door onze correspondent

Tel Aviv, 8 juni. In een ongebruikelijke stap heeft een commissie in het Israëlische parlement, de Knesset, besloten een parlementslid dat vorige week meevoer op de Free Gaza vloot belangrijke voorrechten te ontnemen.
Haneen Zoabi, lid van de Arabische partij Balad. Een comité van  parlementsleden heeft in meerderheid besloten dat de Knesset Zoabi's  diplomatieke paspoort moet afnemen.   Foto AP
Haneen Zoabi, lid van de Arabische partij Balad. Een comité van parlementsleden heeft in meerderheid besloten dat de Knesset Zoabi's diplomatieke paspoort moet afnemen.
Foto AP

Haneen Zoabi, lid van de Arabische partij Balad, probeerde op de Mavi Marmara de Gazastrook te bereiken omdat ze, zo zei ze, de blokkade van Gaza aan de orde wilde stellen. Een comité van parlementsleden heeft in meerderheid besloten dat de Knesset Zoabi’s diplomatieke paspoort moet afnemen en haar enkele andere rechten moet ontnemen, zoals het recht te allen tijde het land te verlaten. Haar partij heeft geprotesteerd tegen deze „racistische besluiten”.

De Knesset moet nog over het besluit stemmen, maar alleen de Arabische partijen en de linkse partij Meretz maakten gisteren bezwaar. Zoabi werd zondag in de Knesset het spreken onmogelijk gemaakt. Ze werd uitgescholden voor verrader en terrorist en zelfs fysiek belaagd.

Oppositieleider Tzipi Livni (Kadima) diende gisteren een motie van wantrouwen in tegen premier Netanyahu. Volgens Livni heeft Netanyahu met de volgens haar slecht uitgevoerde entering van de boten de internationale reputatie van Israël ernstige schade berokkend. De motie werd verworpen, maar heeft wel symbolische betekenis, omdat Kadima vrij loyaal oppositie voert.

De politieke ster onder Palestijnen in Israël en daarbuiten is nu sjeik Raed Abu Salah. Zijn aanwezigheid op het hulpkonvooi voor Gaza heeft zijn positie versterkt. Lees vandaag in NRC Handelsblad de reportage van onze correspondent Guus Valk: 'Palestijnen verdringen zich rond Abu Salah'. (Web-)abonnees kunnen het artikel vanaf 15.00 uur ook lezen in de digitale editie.

In Israël is veel kritiek op de manier waarop de schepen de toegang naar Gaza werd ontzegd. De kritiek richt zich vooral op de beperkte politieke regie – premier Netanyahu was in het buitenland – en de gebrekkige planning, waardoor de Israëlische commando’s in een gevaarlijke situatie verzeild raakten. Volgens oppositiepartij Kadima zijn Israëls belangen in het buitenland geschaad.

Minister Barak van Defensie heeft gisteren een commissie ingesteld die namens het leger de entering van het konvooi moet onderzoeken. De commissie bestaat vooral uit hoge legerofficieren. Veel landen, met name Turkije maar ook Frankrijk, dringen aan op een internationaal onderzoek, maar de Israëlische regering wil dat koste wat het kost voorkomen.


http://www.nrc.nl/buitenland/article2559720.ece/Parlement_Israel_in_actie_tegen_Arabisch_lid_


Misschien kan de stem van links, mevrouw Femke Halsema, zich hoogstpersoonlijk als Kamerlid sterk maken voor de positie van deze vrouwelijke collega van haar, net zoals Halsema deed in de zaak Hirsi Ali. Steun de Palestijnse Haneen Zoabi, mevrouw Halsema. En trouwens alle Kamerleden kunnen hun Palestijnse collega steunen in haar strijd voor democratie! Laat iets van u horen, grote democraten, u wordt ervoor betaald.

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...