vrijdag 11 juni 2010

De Nuance van de NRC 185



De krant waarvan de financieel redacteur, Maarten Schinkel, onmiddellijk na het uitbreken van de kredietcrisis opriep om de failliete banken met belastinggeld overeind te houden schrijft nu in een commentaar over:

Voetbalchantage


Voetbalchantage? Jawel, wat is er aan de hand? Dit:

Gemeenschapsgeld dat wordt doorgesluisd naar voetbalorganisaties die er een potje van hebben gemaakt.

De neoliberale ondernemerskrant die op de bres staat zodra het bedrijfsleven weer eens financieel moet worden geholpen omdat de vrije markt niet werkt, of beter nog: juist uitstekend werkt, stelt thans de retorische vraag:

is het verstandig om een brand de laten blussen door de brandstichters? En staat ook wel vast dat zij niet opnieuw zullen toegeven aan hun pyromane neigingen?

De NRC concludeert dat overheidsgeld geven aan luitjes die er niet mee om kunnen gaan, onacceptabel is, behalve dan als ze bankiers zijn, want

In een periode waarin alle gemeenten door de crisis zwaar moeten bezuinigen is dat niet langer acceptabel. Die laatste keer was namelijk al één of meer keren geweest.

En waarom moeten 'alle gemeenten... zwaar bezuinigen'? Welnu, de NRC geeft het zelf aan: 'door de crisis'. Maar wat de krant er wijselijk niet bij verteld is dat wel de kredietcrisis nu door 'alle gemeenten' wordt bestreden met belastinggeld en dat de NRC dit net zo normaal vindt als dat de krant het financieren van een volkse voetbalclub volstrekt abnormaal beschouwt. Het gevolg is dat de bonussen alleen maar gestegen zijn, waardoor hun 'pyromane neigingen' nog beloond werden ook. Bovendien weten we inmiddels ook dat we niet al ons geld zullen terugkrijgen van de banken. Subsidieren doe je de rijken, niet de mensen zonder geld. Dat heet socialisme voor de rijken. Zo genuanceerd ligt dat.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...