woensdag 12 mei 2010

Het Joods Slachtofferisme 8


Via Anzi:


Joodse gemeente: Van der Laan volstrekt oprecht en integer

ma 10-05-2010
Kopafbeelding

De intenties van oud-minister Van der Laan met zijn 4 mei-rede in Nieuwspoort waren "volstrekt zuiver, oprecht en integer en hij heeft absoluut nooit gepleit voor het afschaffen van het herdenken." Dit schrijft de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) in een gezamenlijke verklaring met Van der Laan na een gesprek dat dinsdag plaatsvond. "De Joodse Gemeente betreurt het dat eerder een ander beeld is neergezet." De NIHS had in een 'krachtig protest' de media laten weten dat oud-minister Eberhard van der Laan 'ongewenst en ongeschikt' is als burgemeester van Amsterdam. Reden hiervoor zou Van der Laans 4 mei-toespraak in Perscentrum Nieuwspoort zijn.

De NIHS baseerde dit protest echter niet op Van der Laans toespraak zelf, maar op een bericht van persbureau Novum dat citaten gaf die Van der Laan nooit heeft geuit. CIDI noemde dit maandag 'slordig': 'de Joodse Gemeente gispt Van der Laan ten onrechte', schreef CIDI op deze website.

Vergelijk de conclusie van Van der Laan met wat het Novum-bericht (waarop de NIHS zich baseerde) daarvan maakte:
Van der Laan:
"Slot. Voor de oorlog voorlopig geen pensioen"
Novum: "Van der Laan: oorlog deels met pensioen"

Na het gesprek van dinsdag is de controverse intussen van de baan. Zowel de NIHS als oud-minister Van der Laan concludeerden dat 4 mei echter een minder geschikte datum is voor "een dergelijk genuanceerd betoog over een dermate emotioneel beladen onderwerp".

Klik hier voor de integrale tekst van de 4 mei-rede van Van der Laan (pdf)

http://www.cidi.nl/Nieuws/Nieuwsberichten/Joodse-gemeente-gispt-Van-der-Laan-ten-onrechte.html

Wat mankeert de Joodse Gemeente Amsterdam eigenlijk? Ik bedoel: vanwaar die morele chantage dat 'krachtig protest' die deze groepering onmiddellijk via 'de media' liet verspreiden om te laten weten dat oud-minister Eberhard van der Laan 'ongewenst en ongeschikt' is als burgemeester van Amsterdam.

Waar komt deze hysterie vandaan? Want zelfs als Van der Laan gesteld zou hebben dat 'oorlog deels met pensioen' zou moeten, dan nog had ik eerst willen weten of hij misschien plausibele argumenten daarvoor had. De herinnering aan de oorlog is geen exclusieve zaak van de Joodse Gemeente Amsterdam, maar iets dat ons allen aangaat zoals Imre Kertesz stelt wanneer hij schrijft

Het is inmiddels duidelijk: het overleven is geen persoonlijk probleem van de overlevenden, de lange, donkere schaduw van de Holocaust ligt over de hele beschaving waarin hij is gebeurd, en die beschaving moet verder leven met het gewicht en de gevolgen van het gebeurde.

Het herdenken van de nazi-terreur moet niet misbruikt worden voor een of andere politieke agenda, voor morele chantage. De moord op zes miljoen mensen is er niet om te bepalen wie wel of niet burgemeester van Amsterdam kan worden. Het politiek misbruiken van het gruwelijke verleden is niets anders dan 'een banalisering van de onschendbare tragedie van de Holocaust,' zoals wijlen Nahum Goldman, oud-president van de World Zionist Organisation, al lang geleden benadrukte.

Laat men eerst luisteren voordat men zijn stempel op een publieke zaak probeert te drukken.

3 opmerkingen:

Sonja zei

Zodra je een bericht van Novum/AP (Trouw, AD, Nieuws.nl) ziet weet je dat het pro-Israël is (en anti-Iran, en anti-islam, en anti-links), en ik weet zeker dat het opzet was om de woorden van Van Der Laan te verhaspelen tot iets controversieels. Daar twijfel ik geen moment aan.

Anoniem zei

De joodse gemeente zal een exclusieve burgermeester willen hebben. Ik ga hiervan over mijn nek. Rot op met die chantage. Als van der Laan vindt dat de oorlog deels of helemaal met pensioen zou moeten, is dat zijn mening. Wat heeft dat met zijn geschiktheid als burgermeester te maken? Omdat hij het een en ander genuanceerder bekijkt? Trouwens, de slachtoffers sterven uit, we hebben de laatste veteranenoptocht gehad en bij dodenherdenking worden naast de joodse doden, ook een veelvoud aan andere slachtoffers herdacht, mocht men dat vergeten zijn. Sommige gebeurtenissen zijn verjaard zonder de pensioenleeftijd te hebben bereikt.

anzi




anzi

Lucas zei

En 'banalisering van de onschendbare tragedie van de Holocaust' zou welliht getypeerd kunnen worden als een vorm van holocaustontkenning, wat weer aanleiding kan zijn tot een krachtig protest tegen de Joodse gemeente, waarin zij als 'ongewenst en ongeschikt' kan worden anagemerkt.

How Zionists Treat Their OWN POPULATION

  https://twitter.com/Kahlissee/status/1780545543602675793 Khalissee @Kahlissee How the wives of Israeli hostages were beaten outside Netany...