maandag 17 mei 2010

Guus Valk van de NRC 14


De NRC van afgelopen zaterdag bericht:

Joden veroverden in 1948 Arabisch gebied.

Tjonge, jonge, 62 jaar lang heeft de 'kwaliteitskrant' dit weten te verzwijgen en nu ineens de aap uit de mouw. Wat zou de slijpsteen voor de geest toch bezielen om juist nu plotseling de waarheid te gaan vertellen? Het is waar, de mainstream media in de VS zijn opener en kritischer geworden en dus durft de NRC nu ook, maar hoe zit dat toch met Lux et Libertas?

Nog 1 stapje verder collega's, het was niet zozeer 'Arabisch gebied', maar Palestijns gebied. Nederland ligt in Europa, maar dat maakt het niet allereerst Europees gebied, en ik begrijp dat de correspondent in Israel, Guus Valk, geheel volgens de zionistische normen de Palestijnen ziet als Arabieren, maar als correspondent van de krant die zegt nuances te zoeken is het misschien toch beter om te spreken van Palestijnen. Ga door jongens, de laatste loodjes wegen het zwaarst. Nog even doorzetten en jullie worden journalistiek net zo onafhankelijk als ik.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Eeuwenlang stond er op de kaarten van het gebied toch echt 'Palestina' (tot 1948) en niet 'Arabië'.

AdR zei

Arabië was namelijk de verzamelnaam van de vorstendommen op het schiereiland, en de naam zou nog gangbaar zijn als de Saoed-dynastie niet een heleboel losse koninkrijkjes had opgeslokt.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...