dinsdag 4 mei 2010

Dodenherdenking 2010 (2)

Schreeuwende man zorgt voor chaos op Dam
Paniek bij herdenking


AMSTERDAM - De duizenden belangstellenden bij de nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zijn na twee minuten stilte opgeschrikt door paniek.

Er werden knallen gehoord en in de verwarring ontvluchtten velen van hen de Rokinzijde van de Dam. De klappen werden veroorzaakt door omvallende hekken. In de verwarring kwamen enkele bezoekers, vooral kinderen, ten val. Zij konden ter plaatse worden behandeld.


De koninklijke familie, die tijdens de verwarring snel werd weggeleid, kwam na 4 minuten weer naar buiten om de ceremonie te hervatten. Koningin Beatrix en haar gevolg werd ontvangen met applaus.

Volgens ooggetuigen was een grote groep mensen van schrik in beweging gekomen nadat iemand in het publiek begon te schreeuwen. "Dat was een orthodox-Joods uitziende man, zo'n type met krullen, die eerst liep te bellen, en daarop werd aangesproken. Toen begon de man als een dolle te schreeuwen, ter hoogte van Madame Tussauds. Een andere omstander sloeg de man, waarschijnlijk om hem stil te krijgen, waarna de schreeuwende man meteen door de politie werd afgevoerd. En toen ontstond pas de paniek,'' aldus een Amsterdamse die vlak naast de oorzaak van het rumoer stond. De paniek leidde uiteindelijk tot het omvallen van dranghekken en gewonden.


Ooggetuigeverslag: Man met hoed, lange zwarte jas, flinke baard en lange bakkebaarden

Door Leon Brill (21) op 04 mei '10, 21:32, bijgewerkt 04 mei '10, 22:29
Een gewonde wordt afgevoerd (ANP)

AMSTERDAM - In mijn eentje besluit ik na mijn werk naar de Dam te gaan voor de dodenherdenking. Ik wring mij door de menigte tot ik vrij dicht voor het grote scherm aan de Rokinkant sta, zodat ik daar alles kan volgen.

Om 8 uur luiden de klokken en iedereen is braaf stil. Tot ik achter mij wat geluid hoor, het lijkt op het praten van een man. Het is niet luid, maar je hoort alles op een groot plein waar iedereen muisstil is. Het is vrij snel weer weg, tot ik enkele seconden later het weer hoor, nu vlak achter mij.

Woeste schreeuw

Ik kijk om en zie een man zich, niet erg gewelddadig, naar voren dringen. Hij heeft een lach op zijn gezicht en brabbelt een beetje in zichzelf. Het bizarre is dat hij lijkt op een orthodoxe jood. Hij draagt een hoed en een lange zwarte jas, heeft een flinke baard en lange bakkebaarden. Hij lijkt mij zo rond de 35 jaar oud. Mensen attenderen hem erop dat hij stil moet zijn, en dat is hij kort daarop ook. Totdat hij naast mij gaat staan, even naar achter bukt, en luidkeels uit het niets begint te schreeuwen: "HEEEEEEEEE!!!’ Een woeste schreeuw uit het niets.

Paniek. Er wordt gegild en mensen rennen weg. Iedereen kijkt naar de man. In een impuls duw ik hem naar de grond. Hij valt, en twee of drie anderen springen op hem. Binnen enkele seconden is er politie bij. De plek waar ik sta was, namelijk al omringd door agenten op fietsen en met ME busjes (o.a om het Spui te blokkeren).

Politie

De man wordt op de grond gehouden en binnen een minuut zijn er meerdere agenten bij. Omstanders raken in paniek, gillen en rennen weg. Hierdoor ontstaat ineens ruimte om ons heen. Achter mij stormen agenten-in-burger (die 'politie! politie!’ roepen) naar de man toe. Zij duwen mensen weg om zo snel mogelijk ter plekke te zijn. Grote paniek, naar mijn mening onnodig, omdat het waarschijnlijk alleen maar gaat om een verwarde man, die de herdenking wilde verstoren. De paniek is er vooral omdat mensen, na Koninginnedag vorig jaar denken dat er misschien meer aan de hand is. Daardoor rennen mensen weg en vallen over hekken.

Snel wordt de man weggevoerd en is hij uit zicht. Veel mensen zijn nog steeds in paniek, sommigen huilen (van kleine kinderen tot een oudere vrouw in een rolstoel die niet me tot bedaren is te brengen).

Ik heb aan een politieagent mijn verhaal verteld en ben toen weggegaan. Al snel lijkt de rust te zijn weergekeerd, hoewel veel mensen nog in shock zijn en niet kunnen begrijpen wat er is gebeurd.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1376361.ece/Ooggetuigeverslag_Man_met_hoed,_lange_zwarte_jas,_flinke_baard_en_lange_bakkebaarden

2 opmerkingen:

Sonja zei

"De 39-jarige Amsterdammer is al vele malen veroordeeld voor onder andere diefstal, drugsbezit- en handel, en geweldpleging."

Normaliter niet het type dat graag in de aandacht wil staan. Rare zaak.

Ik begin een beetje het als-ik-vriendelijk-naar-een-voorbijganger-glimlach-dat-de-ME-uitrukt-idee te krijgen. Maar misschien is dat de bedoeling.

Sonja zei

NRC-redacteur stond erbij.
http://www.nrc.nl/binnenland/article2538264.ece

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...