woensdag 26 mei 2010

Arie Boomsma. Ecce Homo

De held van de EO. Jezus van Nazareth.
Ecce Homo, Arie Boomsma.

Ik las net in het koffiehuis op de hoek een reclame-artikeltje van de broer van oud EO-programmaker Arie Boomsma over een nieuw tv-programma van Arie. Het gaat over iets dat Arie zelf nog niet heeft gedaan: het uit de kast komen om zijn latente homoseksualiteit inhoud te geven.

Arie verklaart ondermeer dit:

Mijn ijdelheid zit in de zucht naar erkenning. Dat staat inderdaad op gespannen voet met mijn geloof, dat juist nederigheid predikt. Daarom wil ik ook dat mijn programma's zinvol zijn.

Arie dankt in het interview ook zijn voormalige werkgever:

Ik heb veel aan de EO te danken.

En laat voorts weten dat hij bij zichzelf een 'geldingsdrang' waarneemt, waarover hij zich natuurlijk schuldig voelt. Een christen blijf je.

Arie Boomsma lijdt aan alles waar ook een niet-christen aan lijdt, aan ijdelheid, en dus aan een schrikbarend gebrek aan zelfkennis. Hij is de gevangene van wat Prediker omschrijft als de waan:

ijdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid.

Met andere woorden, volgens Arie's geloof bedekt de ijdelheid een spirituele leegte die zich manifesteert als hoogmoed, en in zijn specifieke geval in het vlees.

Als medemaker van het boek De Man en zijn Lichaam is Boomsma gebiologeerd door het vlees, het lichaam, de buitenkant. Hij is daarom bij uitstek geschikt voor televisie, het medium dat de vorm verheerlijkt en de inhoud verafschuwt.

Daar staat hij als een levende Christus net voordat die het kruis op moest om het woord van zijn Vader in de hemel betekenis te kunnen geven. Zo toont hij zich aan het volk. Ecce Homo, ziehier de mens Arie Boomsma.

Het gruwelijke aan hem en zijn mede-christenen is evenwel de hoogmoed, de gedachte dat zij de wereld iets te vertellen hebben en dat ze zelfs het recht hebben de wereld te onderwerpen aan hun beeld ervan. Diep in hun ziel zijn de christenen grotere godslasteraars dan andere mensen. Ik ken een christen die nooit iets aan zijn tuin doet, zijn rentmeesterschap gaat niet verder dan het bepalen wat anderen moeten doen.


Fire and Ice

Some say the world will end in fire,
Some say in ice.
From what I've tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice.

Robert Frost.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarom plaatsen jullie een foto zoals de 2e van hierboven????? Wat is jullie bedoeling hiervan????
Is dat Jezus???? Ik ken Hem heel anders.

stan zei

dat is je goed recht om hem heel anders te kennen. net zoals het mijn recht is om achter de drijfveren van boomsma andere motieven te vermoeden.

Anoniem zei

Als Arie Boomsma christen is wat ik vermoed, zal hij hier ook niet erg blij mee zijn. Stan ken jij Jezus??

Anoniem zei

En wat jij zegt over Christenen is waar wij zijn hetzelfde als alle andere mensen misschien nog wel erger!!!! Maar wij mogen geloven dat wij Iemand hebben die onze zonden heeft vergeven.Dat gun ik jou ook Stan niet uit iets opleggen maar uit liefde.Ik ben niet boos op je of zo hoor, alleen die foto deed me pijn.

stan zei

ik ben wel boos, zeer boos op mensen die uit de naam van christus anderen vermoorden. ik weet dan ook niet wat anonimus bedoelt met christus kennen.
stan

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...