donderdag 15 april 2010

Yoram Stein 19



De zelfbenoemde voormalige 'wietverslaafde' en leraar filosofie aan het Montessori Lyceum Amsterdam, Yoram Stein schrijft in een opiniestuk getiteld:

Het grote verschil tussen joden en moslim...

Dan nu terug naar de realiteit, waarin het geen joden, maar moslims zijn die achter het merendeel van de wereldwijde terreuraanslagen zitten. Hoor je veel moslims verontwaardigd zijn over deze terreur? En is het in westerse landen vanzelfsprekend geworden om kritiek op de geloofsopvattingen van de islam te hebben? Nee, het omgekeerde is het geval. Een ieder die kritiek heeft op de islam kan rekenen op tal van doodsbedreigingen uit islamitische hoek, terwijl de beschaafde westerse publieke opinie dergelijke critici verwijt islamofoob en suïcidaal te zijn.'

http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article584041.ece/Het_grote_verschil_tussen_joden_en_moslims

De 'realiteit' is dus dat 'moslims achter het merendeel van de wereldwijde terreuraanslagen zitten.' Met die werkelijkheid zit het 'beschaafde' westerse publiek opgezadeld, dus ook de bewoners van het christelijke werelddeel dat verantwoordelijk was voor de jodenvernietiging, die nu ineens kunnen 'rekenen op tal van doodsbedreigingen uit islamitische hoek.' Net zoals het gedrag van de joodse enkeling voor de antisemiet kenmerkend is voor dat van alle joden doet Stein het voorkomen alsof de 'beschaafde' westerling elk moment het gevaar loopt te worden vernietigd door 'moslims', enkel en alleen omdat de geciviliseerden 'kritiek op de geloofsopvattingen van de islam' hebben. De geloofsopvattingen van de islam? Welke islam? Welnu, de interpretatie van enkele fanaten, maar alles wordt nu door Stein bewust op de grote hoop geveegd.

Deze week werd bekend dat de Likoed-Nederland aanhanger Gidi Markuszower, kandidaat Tweede Kamerlid, heeft verklaard dat 'joden die het Goldstone-rapport verdedigen moeten worden gestraft met een religieuze ban. Dat wil de nummer vijf op de kieslijst van de PVV.'

Immers, ‘in het oude Polen (waar mijn roots liggen) wisten we wel raad met dit soort verachtelijke joodjes. Die werden gewoon de shul (synagoge, red.) uitgeplukt en uit het shtetl (dorp, red.) geschopt; in het beste geval. In het ergste geval werden deze in de koude bossen van Oost-Europa achtergelaten en nooit meer teruggevonden,’ aldus de PVV-kandidaat voor de Tweede Kamer.

'Verachtelijke joodjes,' die vernietigd moeten worden 'in de koude bossen van Oost-Europa.' Moeten we nu het jodendom aan banden gaan leggen omdat 1 fanatieke dwaze joodse Nederlander anderen zou willen vermoorden? Nee toch? Yoram Stein, het verschil tussen barbarij en beschaving is dat we genuanceerd moeten denken over de ander. Alleen sectarisch denkende provincialen en fascisten kunnen dat niet. Die kunnen geen onderscheid maken tussen een individu en de groep waaruit dat individu voortkomt. En dan krijg je woorden als 'verachtelijke joodjes' die 'in de koude bossen van Oost-Europa' de dood ingejaagd moeten worden. Maar zover zijn we nog niet, eerst moet de ander, de eeuwige vijand, stap voor stap gestigmatiseerd worden met opmerkingen zoals die van jou toen je tegen de Volkskrant zei:

‘Kijk, ik kom uit een gezin waar altijd veel gesproken werd. Mijn ouders behoorden min of meer tot de intellectuele elite. Van huis uit heb ik een behoorlijke bagage meegekregen.

Dat is een heel verschil met Achmed die op een vmbo in Amsterdam-West op school zit. Hij komt er waarschijnlijk nooit meer uit. En ik wel.’

En zo is de cirkel weer rond. Het joodse jongetje Yoram met een problematisch zelfbeeld, een 'verslaving' en een onverzadigbare geldingsdrang geeft het moslim-jongetje Ahmed een trap na, want die kan zich toch niet verdedigen, aangezien hij in tegenstelling tot Yoram 'geen behoorlijke bagage' heeft 'meegekregen'. Het stigmatiseren Yoram Stein leidt onvermijdelijk tot bloedvergieten. Je bewandelt een heilloze weg jongen, zeker als leraar die scholieren moet voorbereiden op een multiculturele samenleving. Hoe moet Ahmed zich wel voelen op het Montessori Lyceum Amsterdam? Of zitten er geen Ahmed's op die school? En zo nee, waarom niet, Yoram Stein? Komt dat door de islam?


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Stein lult uit zijn nek. Als hij een behoorlijke bagage had meegekregen, had hij geen problemen gehad met het blowen. Intelligente mensen weten hoe zij daarmee om moeten gaan. Naast de cognitieve intelligentie bestaat er ook nog zoiets als sociale intelligentie. Duidelijk is dat Stein hiervan in zijn milieu weinig van heeft meegekregen getuige zijn belastende gedrag voor anderen Verder wil ik erop wijzen dat Stein les geeft bij een Montessori lyceum. Misschien is het wel handig voor hem om de boeken erop na te slaan en te lezen waarvoor Montessori stond. Als het goed zou zijn dan zou Stein Achmed vooruit helpen in zijn groep, maar gezien zijn voorkeuren vrees ik het ergste. Net zoals kinderen, zoals Achmed, met een veel te laag schooladvies van de basisschool afkomen. Je kan grote bewondering hebben voor de kinderen die wel doorzetten ondanks de negatieve tegenwerking van alle kanten. Daar is Stein maar een slappe, verwende zak bij of zou de jaloezie hem parten spelen,daar er meer mensen met karakter rondlopen dan hij aankan.

p.s. Hoe denkt Stein over Israel als oorzaak en dader van terreuraanslagen?

p.s. Weet Stein inmiddels al hoeveel 'karakterkinderen' er rondlopen bij de hogere opleidingen?

anzi

Anoniem zei

Ja,wrm maken joden en moslims eigenlijk ruzie?kunnen ze daar niet gwn mee ophouden?weetje hoe erg dat is voor die arme moslims?Iedereen heeft toch wel recht op zijn eigen geloof..en dat die joden hun heilig boek gwn aan de varkens geeft? ik bedoel..moslims geven de thora toch ook niet aan ezels of varkens?ik hoop echt dat de joden en moslims vriendschap sluiten.dat is voor iedereen het beste!En onschuldige joden worden dan ook beschuldigd voor alles..als een jood of moslim dit leest..maak geen ruzie sluit vriendschap!!!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...