woensdag 21 april 2010

Survival International


SURVIVAL INTERNATIONAL PERSBERICHT

20 april 2010


Spaanse oliegigant laat begerig oog vallen op woud van geïsoleerd levende stammen


Gekruisde speren, achtergelaten door een geïsoleerd
levende stam, in het gebied waar Repsol YPF actief is.
© Marek Wolodzko/Survival
De Spaans-Argentijnse oliegigant Repsol YPF heeft bij de overheid van Peru een vergunning aangevraagd om naar olie te zoeken op land vangeïsoleerd levende inheemse volksstammen in een afgelegen deel van het Amazone regenwoud. Hiervoor moeten 454 kilometer seismische lijnen en 152 helikoptervliegvelden worden aangelegd.

De plannen van Repsol werden onthuld in een rapport dat onlangs is gestuurd naar het Ministerie van Energie van Peru. Dat moet nu beslissen of het project wel of niet wordt goedgekeurd. Het belangrijkste onderdeel bij de zoektocht naar olie is het kappen van lange stroken in het oerwoud waar seismische lijnen worden gelegd en het op regelmatige afstand laten detoneren van explosieve ladingen.

Het gebied waar Repsol wil gaan werken staat bekend als Kavel 39. Dit is het thuisgebied van tenminste twee van 's werelds laatste geïsoleerd levende volksstammen die gedecimeerd zouden kunnen worden als ze in contact komen met werknemers van het bedrijf. Repsol heeft in dit gebied al eerder voorbereidende exploratiewerkzaamheden verricht waarbij de werknemers de raad kregen om zich bij een mogelijke aanval van de inheemse bevolking te verdedigen met een megafoon: "Als er geen vreedzaam contact en onderling begrip tot stand kan komen en aanvallen blijven voortduren, probeer dan te communiceren met behulp van een megafoon."

Als de hoeveelheid olie die Repsol aantreft voldoende is om commercieel te exploiteren, dan zal een pijplijn nodig zijn om deze vanuit de afgelegen Amazone te transporteren naar een opslagplaats aan de Stille Oceaankust van Peru. Het Brits-Franse bedrijf Perenco dat in dit gebied al is gestuit op grote olievoorraden, heeft onlangs plannen aangekondigd voor deaanleg van een pijplijn.

In Kavel 39 bevinden zich grote gebieden die deel uitmaken van een reservaat dat gepland is voor geïsoleerd levende volksstammen. De nationale organisatie voor inheemse volken, AIDESEP, is een rechtszaak begonnen tegen de bedrijven vanwege hun activiteiten in dit gebied. Uit recent onderzoek, dat verricht werd door een omvangrijk team van milieuwetenschappers en dat gepubliceerd is in het ‘open access’ tijdschrift PLoS ONE, is de conclusie getrokken dat de biodiversiteit in dit gebied één van de grootste is ter wereld.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: "Hoe zou de geïsoleerd levende inheemse bevolking in dit gebied seismische lijnen en helikoptervliegvelden opvatten? Waarschijnlijk zullen ze op één van de volgende manieren reageren - ofwel ze vluchten, of ze zullen de mensen aanvallen die ze beschouwen als vijandige bezetters. De gevolgen zullen hoe dan ook bijzonder schadelijk zijn. Repsol en de Peruaanse autoriteiten zouden nu wel moeten weten dat je niet op een veilige manier naar olie kan zoeken in een regenwoud dat toebehoort aan geïsoleerd levende stammen."



Om het bericht online te bekijken: http://www.survivalinternational.nl/nieuws/5843

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...