dinsdag 6 april 2010

Henk Hofland 37


Wanneer Henk Hofland schrijft over een een 'vernietigende stok achter de deur' dan negeert hij een belangrijk gegeven waarop vele jaren geleden al de grote zwarte humanist en dichter Aimee Cesaire wees toen hij stelde dat 'the colonizer, who in order to ease his conscience gets into the habit of seeing the other man as an animal, accustoms himself to treating him like an animal, and tends objectively to transform himself into an animal... They thought they were only slaughtering Indians, or Hindus, or South Sea Islanders, or Africans. They have in fact overthrown, one after another, the ramparts behind which European civilization could have developed freely.'

Met andere woorden: Hofland vergeet dat als hij het internationaal recht terzijde schuift, hij dan het recht opoffert aan de politiek van het geweld. Vandaar dan ook dat hij kan spreken van een 'preventieve oorlog', terwijl hij in wezen een illegale 'agressie-oorlog' bedoelt. Het gevaar van het negeren van het recht is niet alleen door Cesaire helder verwoord maar recentelijk ook door Tony Judt toen hij schreef: 'how long will it be before we import such criteria into our domestic arrangements.' Als de macht in het buitenland erop mag meppen, waarom zou ze dan er van afzien om in eigen land geweld te gebruiken? Als het politiek opportuun kan zijn om een 'vernietigende stok achter de deur te houden' waarom zou die 'vernietigende stok' ook niet in eigen land kunnen worden gebruikt? Het zijn allemaal problemen die Hofland en soortgelijke opiniemakers verzwijgen. Recht is voor hen wanneer het erop aankomt kennelijk het recht van de sterkste, van degene met de grootste knuppel. Het is een uitzichtloze weg die uiteindelijk tot zelfvernietiging leidt. Om dat te voorkomen is nu juist het recht in leven geroepen. Een samenleving die om de haverklap geweld toepast gaat aan het eigen geweld ten onder, zo leert ons de geschiedenis. Hoe vernietigender 'de stok' des te makkelijker de ondergang van de samenleving.

1 opmerking:

Paul zei

Hofland vergeet dat als hij het internationaal recht terzijde schuift, hij dan het recht opoffert aan de politiek van het geweld. Vandaar dan ook dat hij kan spreken van een 'preventieve oorlog', terwijl hij in wezen bedoeld een illegale 'agressie-oorlog'.
@Stan

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100406_046&subsection=2

Als de Palestijnen volgend jaar unilateraal hun onafhankelijkheid uitroepen kan dat ertoe leiden dat Israël delen van de Westelijke Jordaanoever annexeert en in het verleden beklonken vredesovereenkomsten annuleert. Daar heeft de conservatieve Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman dinsdag voor gewaarschuwd.

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...