zondag 4 april 2010

Henk Hofland 33


Henk Hofland, de politiek van een 'vernietigende stok achter de deur' waar jij aan refereert, op wat berust die nu precies? Ik bedoel, welk moreel recht heeft het Westen na vijf eeuwen koloniale terreur om andere staten te dwingen dat te doen wat de westerse 'politiek-literaire elite' eist? Ik stel expliciet 'moreel' recht, want een juridisch recht bestaat niet om de ander met dreiging van geweld te chanteren.

En daar komt nog een ander punt bij dat jij en veel andere westerse opiniemakers negeren of niet beseffen: het Westen bezit niet meer de macht om zijn wil succesvol aan de rest van de wereld op te leggen. Het is afgelopen met onze hegemonie. Laat ik dat toelichten met uitspraak van George Kennan, in 1948 hoofd van het planningsbureau van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In een geheim intern beleidsstuk schreef hij destijds:


'Wij hebben ongeveer 50 procent van de rijkdommen in de wereld, maar slechts 6,3 procent van haar bevolking… In deze omstandigheden, zullen we niet in staat zijn te voorkomen dat wij het voorwerp worden van jaloezie en haat. Onze werkelijke taak in het komende tijdperk is om een netwerk van betrekkingen op te bouwen die ons in staat stelt deze positie van ongelijkheid te handhaven… Om dat te doen, zullen we alle sentimentaliteit en dagdromen opzij moeten zetten; en moet onze aandacht overal geconcentreerd zijn op onze directe nationale doelstellingen… We moeten ophouden te spreken over vage en… imaginaire doelstellingen als mensenrechten, het verhogen van de levensstandaard, en democratisering. De dag is niet veraf dat we in pure machtsconcepten moeten handelen. Hoe minder we daarbij gehinderd worden door idealistische slogans, des te beter het is,' aldus de grondlegger van de westerse containment politiek.

Welnu, tijdens het Amerikaanse debacle in Vietnam werd deze politiek in toenemende mate onhoudbaar. Dat kwam onder andere door de bevolksingsexplosie, door de massale verspreiding van wapens en door het zelfbewustzijn van de lange tijd tamelijk dociele Derde Wereld. Ter illustratie: van 1870-1950 verdubbelde de wereldbevolking tot 2,6 miljard mensen, in 80 jaar, maar van 1950 tot 1990, in 40 jaar dus, verdubbelde de wereldbevolking opnieuw, en op dit moment zijn er bijna 7 miljard inwoners op aarde. Er is sprake van een exponentiele versnelling van de groei, die de politieke en militaire werkelijkheid ingrijpend heeft veranderd. Het feit dat de VS meer dan 40 procent van zijn federale begroting besteedt aan zogeheten National Security illustreert het feit dat zelfs 's werelds machtigste militair industrieel complex niet in staat is om bijvoorbeeld de situatie in Irak of Afghanistan te beheersen. En de problemen voor de VS nemen alleen maar toe aangezien de meerderheid van de wereldbevolking nu in stedelijke conglomeraten leeft waar een urban warfare niet te winnen is met conventionele strijdkrachten. Alleen massavernietigingswapens kunnen onze vijanden definitief vernietigen. Met andere woorden Henk, de situatie is fundamenteel veranderd en niet meer te vergelijken met de Koude Oorlogsjaren, de jaren dus waarin jij geschoold werd.

Ik kom terug op jouw 'vernietigende stok achter de deur'. Henk, waar komt die grofheid vandaan om in internationale betrekkingen met grof geweld te dreigen? Doe jij dat ook met je buurman zodra je van mening verschilt met hem? Nee natuurlijk. Waarom vind jij het dan toch normaal dat op het internationale vlak met geweld wordt gedreigd om je zin te krijgen? Jij, als een van de punditti zoals Norman Mailer de slaafs volgende opiniemakers betitelde, gebruikt consequentieloos eufemistische begrippen om geweld te verdedigen en de geesten van je lezers rijp te maken voor nieuwe terreur. Wat denk je daarmee te bereiken?

Op de dag van de illegale westerse inval in Irak, 20 maart 2003, gaf jouw krant in een redactioneel commentaar het volgende advies:

'Nu de oorlog is begonnen, moeten president Bush en premier Blair worden gesteund. Die steun kan niet blijven steken in verbale vrijblijvendheid. Dat betekent dus politieke steun - en als het moet ook militaire.'

Henk, wat bezielt de gezeten burgerij in Nederland? Hoe verklaar je het autisme?

1 opmerking:

Anoniem zei

Stan,

Deze oproep zat bij "De Brug" van het SIVMO. waar ik op geabonneerd ben. Misschien wil jij hem op je weblog zetten zodat er nog meer mensen aan deze schrijaktie mee kunnen doen?

Corrie

http://www.sivmo.nl/protestbrief/

How Zionists Treat Their OWN POPULATION

  https://twitter.com/Kahlissee/status/1780545543602675793 Khalissee @Kahlissee How the wives of Israeli hostages were beaten outside Netany...