dinsdag 20 april 2010

Goldman Sachs 3






http://www.stgallen-symposium.org/de/symposium/past_symposia/symposium_38/speakers_38.htm

Lord Griffiths of Fforestfach is vice-chairman of Goldman Sachs International and a former adviser to Lady Thatcher during her spell in office.

He is quoted in the Times with this:

Lord Griffiths said the general public should “tolerate the inequality as a way to achieve greater prosperity for all”, saying also that “we should not ... be ashamed of offering compensation in an internationally competitive market which ensures the bank businesses here and employs British people”.

Nieuws over deze schurken:


Laatst gewijzigd: 19-04-2010 10:42

Gaat Goldman Lehman achterna?

Of er nu wel of niet sprake is van ‘gouden fraude’, ons staat nog heel wat te wachten.

Lees de column van René Tissen

Column René Tissen


Actie is reactie
Het nieuws dat Goldman Sachs door de SEC van fraude beschuldigd werd kwam als een publieke verrassing maar wekte geen verbazing. Al vanaf het eerste moment van de kredietcrisis werden vraagtekens bij Goldman gezet als de mogelijke veroorzaker ervan. De arrogante houding van de topman –hij vergeleek bankieren met goddelijk werk- leidde er toe dat Wallstreet steeds meer gehaat werd door de Amerikaanse bevolking.

Übermachtig
Verbaasd werd op Goldman Sachs gereageerd toen deze gigant de enorme staatsteun die zij had gekregen in één keer bleek te kunnen terugbetalen. Hoe hadden ze dat voor elkaar gekregen? Het verbaasde niemand dat daarna de bonuskaravaan gewoon weer verder trok, met Lloyd Blankfein op de bok. Toen de geruchten steeds sterker werden dat Goldman ook bij de ondergang van Griekenland een rol speelde, begonnen ook in Europa de belletjes te rinkelen.

Bijltjesdag?
De actuele ontwikkelingen roepen de vraag op of Goldman deze crisis –want dat is het- zal gaan overleven. ABM-AMRO heeft al te horen gekregen voor zeshonderd miljoenen benadeelt te zijn. Wisten ze dat overigens zelf al? Het is in ieder geval weinig vergeleken met de miljarden die anderen erbij zijn ingeschoten en de hoogte van de claims die gaan komen. Terwijl ik deze column schrijf kan ik mij voorstellen dat de top van Goldman bij elkaar is gekomen om zich op de ontstane situatie te beraden. Ik denk dat er rauwe paniek is. Natuurlijk wist de top eerder van de aanklacht. De paniek zal er niet minder om zijn.

Speelbal
Vaststaat dat wanneer dit soort situaties zich voordoen het topmanagement van ondernemingen doorgaans geen controle meer heeft op de gang van zaken. Lobbyen helpt niet meer, ingrijpen kan niet meer. Honderden advocaten nemen de zaak ter hand, uiteraard tegen toptarieven zodat ook zij hun imago van geldgraaiende professionals waar kunnen maken. De geldwolven springen op het rochelende karkas.

Hete adem
Het is allemaal koren op de molen van sommige Amerikaanse senatoren en –niet te vergeten- Paul Volcker. De ‘gouden fraude’ zoals deze zaak genoemd mag worden, doet de roep naar opsplitsing van internationale grootbanken feller worden. En dat is terecht. Maar de consequenties ervan zijn nog niet te overzien. Anders had de regering Obama de ontwerp wetgeving daarover heus wel doorgezet. De kans is groot dat als er wetgeving komt, die sowieso te laat komt.

Gekke Henkie
Want ook zonder wetgeving lijkt het einde van Goldman nabij. De klap zal vervolgens net zo groot zijn als na de val van Lehman brothers, echter met één belangrijk verschil. Toen greep de overheid in en drukte een bail-out door die aan het publiek verkocht werd als onvermijdelijk, dringend noodzakelijk en in het belang van het volk. Die vlieger zal in het geval van Goldman niet opgaan. Er is geen gekke Henkie meer in Amerika te vinden die achter een reddingsactie van Goldman zal staan. Maar wat dan? Andermaal dreigt het financieel systeem ons boven het hoofd te groeien. Nog verder dan verleden jaar. En nog veel verder dan het jaar daarvoor.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...